Poslanci so v sklopu sedmega protikoronskega zakona podprli tudi izplačilo zaostalih obveznosti do STA-ja. Slednje bi se moralo zgoditi v sedmih dneh po uveljavitvi PKP-ja 7, a se ni. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Poslanci so v sklopu sedmega protikoronskega zakona podprli tudi izplačilo zaostalih obveznosti do STA-ja. Slednje bi se moralo zgoditi v sedmih dneh po uveljavitvi PKP-ja 7, a se ni. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sorodna novica Društvo in sindikat novinarjev: Pričakujemo, da bo vlada naložene obveznosti do STA-ja izpolnila

Po ustavitvi financiranja izvajanja javne službe Slovenske tiskovne agencije (STA) s strani vladnega urada za komuniciranje (Ukom) so poslanci in poslanke konec decembra potrdili sedmi protikoronski zakon, ki je posegel tudi v zakon o STA-ju.

Na predlog koalicijske stranke SMC so v izogib različnim interpretacijam vanj vnesli določbo, po kateri se v sedmih dneh po uveljavitvi zakona izplačajo vse zaostale obveznosti do STA-ja za opravljanje javne službe in da se, ne glede na to, ali bo za leto 2021 sklenjena pogodba z STA-jem, financira opravljanje javne službe STA-ja na podlagi sprejetega poslovnega načrta.

Premier Janez Janša je tedaj dopolnilo SMC-ja med drugim pospremil z besedami: "Ni kaj, vrhunci vladavine prava". Dodal je ključnik Zimbabve.

Sedmi protikoronski zakon, s tem pa tudi omenjena določba, sta začela veljati zadnji dan lanskega leta. Tako se je sedemdnevni rok za poplačilo zaostalih terjatev iztekel.

Sorodna novica Urbanija v pismu komisarki: Zakon je kršil direktor STA-ja, ker ni poslal zahtevane dokumentacije

Ukom še ni pristopil k podpisu pogodbe za financiranje za letošnje leto

Na Ukomu so danes zapisali, da je financiranje STA-ja s sedmim protikoronskim svežnjem postalo neposredna zakonska obveznost, s tem pa odprlo vprašanje, ali je to skladno s pravili EU-ja o konkurenci, zlasti s pravili o podeljevanju državnih pomoči.

Zakonsko določen znesek bo STA-ju zato nakazan takoj, ko bo Evropska komisija dala pozitivno mnenje, so napovedali.

Pirc Musarjeva: Presoja Evropske komisije ni potrebna

Presoja Evropske komisije pa po oceni odvetnice Nataše Pirc Musar ni potrebna, saj ne gre za državno pomoč, še manj pa za upravno razmerje.

Upravno razmerje oz. postopek je zgolj izbira izvajalca javne službe, če ta ni določen že z zakonom. Ko je subjekt izbran, pa vse sodi med pogodbena razmerja, je pojasnila.

Kot pravi, naj vlada Evropsko komisijo vpraša še, ali je nedovoljena državna pomoč tudi sofinanciranje javnih služb, kot so vrtci, šole in zdravstveni domovi.

STA še vedno čaka na plačilo države

Sindikat novinarjev: Vlada in Ukom ogrožata socialno varnost zaposlenih in njihovih družin

Navkljub izteku roka, do katerega bi morala vlada v skladu s sedmim protikoronskim zakonom poplačati zapadle obveznosti do STA-ja, v Sindikatu novinarjev Slovenije pričakujejo, da se bo to vendarle zgodilo.

Opozorili so, da vlada in Ukom ogrožata socialno varnost približno 100 zaposlenih in sodelavcev STA-ja ter njihovih družin.

Zaposlenim in vodstvu STA-ja pa se je sindikat v zapisu na družbenem omrežju Facebook zahvalil za vztrajnost in pokončno držo, "da kljubujejo finančnemu izsiljevanju in političnim pritiskom, ki bi prizadeli verodostojnost informiranja javnih in zasebnih medijev v celotnem medijskem prostoru".

DNS: Odtegnitev financiranja ocenjujejo kot poskus uničenja nacionalne tiskovne agencije

V Društvu novinarjev Slovenije so vnovič spomnili na opozorila, da je ustanovitelj, torej država, v skladu z zakonom dolžan financirati STA za opravljanje javne službe, ki jo predpisuje zakon. Dodali so, da je to po zadnji spremembi zakona o STA-ju, v katerega je posegel sedmi protikoronski zakon, še bolj jasno, kot je že bilo.

