Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Žalostna resničnost 21. stoletja je, da se množično pojavljajo lažne novice, ki zavajajo, podajajo izkrivljeno resničnost in širijo nezadovoljstvo. "Še hujša oblika komuniciranja pa je sovražni govor, saj ta ustvarja napetosti, povzroča globoke rane in vodi celo do nasilja in umorov," je med evangeličanskim bogoslužjem, ki se ga je udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, dejal Leon Novak.

Sorodna novica Da bi zavest o pomenu reformacije in vizionarskem Trubarju prišla med mlade

Tako Cerkev kot tudi vsi državljani dobre volje so pri tem po njegovih besedah poklicani, da to obsodijo in da se od takšne oblike komunikacije distancirajo. "Sovražen govor razdvaja državljane, spravljiv jih povezuje in oblikuje v močno in homogeno skupnost. Politični funkcionarji in funkcionarke zastopajo ljudstvo v dobrobit vseh, in to toliko bolj, kolikor bolj se zavzemajo za spravo," je dodal Novak.

Škof se je ob tem zahvalil predsedniku republike za njegovo zavzemanje in vztrajnost pri procesu sprave med Slovenci, ki "spodbuja socialni, etični, gospodarski, družbeni in politični razvoj države".

Sorodna novica Janša v poslanici: Slovenski jezik in kultura sta ključna temelja, zaradi katerih smo postali nacija

Novak je omenil tudi pomen reformacijskega gibanja skozi čas in danes: "Pomen oziroma poudarek reformacije za današnji čas vidim v prvi vrsti kot težnjo po osebnem odnosu z Bogom, ki človeka spreminja, da živi in deluje skladno s podobo, učenjem in delovanjem Jezusa Kristusa."

Pri tem je škof Novak spomnil na dolgo tradicijo medverskega sodelovanja v Prekmurju ter navedel konkretne oblike in praktične posledice življenja na podlagi Kristusovega nauka. "Postati moramo udje enega telesa, torej ene Kristusove skupnosti ali ene države, da se bomo medsebojno krepili, izgrajevali, spoštovali ter si pomagali," je še povedal.

Reformacija medčloveških odnosov

Reformacija svojo nit vleče vse v današnji čas, le slediti ji je treba, je tudi prepričan Novak.

"Glede na čase, v katerih živimo, bi predlagal, da reformiramo svoje medčloveške odnose, da se vrnemo nazaj k spoštljivemu govoru, da vzamemo Sveto pismo, ki ga imamo od reformacije naprej v svojem, slovenskem jeziku v roke, da ga prebiramo, da spoznamo božjo voljo za naše življenje in da na podlagi tega tudi preoblikujemo svoje besede, svoje misli, svoja dejanja. To bi bilo sporočilo za današnje 21. stoletje," je za TV Slovenija opomnil evangeličanski škof.

Evangeličansko bogoslužje v Murski Soboti