62 centrov za socialno delo bo po reorganizaciji nadomestilo 16 območnih centrov. Foto: Borut Živulović/BoBo
62 centrov za socialno delo bo po reorganizaciji nadomestilo 16 območnih centrov. Foto: Borut Živulović/BoBo

Odgovorni zagotavljajo, da se za uporabnike nič ne bo spremenilo, saj bodo centri v Idriji, Tolminu, Ajdovščini in Novi Gorici še naprej delovali v obliki pisarn, odprli pa bodo še tri pisarne v Kobaridu, Bovcu in Cerknem. "Reorganizacija vsebuje le organizacijske spremembe in ne vsebinskih. Pravzaprav je podlaga za vsebinske spremembe, ki bodo v prihodnosti sledile kot nadgradnja sedanjim centrom," je povedala v. d. direktorice novega regijskega centra Patricija Može in dodala, da pri delu v enotah ni bistvenih sprememb in ostajajo povezovalke s krajevnimi skupnostmi.

Na območju Centra za socialno delo Severna Primorska bodo združili pod eno organizacijo skupne splošne službe, kot so finančno-računovodska, administrativno-tehnična in kadrovsko-pravna služba, skupne strokovne službe in službo za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev. Vsi zaposleni, skupno jih bo v centru okrog 100, bodo prejeli nove pogodbe o zaposlitvi pri novem delodajalcu.

Z novim letom konec oddajanja vlog
A nekaj novosti za uporabnike različnih pravic vendarle bo. Z novim letom jim namreč ne bo več treba oddajati vlog za prejemanje letnih pravic, kot so otroški dodatek, subvencije za vrtec, malice, kosila ali državna štipendija. Center za socialno delo bo sam po uradni dolžnosti izvedel postopek preverjanja tistih letnih pravic, ki se bodo iztekle v tistem mesecu.

Del reorganizacije je tudi uvedba dokumentnega sistema, s katerim bo na daljše časovno obdobje razbremenjen tehnično-administrativni kader in ki bo delavcem na CSD-ju omogočal e-preglednost dokumentnega gradiva.

Predvsem pa je pomembno, da bodo na tak način razbremenili socialne delavce, ki se bodo tako lahko bolj posvetili svojemu delu, je poudarila Možetova in dodala: "Naš namen je, da z intenzivnejšo prisotnostjo v lokalnem okolju natančneje spremljamo socialni položaj predvsem ranljivih skupin prebivalstva in predlagamo ukrepe, ki jih v ta namen lahko sprejemajo in organizirajo lokalne skupnosti."