Obenem pa navajajo, da STA več kot jasno izpolnjuje svoje zakonske obveznosti. Odtegnitev financiranja tako ocenjujejo kot poskus uničenja nacionalne tiskovne agencije, ki je eden od stebrov kakovostnega in nepristranskega poročanja. To je vzorec, že viden v sosednji Madžarski. Ustavitev financiranja STA-ju v društvu razumejo kot neposredni napad na kakovostno novinarstvo v Sloveniji.

Sorodna novica Novinarski sindikat vložil ovadbo zoper Urbanijo, Urbanija pa zoper Veselinoviča in nadzornike

Poslanska skupina SMC-ja: To je plačilo zapadlih obveznosti, ne podelitev državne pomoči

V poslanski skupini SMC-ja pa so prepričani, da pri spremembi financiranja STA-ja s sedmim protikoronskim zakonom ne gre za nedovoljeno podeljevanje državne pomoči, ampak za plačilo zapadlih obveznosti, ki STA-ju pripadajo in so bila s strani Ukoma nezakonito zadržana.

Ocenjujejo, da je to zavlačevanje in izogibanje izpolnjevanju zakonskih obveznosti. Vodja poslancev SMC-ja Janja Sluga je na Twitterju zapisala, da gre za zavlačevanje, izogibanje in kršenje zakonodaje in se navezala tudi na premierjev tvit: "To je žalitev tudi za Zimbabve."

LMŠ: Ignoriranje zakona kaže tudi zaničljiv odnos vlade do pravne države in institucij

Da je nedopustno, da vlada, ki je v skladu z zakonom o Slovenski tiskovni agenciji dolžna zagotoviti institucionalno avtonomijo in uredniško neodvisnost ter primerno financiranje za celovito in nemoteno izvajanje javne službe, ignorira tudi določbe sedmega protikoronskega ukrepa, pa menijo v opozicijski stranki LMŠ.

"Opisano početje je nov poskus očitnega finančnega izsiljevanja ter nadaljevanje političnega pritiska na neodvisen medij, zavezan verodostojnemu informiranju javnosti, ne pa željam, pričakovanjem in (samo)volji vlade. Ta z ignoriranjem zakona hkrati kaže tudi svoj zaničljivi odnos do pravne države in institucij," so zapisali.

Vlado so pozvali, naj plača zapadle obveznosti in zagotovi financiranje za leto 2021.

Hkrati so pozvali, naj vlada STA-ju zagotovi financiranje javne službe tudi za letošnje leto. Poslanska skupina stranke pa je poziv s tem besedilom naslovila na vlado in ministrstvo za kulturo.

Koordinator Levice Luka Mesec je po tem, ko vlada STA-ju ni plačala obveznosti, spomnil, da je država STA financirala vse od osamosvojitve, Urbanija pa bi zdaj šel po soglasje v Bruselj, češ da ga skrbi, da je to nedovoljena državna pomoč. "Stvar je precej preprosta: česar ta vlada nima pod kontrolo, je treba uničiti," je tvitnil.

Tudi vladna zakonodajna služba je ugotovila, da ustavitev javne službe pomeni nezakonito stanje

Ukom je zavrnil plačilo nadomestila za opravljanje javne službe za oktober in november, prav tako je za ta dva meseca zavrnil plačilo računov za opravljene storitve STA-ja za potrebe vladne administracije. K sklenitvi pogodbe za financiranje javne službe za letošnje leto ni pristopil.

Financiranje je bilo ustavljeno, potem ko Ukom od vodstva STA-ja ni dobil vseh zahtevanih podatkov in dokumentacije. Na STA-ju so mu jo namreč odrekli, saj so ocenili, da je z nekaterimi posegel v uredniško avtonomijo, do nekaterih pa lahko po zakonu o gospodarskih družbah dostopa le vlada kot edina družbenica.

Služba vlade za zakonodajo je med drugim ugotovila, da bi ustavitev financiranja STA-ja in posledična ustavitev javne službe pomenila nezakonito stanje.