Tadej Slapnik je predstavil svoje izračune v zvezi s trgovino z orožjem. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Tadej Slapnik je predstavil svoje izračune v zvezi s trgovino z orožjem. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Mors
Na Morsu bodo morali pojasniti, kaj se je zgodilo z domnevno izginulim denarjem. Foto: MMC RTV SLO

Gre za dokumente, povezane s trgovanjem z orožjem med Slovenijo in Hrvaško, iz katerih je mogoče razbrati primerjavo evidentiranih cen prodanega orožja pri nas in na Hrvaškem. Slapniku sta pri izračunu pomagala tudi dva računa hrvaškega ministrstva za obrambo, ki sta bila objavljena v knjigi Matjaža Frangeža Kaj nam pa morete 2. Uporabil je tudi poročilo t. i. Mogetove parlamentarne preiskovalne komisije, ki se je ukvarjala z orožarskimi posli.

Mors navajal drugačne cene kot Hrvati
Mogetova komisija je namreč ugotovila, da so se evidentirane cene orožja na slovenskem ministrstvu za obrambo bistveno razlikovale od cen iz pričanj nekaterih predstavnikov Hrvaške oziroma tudi od tistih, ki so bile navedene v hrvaških uradnih dokumentih. Po ugotovitvah komisije so bile razlike tudi desetkratne, v povprečju pa petkratne.

Tako je iz dokumentov, denimo, razvidno, da je Slovenija Hrvaški prodala ročni minomet po evidentirani ceni 200 nemških mark, medtem je na računu hrvaškega obrambnega ministrstva zapisana cena tega eksplozivnega sredstva 3.500 nemških mark.

Skupen znesek obsega trgovanja 120 milijonov mark?
Slapnik je povprečno razliko cen pomnožil z zneskom obsega trgovanja z orožjem med Hrvaško in Slovenijo, to je 24 milijonov nemških mark. Ta znesek je po njegovih besedah naveden v primopredajnem poročilu predsednika SDS-a in nekdanjega ministra za obrambo Janeza Janše njegovemu nasledniku Jelku Kacinu, plačilo pa so sprocesirali s kompenzacijo v obliki dostave nafte.

Na Mors bo naslovil poslansko vprašanje
Tako je dobil vsoto 120 milijonov nemških mark, ki ji je odštel zapisani znesek v primopredajnem poročilu. Razlika 96 milijonov bi bila lahko po njegovem mnenju sredstva, ki so bila prejeta v gotovini in tako niso bila nakazana v državni proračun ali bila evidentirana na ministrstvu za obrambo. Na Mors bo zato naslovil poslansko vprašanje, kje so ta sredstva in zakaj so se porabila oziroma ali lahko ministrstvo dokaže, da so bila podarjena Hrvaški. Janšo poziva, naj njegove ugotovitve ovrže.

SDS: Vlada in Mors naj objavita celovito poročilo ...
Na Slapnikove trditve so se že odzvali v SDS-u, kjer pravijo, da je poslanec sicer "pompozno predstavil nekatere dokumente", ki pa so javnosti že znani. Dokler vlada in Mors ne umakneta oznake zaupnosti in objavita celovitega poročila o prometu in tranzitu orožja, ki je bilo leta 1993 narejeno na zahtevo predsednika vlade Janeza Drnovška, je po njihovem vsakršno "polemiziranje z zlonamernimi špekulacijami" nesmiselno. Vlado in Mors zato znova pozivajo k objavi omenjenega poročila.

... s podobno pobudo nastopil tudi Slapnik
Slapnik je ob tem pripravil tudi poslansko pobudo, v kateri vlado poziva, naj umakne oznako zaupnosti z vseh ključnih dokumentov med letoma 1990 in 2010, ki zadevajo trgovino z orožjem. Zaradi obsega dokumentov predlaga, naj vlada najprej umakne oznako zaupnosti s primopredajnega poročila med Janšo in Kacinom ter vseh dokumentov, ki so jih predali preiskovalnim komisijam, ki so se ukvarjale z orožarskimi posli.