Janez Posedi je povedal, da so sindikati predlagali nov termin za pogajanja - jutri popoldne. Foto: BoBo
Janez Posedi je povedal, da so sindikati predlagali nov termin za pogajanja - jutri popoldne. Foto: BoBo

Ker vlada sindikatov javnega sektorja ni pozvala k pogajanjem, so se v koordinaciji stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja namreč odločili, da jo za pogajalsko mizo povabijo sami. Tako so ji poslali vabilo na pogajanja, ki so jih sklicali za danes ob 14. uri v Domu sindikatov.

Splošna stavka javnega sektorja je napovedana za 23. januar. Sindikati zahtevajo ohranitev delovnih mest v javnem sektorju, pogajanja o masi plač ter pogojih dela za letošnje in prihodnje leto. Zahtevajo tudi spoštovanje veljavnih dogovorov in stavkovnih sporazumov.

Kot je pojasnil vodja koordinacije Janez Posedi, so jim vladni predstavniki odgovorili, da zaradi poznega sklica ni bilo mogoče prilagoditi obveznosti, zato se pogajanj ne morejo udeležiti.

Posedi: "Po zakonu o stavki so se dolžni pogajati"
Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je v odgovoru med drugim zapisal tudi, da naj termin srečanja uskladijo s kabinetom ministra za finance ter ministra za pravosodje in javno upravo, kar pa je Posedi označil za "nenavadno", saj se po njegovih besedah tovrstne stvari običajno usklajujejo z vodjo pogajalske skupine, to pa je Pličanič.

Posedi je pričakoval, "da so vsaj toliko organizirani, da se med sabo uskladijo", in dodal: "Glede na to, da imajo očitno neko zadrego," jih bodo pozvali, naj predlagajo tri termine srečanja, ki jim ustrezajo. Ob tem je Posedi poudaril še, da so se po zakonu o stavki dolžni pogajati. "Mi smo jih pozvali z napovedjo stavke k temu, danes smo jim poslali poziv, pričakovali bi vsaj, da povedo, kdaj imajo čas," je odločen Posedi.

Štrukelj: "Kaj je lahko bolj pomembno?"
Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj pa je ob tem spomnil tudi, da je Pličanič nekajkrat ponovil, da se je vlada s sindikati pripravljena sestati kadar koli. Ko pa jih eksplicitno povabijo, pa nima časa, ugotavlja Štrukelj. Ob tem se sprašuje, kaj je pred skoraj največjo stavko v zgodovini lahko bolj pomembno, da se ministri sestanka ne morejo udeležiti.

Ministrstvo: "Termin naj bo prehodno usklajen"
Da se vladna pogajalska skupina zaradi poznega sklica sindikatov današnjih pogajanj ne more udeležiti, so pojasnili tudi na ministrstvu za pravosodje in javno upravo. Pojasnili so, da so vabilo prejeli ob 11.30, torej v času, ko je potekala seja vlade. Ministrstvo predlaga, da koordinacija stavkovnih odborov predlaga nov termin pogajanj in ga predhodno uskladi z delovnimi obveznostmi vodje in namestnikom vodje vladne pogajalske skupine, so še zapisali.

Nov termin - petek ob 14.00
Po posvetu predstavnikov koordinacije stavkovnih odborov je Posedi pojasnil, da so vladni strani predlagali nov termin, in sicer v petek ob 14.00 v Domu sindikatov - če pa se pogajanj vladni predstavniki takrat ne uspejo udeležiti, naj predlagajo nov kraj in čas pogajanj. Ob tem so jih po Posedijevih besedah znova opozorili, da so se v skladu z zakonom o stavki dolžni pogajati. "Mi si želimo stavko preprečiti in si želimo dogovora, očitno pa oni neke druge zadeve zdaj urejajo," je dodal Posedi.

"Za jutri sklicanih pogajanj se bo vladna pogajalska skupina zagotovo udeležila," so sporočili z ministrstva za pravosodje in javno upravo.