Bitka za 100 evrov višjo minimalno plačo se nadaljuje. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Bitka za 100 evrov višjo minimalno plačo se nadaljuje. Foto: MMC RTV SLO/Marjetka Nared
Pogajanja
Sindikati so v javnem pismu premierju Borutu Pahorju še spomnili, da je vlada lani, čeprav socialni partnerji niso dosegli sporazuma, sprejela Zakon o subvencioniranju skrajšanega polnega delovnega časa, ki ga je nato DZ tudi sprejel. Foto: MMC RTV SLO

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacija sindikatov javnega sektorja, Konfederacija sindikatov Pergam, Konfederacija sindikatov Slovenije 90, KNSS Neodvisnost, Slovenska zveza sindikatov Alternativa in Zveza delavskih sindikatov Slovenije Solidarnost so na predsednika vlade Boruta Pahorja naslovili javno pismo v katerem premierja in vlado pozivajo k sprejetju Zakona o minimalni plači na četrtkovi seji vlade ter vložitev zakona v DZ.

Celotno pismo sindikatov predsedniku vlade Borutu Pahorju lahko preberete tukaj.

V nasprotnem primeru napovedujejo prekinitev socialnega dialoga pri sklepanju socialnega sporazuma in glede vseh vprašanj trga dela. "Takšna morebitna (ne)odločitev vlade bo imela za posledico takojšen začetek priprav in izvajanje vseh oblik sindikalnega boja," so med drugim zapisali.

"Zakon o minimalni plači naj bo prioriteta"
Sindikati, ki so pretekli petek podprli predlog novega zakona o minimalni plači (ta predvideva dvig minimalne plače z zdajšnjih 460 na 562 evrov neto in možnost odloga dviga za podjetja v težavah), niso presenečeni nad zahtevami delodajalskih organizacij, ki ne nasprotujejo predlaganemu zakonu, vendar ga bi podprli šele ob hkratni spremembi delovne zakonodaje, so pa "povsem negativno presenečeni nad tem, da so te zahteve podprli tudi predstavniki vlade, vključno z ministrom za delo, družino in socialne zadeve, kjer so pripravili delovno gradivo zakona o minimalni plači".

Po njihovem mnenju je takojšen dvig minimalne plače zanje prioritetno vprašanje, "ki ga je treba urediti takoj, ne glede na to, da pri tem vprašanju ni soglasja delodajalskih organizacij". Ob tem navajajo konvencijo Mednarodne organizacije za delo o minimalnih osebnih dohodkih, ki omogoča, da država določi minimalno plačo tudi brez soglasja vseh socialnih partnerjev, če so izčrpane poti socialnega dialoga.

Reprezentativni sindikati, kot so še zapisali, ne odklanjajo nadaljnjih pogovorov o drugih področjih reform, ki jih najavlja vlada, glede zakona o minimalni plači pa so po njihovem prepričanju vse poti socialnega dialoga izčrpane.