Še 2. marca na Obrežju ni bilo gneče tovornih vozil, državljani pa so lahko nemoteno prehajali mejo. Foto: BoBo
Še 2. marca na Obrežju ni bilo gneče tovornih vozil, državljani pa so lahko nemoteno prehajali mejo. Foto: BoBo
Sorodna novica 219 potrjenih primerov okužbe, opravljenih 6156 testiranj

Spremenjeni razširjeni seznam kriznih držav je v večernih urah na spletni strani objavilo hrvaško zunanje ministrstvo. V popoldanskih urah so zapisali, da ukrep velja za celotno Slovenijo, naknadno pa so navedli dosedanji ukrep, ki je veljal zgolj za potnike, ki so prihajali z območja Bele krajine.

Tako kot že preteklih nekaj dni bodo osebe, ki prihajajo na Hrvaško iz Bele krajine, zavrnili na hrvaškem mejnem prehodu, če se ne bodo odločile za 14-dnevno samoizolacijo na hrvaškem naslovu. Domača karantena za 14 dni velja tudi za hrvaške delovne migrante, ki se bodo odpravili na v službo v Belo krajini in se bodo potem želeli vrniti domov.

Na hrvaškem seznamu večina članic Evropske unije

Na hrvaškem seznamu, ki je sestavljen v sodelovanju s hrvaškimi epidemiologi, je približno 70 držav, med katerimi je večina članic Evropske unije, a tudi ZDA, Avstralija, Kanada, Brazilija in Turčija. Na seznamu ni Srbije, Kosova ter Bosne in Hercegovine, so pa Albanija, Črna gora in Severna Makedonija.

Hrvaška je tudi doslej izvajala podobne ukrepe za potnike, ki so prihajali s kriznih območij, kot so Kitajska, Južna Koreja in Italija.

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Prepoved vstopa v Srbijo

Srbija državljanov Slovenije ne spušča več na območje Srbije. Ukrep začasne prepovedi vstopa v Srbijo velja tudi za vse državljane držav, v katerih je razglašena epidemija, so sporočili z zunanjega ministrstva.

Svoje meje sta zaprli tudi Litva in Estonija, v zadnji sprejemajo le ljudi s stalnim prebivališčem v državi in tiste, ki imajo v Estoniji ožje družinske člane. Avstrija pa naj bi sprejela ukrepe, ki lahko vplivajo na vračanje slovenskih državljanov iz Švice prek Avstrije.

Slovenija s sosednjimi državami organizirala humanitarne konvoje

Vračanje tovornih vozil v matične države

Slovenske pristojne službe so omogočile vrnitev 276 tovornih vozil v matične države, potem ko so zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa obtičala na ozemlju Slovenije in pred mejo z Italijo. Na mejnem prehodu Fernetiči, kjer sta bila včeraj ustavljena avtobusa, pa se napetosti po poročanju TV Slovenija nadaljujejo tudi danes.

Ob 17. uri je bilo na mejnem prehodu okoli šestdeset voznikov tovornih vozil iz Romunije in Ukrajine, na pot je do takrat sicer krenil en konvoj 25 tovornih vozil. Združujejo se v skupine, čeprav jim je to zaradi nevarnosti okužbe odsvetovano. Na lokacijo je prišla tudi prevajalka.
Kot je za TV Slovenija poročala Nataša Mihelič, se zdi, da se je Italija glede problematike vračanja tovornih vozil v matične države bistveno manj angažirala od Slovenije. Na Fernetičih so sicer povečali število policijskih patrulj.

Kako se iz tujine vrniti domov?

"Po Evropi in drugih državah sveta je okrnjen tako letalski kot potniški in železniški promet," je v soboto na spletni strani zapisalo ministrstvo za zunanje zadeve. Državljane je ob tem opozorilo, da številne države zaradi omejevanja širjenja koronavirusa omejujejo prehode meja, in jih pozvalo, naj preložijo vsa potovanja v tujino.

