Dogovor so podpisali tudi sindikat poklicnih gasilcev in oba policijska sindikata, pri katerih se do zadnjega ni vedelo, kako se bosta odločila. Foto: BoBo
Dogovor so podpisali tudi sindikat poklicnih gasilcev in oba policijska sindikata, pri katerih se do zadnjega ni vedelo, kako se bosta odločila. Foto: BoBo
Večina sindikatov javnega sektorja je sprejela vladno ponudbo glede varčevalnih ukrepov v prihodnjem letu. Foto: BoBo
Večina sindikatov podpisala dogovor

Dogovora zagotovo ne bo podpisalo najmanj šest sindikatov, štirje s področja zdravstvene dejavnosti (sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Fides, sindikat zobozdravnikov Dens, Sindikat zdravnikov družinske medicine Praktik.um in sindikat delavcev v zdravstveni negi) ter Sindikat vojakov Slovenije in Sindikat slovenskih diplomatov.

Dogovor so na drugi strani podpisali sindikat poklicnih gasilcev in tudi oba policijska sindikata, pri katerih se do zadnjega ni vedelo, kako se bosta odločila.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije (PSS) Radivoj Uroševič je povedal, da so čakali na zagotovila resornega ministrstva, da ne bo dodatnih rezov v policiji, kar so tik pred zdajci tudi dobili. Sicer pa dogovor v policijskih vrstah "ni sprejet z navdušenjem, ampak kot nujno trenutno zlo".

Pomembna je zavrnitev nižanja plač
Predsednik konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je po podpisu dejal, da bo ta dogovor "neka točka, ki bo pomenila konec varčevanja v smislu, kot smo ga poznali zdaj, zlasti na račun zaposlenih" - pa naj gre za javni ali zasebni sektor.

Za sindikalno stran pa je bistveno, da so zavrnili dodatna znižanja plač in sprostili napredovanja. Glede nadaljnjih dogovarjanj pa verjame, da so sindikati vnovič ugotovili, da lahko le skupaj in enotno dosežejo pomembne rezultate.

"Ta pogajanja so bila zelo težka, zapletena in konfliktna, zadevo smo pripeljali do konca skozi šivankino uho," pa je poudaril vodja pogajalske skupine dela sindikatov javnega sektorja Drago Ščernjavič. Kot je še povedal, ne želi izražati niti zadovoljstva niti nezadovoljstva, vendar pa pričakuje in zahteva, da so bila to "zadnja taka pogajanja".

Več pozornosti investicijam
V imenu vlade je dogovor podpisal vodja vladnih pogajalcev, minister za javno upravo Boris Koprivnikar, ki je dejal, da si sicer težko predstavlja, kako bi v prihodnje leto vstopili brez danes podpisanega dogovora, saj je ob ugodnih gospodarskih gibanjih socialni mir osnova za začetek izvajanj razvojnih projektov. Tako se v letu 2015 po njegovih besedah ne bodo spet pogajali o nižanjih in rezih, pač pa o investicijah.

Ukrepe mora potrditi še DZ
Sklenjeni dogovor vključuje prenos zdaj veljavnih varčevalnih ukrepov. Izjema so le napredovanja, ki se sprostijo, njihovo izplačilo pa izvede v januarju 2016. Enak časovni zamik je predviden za tiste, ki bodo napredovali v letu 2016.

Poleg tega dogovorjeni ukrepi vključujejo še znižano plačevanje premij kolektivnega dodatnega pokojninskega zavarovanja in dodatno znižanje obsega sredstev za plačilo delovne uspešnosti iz naslova povečanega obsega dela. Predvideva se tudi ukrep, ki se nanaša na možnost selektivnega zmanjšanja delovne obveznosti.

Ukrepi bodo začeli veljati z novim letom, prej pa morajo potrebne zakonske spremembe potrditi še poslanci DZ-ja.

Večina sindikatov podpisala dogovor