Sindikati predlagajo, da kdor bi dosegel starost 60 let in 40 let oziroma 38 let pokojninske dobe in ostal zaposlen, bi dodatno prejel še 20 odstotkov pokojnine, kot bi jo dobil, če bi odšel v pokoj. Foto: EPA
Sindikati predlagajo, da kdor bi dosegel starost 60 let in 40 let oziroma 38 let pokojninske dobe in ostal zaposlen, bi dodatno prejel še 20 odstotkov pokojnine, kot bi jo dobil, če bi odšel v pokoj. Foto: EPA
Delavec
Zadnji vladni predlog iz prejšnjega tedna ni več postavil starosti kot izključnega pogoja za polno upokojitev, temveč bi bil pogoj lahko 43 let delovne dobe za moške in 41 let za ženske. Foto: MMC RTV SLO
Ivan Svetlik
Svetlik je dejal, da je treba zdaj z izračuni pogledati, kaj predlog sindikatov pomeni glede na cilje, h katerim bi težila pokojninska reforma. Foto: MMC RTV SLO
Pokojninska pogajanja se nadaljujejo

Predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič je po sestanku dejal, da bi se spremembe uveljavljale postopno, tako da bi prehodno obdobje trajalo osem let.

V nadaljevanju so se sindikati zavzeli za take stimulacije za ostajanje v zaposlitvi tudi po izpolnjevanju pogojev za upokojitev, ki bi bile prepričljive. Kdor bi dosegel starost 60 let in 40 let oziroma 38 let pokojninske dobe in ostal zaposlen, bi dodatno prejel še 20 odstotkov pokojnine, kot bi jo dobil, če bi odšel v pokoj.

Prispevek za starejše v pokojninsko blagajno naj se zniža za polovico
Kot spodbudo delodajalcem, da bi raje zaposlovali oziroma ohranjali v zaposlitvi starejše delavce, sindikati predlagajo, da se njihov prispevek za starejše delavce v pokojninsko blagajno zniža za 50 odstotkov.

Obdobje za izračun pokojninske osnove naj bo po sindikalnem predlogu namesto 34 let, kot predlaga vlada, 24 najugodnejših let. Prehodno obdobje pa naj bo 12 let, je dejal Semolič. Poleg tega naj se ohrani bonus za otroke, ki pa naj bi ga praviloma koristile matere.

Če predstavljeni predlog ne bo sprejet, sindikati kot alternativo predlagajo, da se dvigne prispevna stopnja pri delodajalcih.

Nov sestanek prihodnjo sredo
Minister za delo Ivan Svetlik je dejal, da je treba zdaj z izračuni pogledati, kaj predlog sindikatov pomeni glede na cilje, h katerim naj bi težila pokojninska reforma. Znova se bodo sešli prihodnjo sredo, je napovedal.

Jože Smole pa je kot predstavnik delodajalcev pozdravil razumevanje sindikatov, da delodajalci trenutno nimajo primernih delovnih mest za zaposlitev starejših delavcev. Ključno se mu zdi prehodno obdobje, saj pokojninska reforma za delavce in delodajalce ne sme biti šokterapija.

Glede alternativnega predloga sindikatov, da bi se delodajalcem povišala prispevna stopnja, je opozoril, da so že zdaj plače v Sloveniji med tistimi, ki so v Evropi najbolj obremenjene s prispevki.

Zadnji vladni predlog iz prejšnjega tedna ni več postavil starosti kot izključnega pogoja za polno upokojitev, temveč bi bil pogoj lahko 43 let delovne dobe za moške in 41 let za ženske.

Storjen je bil korak naprej
Kljub vsem pomislekom sindikati priznavajo, da je bil storjen korak naprej, saj novi vladni predlog daje možnost, da se vendarle začnejo pogovori. Dušan Rebolj iz sindikata Pergam je dodal, da bo dogovor odvisen tudi od rešitev preostalih odprtih vprašanj, to so predlagano podaljšano obračunsko odbobje z zdajšnjih 18 zaporednih na 34 najugodnejših let ter bonusi in malusi, kjer naj bi bilo pri pogajanjih še nekaj prostora za popuščanje. Po drugi strani naj bi bil vladni predlog glede upokojitvene starosti zadnji predlog.

Veljavna pokojninska reforma je iz leta 2000
Po zdaj veljavni pokojninski reformi iz leta 2000, ki pa se še ni iztekla, je v letošnjem letu pogoj za polno upokojitev za moške 58 let starosti in 40 let pokojninske dobe, za ženske pa starost 56 let in osem mesecev ter 37 let in tri mesece pokojninske dobe.

Pokojninska pogajanja se nadaljujejo