Trije sindikati, ki delujejo znotraj ZSSS-ja, so bili zelo kritični do izjav dela gospodarstva. Foto: BoBo
Trije sindikati, ki delujejo znotraj ZSSS-ja, so bili zelo kritični do izjav dela gospodarstva. Foto: BoBo
Koprivnikar
Ministrstvo ni v sporu z gospodarstvom, zagotavlja Koprivnikar. Foto: BoBo


Sindikate so zmotile izjave o iztržku pogajanj vlade s sindikati javnega sektorja. Po besedah predsednika sindikata Glosa Mitje Šuštarja so se "ti gospodje brez zadržkov varovali, zdravili, izobraževali in tako naprej v javnem in dostopnem sistemu", zdaj pa tega "drugim ne privoščijo in netijo razdor".

Videti je, kot da ne bi imeli družin, kot da ne potrebujejo javne službe - ne gasilcev, zdravstvenega osebja, carinikov ... - je dodal predsednik Sindikata poklicnega gasilstva Slovenije Aleksander Ogrizek. Opozoril je, da so javni uslužbenci v zadnjih petih letih dali v državno blagajno okoli pet milijard evrov. Tudi zdaj "smo pokleknili pri vladi in spet jim bomo dali blizu 350 milijonov evrov", je dejal.

"Po njihovem mnenju (GZS op. p.) so posegi v plače, ki so jih že več let deležni gasilci, reševalci, medicinske sestre, bolničarji, policisti, novinarji in vsi drugi javni uslužbenci edini normalni način reševanja te države, ki so jo v to katastrofalno stanje pripeljali predvsem in ravno špekulativni kriminalci iz vrst gospodarstvenikov in bankirjev, ki so jim s kreditiranjem ta njihova početja omogočili," je bil oster sekretar gasilskega sindikata David Švarc.

Tudi gospodarstvo je bilo že precej razbremenjeno
Predsednik Sindikata državnih organov Slovenije Frančišek Verk ga je dopolnil, da se nihče ne obrne k tistim, ki svoj denar speljejo iz države. Švarc je prav tako poudaril, da si tudi sami želijo, da gospodarstvo dobro dela in navedel, da se je davek na dobiček od leta 2009 do leta 2013 znižal z 22 na 17 odstotkov, kar je tretji najnižji davek v Evropi.

Samo lani, je dodal, je gospodarstvo uveljavilo več kot 700 milijonov evrov za olajšave in razvoj. Že sredi 90. let se je delodajalcem prepolovila višina prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, ki je dvakrat nižja od tistega, kar v pokojninsko blagajno plačuje delavec.

Koprivnikar: Vsak izraža svoje nezadovoljstvo
Na dogajanje se je po podpisu dogovora s sindikati javnega sektorja odzval tudi minister za javno upravo Boris Koprivnikar in zagotovil, da nimajo spora z GZS-jem. Po njegovi oceni namreč - tako kot sindikalna stran - tudi gospodarstvo izraža svoje nezadovoljstvo v delu, ki zanje predstavlja dodatne obremenitve.

"Pač na vseh frontah iščemo optimalne rešitve, predvsem pa je pomembno, da se pogovarjamo in mogoče slabše ukrepe nadomeščamo z boljšimi. Končni učinek pa moramo zagotoviti, tukaj ni izhoda," je pristavil.