Premier Janez Janša bo danes odgovarjal na vprašanja poslancev. Foto: STA
Premier Janez Janša bo danes odgovarjal na vprašanja poslancev. Foto: STA

Vprašanje poslanke SD-ja Majde Potrata se je nanašalo demonstracije in protestne shode po državi, spomnila je na zahteve ljudi in na izjave državnih institucij na proteste - te so letele na legitimnost in legalnost protestov, posamezniki pa so preusmerjali pozornost na izgrede, za katere so iskali politične motive, je dejala poslanka. Premierja je vprašala, katere ukrepe protestnih shodih je vlada že sprejela in katere še načrtuje, zanimalo jo je tudi, kako odgovarja na zahteve protestnikov.

Janša je odgovoril, da zahteve po pravni in pravični državi ne bi mogle biti bolj upravičene, a gre za strateški problem, ki ga vlada sama ne more rešiti. Zahteva po odstopu vlade je legitimna pravica vsakega državljana, medtem ko je pravica do zamenjave vlade v rokah poslancev, pravica do zamenjave zakonodajne veje oblasti pa je v rokah ljudi, je dejal.

Slovenija v šoku, ker je zmanjkalo denarja
Kar pa se tiče socialnih zahtev protestnikov in njihovega nezadovoljstva, pa je po njegovih besedah razlogov zanj veliko - kot pravi, je Slovenija od leta 2008 "v nekem šoku", saj je zmanjkalo denarja, kar "bomo slej kot prej morali razumeti". Ponovil je, da vlada z ukrepi ne more izvajati politike varčevanja, ampak se trudi, da bi se čim manj zadolževali. Zahteve za izboljšanje socialnega položaja je tako mogoče realizirati le, če se bomo manj zadolževali, pravi Janša in dodaja, da kriza ne bo odpravljena čez noč.

Poslanka SD-ja je predsedniku vlade očitala še, da njegov sleherni nastop v ljudeh vzbudi prepričanje, da niso slišani. Janša pa je odgovoril, da o tem zelo dvomi. "Če pogledamo drugi krog predsedniških volitev, je večina slišala sporočilo," je dejal.

"Bi morali biti vsi člani SDS-a brezposelni?"
Poslanec Pozitivne Slovenije Gašpar Gašpar Mišič pa je v svojem vprašanju spomnil na zapise o zaposlovanju bližnjih sorodnikov vplivnih politikov SDS v državni upravi in podjetjih v večinski državni lasti, med drugim tudi Janševe hčerke v podjetju Plinovodi.

Janša je ponovil, da so zaposlitve v kabinetih za določen čas in vezane na zaupanje funkcionarjev. Sicer pa ima SDS več kot 30.000 članov in vsak je nekje zaposlen, pravi Janša, ki je poslanca vprašal, ali bi morali biti vsi člani SDS-a brezposelni. Zavrnil je očitke o nepotizmu pri zaposlitvi svoje hčerke ter pojasnil, da je bila odlična študentka, ki službe ni dobila čez noč, pač pa je imela pri iskanju službe težave zaradi svojega priimka. Premier je s prstom pokazal na zaposlitve otrok nekdanjih predsednikov države in opozoril, da pri tem veljajo dvojna merila.

Finančna policija morda že čez nekaj mesecev
Poslanca SLS Mihaela Prevca je zanimalo, kdaj in kako bomo ukrepali, da bo premoženje sumljivega izvora pri posameznikih zaseženo ali da bo vsaj onemogočeno razpolaganje z njim, še preden se zaključijo vsi sodni postopki, ki ponavadi trajajo več let. Janšo je vprašal tudi, kaj bomo naredili v zvezi z ustanovitvijo finančne policije, ki bi lahko aktivneje preganjala predvsem gospodarski kriminal in korupcijo.

Če bo zakonodaja sprejeta pravočasno, bo Slovenija finančno policijo dobila v sredini prihodnjega leta, ko pride tudi do združevanja Davčne uprave RS in Carinske uprave RS, je odgovoril premier in spomnil, da je zakon, ki omogoča odvzem premoženja nezakonitega izvora, v veljavi od letošnjega maja. "Tukaj ne gre za pomanjkanje zakonodaje, gre pa očitno za pomanjkanje volje pri tistih, ki morajo zakon izvajati. Teh ukrepov je bilo izvršenih izjemno malo, v velikih primerih praktično nobeden," je dejal in dodal, da ni nobenih resnih ukrepov, ko pride zadeva s policije na tožilstvo in sodišča

"V tej državi ne sme biti nedotakljivih sfer"
Tudi glede dolžine sodnih postopkov Janša meni, da ni problem v zakonodaji. "Praksa je pokazala, da ni," je dejal in dodal, da gre za problem v izvajanju zakonodaje. To pa je po njegovem mnenju vprašanje, ki ne more biti naslovljeno na vlado, ampak na sodno vejo oblasti. "Gre za vprašanje, ali sodna veja oblasti funkcionira ali ne," je dejal in dodal, da se po ugotovitvah pravosodnega ministrstva pri pomembnih sodnih postopkih zamude ne odpravljajo in da se prej kopičijo.

"Vedno, kadar kdo sproži to razpravo, je obtožen, da se vtika v neodvisne veje oblasti," je povedal Janša. Spomnil je, da so že predstavili nekatere ukrepe, ki bi po njihovem mnenju rešili ta problem. Premier upa, da bomo do rešitev prišli v realnem času in brez zunanje pomoči. "V tej državi ne sme biti nedotakljivih sfer, o katerih se ne bi smelo razpravljati," je prepričan premier.

O usodi državnega premoženja vsi skupaj
Poslanko Pozitivne Slovenije Alenko Bratušek pa je zanimalo, na podlagi česa vlada sprejema odločitve o prodaji državnega premoženja. "V medijih lahko spremljamo intenzivne koalicijske pogovore o tem, ali naj to vse prodamo ali naj še kaj obdržimo za bodoče rodove," je dejala in dodala, da bi morali o usodi državnega premoženja odločati skupaj - koalicija in opozicija. "To premoženje ni koalicijsko, niste ga dobili v last, ko ste prevzeli vlado," je dejala.

Janša je spomnil, da zakon o Slovenskem državnem holdingu predvideva sprejem strategije o nadaljnji privatizaciji in postopke, v katere bo lahko vključena tudi opozicija prek svojih nadzornih teles. "Prej ko bo zakon uveljavljen, prej bomo prišli do tega, kar tukaj zahtevate," je dejal.