Toda kaj bo s tistimi, ki se vračajo s potovanj, na katera so se odpravili, še preden smo lahko slutili, da bodo države po vsem svetu za zajezitev pandemije primorane zapirati svoje meje, letalske družbe pa ukinjati polete na kritičnih območjih? Prvi primer okužbe z novim koronavirusom smo v Sloveniji zaznali 4. marca, torej pred manj kot dvema tednoma, nekateri so se na potovanja odpravili že prej.

Kot je v soboto poročala Televizija Slovenija, Maroko, Kolumbija in Peru ukinjajo vse letalske povezave z Evropo. Norveška bo s ponedeljkom zaprla vsa letališča. Rusija pa bo s ponedeljkom omejila polete v države članice Evropske unije. Ruski letalski prevozniki bodo leteli le še v prestolnice članic EU-ja, Švice in Norveške, je za Radio Slovenija zjutraj poročala Vlasta Jeseničnik.

Vrnitev tovornih vozil v matične države

Tudi slovenski turisti ostali ujeti v Maroku

Sorodna novica Zaradi koronavirusa države zapirajo svoje meje

Na MMC-ju spremljamo tudi primer Slovencev, ki so se v Maroko odpravlili pred mesecem dni. Ko so se pred nekaj dnevi želeli vrniti domov, je bil njihov polet v Benetke odpovedan. V torek naj bi se vrnili prek letališča na Dunaju, a vse kaže, da bo Maroko že v ponedeljek prekinil vse letalske povezave z Evropo. Vprašanje, kaj storiti v takem primeru in kje poiskati pomoč, smo naslovili tudi na zunanje ministrstvo.

Odgovorili so, da so že pred 14 dnevi slovenskim državljanom svetovali, naj preložijo vsa nenujna potovanja v tujino. "Vsem, ki so že v tujini, pa smo svetovali in še zmeraj svetujemo, da pozorno spremljajo razmere v državi in ukrepe tamkajšnjih oblasti. Če se znajdejo v stiski, se lahko obrnejo na naša diplomatsko-konzularna predstavništva ali na konzularno službo ministrstva za zunanje zadeve. Vse primere v tujini bomo sproti reševali, ko oziroma če bo do njih prišlo."

Kot so pojasnili, je težava nastala v petek, 13. marca, ko je Maroko na hitro prekinil zračne in ladijske povezave z Evropo. Tam pa je ostalo na tisoče evropskih državljanov. Na poziv francoskega predsednika Emanuela Macrona je Maroko nato podaljšal možnost poletov iz Maroka do ponedeljka, 16. marca, do 12. ure.

"Naše veleposlaništvo v Parizu rešuje kar nekaj primerov, v katerih so slovenski državljani obtičali v Maroku. Naši sodelavci so tako rekoč noč in dan na zvezi z njimi in jim poskušajo pomagati. A vendar se je treba zavedati, da so izredne razmere in posledično se iz ure v uro spreminjajo tudi možnosti za potovanja oziroma vračanje domov!" so še opozorili na ministrstvu.

Države uvajajo strožje ukrepe

Dodali so še, da o ukrepih držav po svetu, potovalnih nasvetih in opozorilih slovenske državljane sproti obveščajo prek spletnih strani in družbenih omrežij ministrstva in diplomatsko-konzularnih predstavništev v tujini.

Že v soboto smo poročali, da so v Maroku, ki ima sicer 19 potrjenih okužb, oblasti prekinile tako zračne, kopenske kot pomorske povezave. Zato naj bi v državi obtičalo večje število turistov, ki se ne morejo vrniti domov, med njimi pa so tudi slovenski državljani. Do preklica so že odpovedali letalske povezave z Alžirijo, Španijo, Francijo, Nemčijo, Nizozemsko, Belgijo, Portugalsko in Italijo, zaprte so pomorske poti ter kopenske meje s španskima enklavama Ceuto in Melilla. Francija se zato dogovorila z maroškimi oblastmi za nekaj poletov, s katerimi bodo repatriirali francoske državljane.