Mirni je že uspelo to, kar Ankaranu še ni - postati samostojna občina. Foto: Krajevna skupnost Mirna
Mirni je že uspelo to, kar Ankaranu še ni - postati samostojna občina. Foto: Krajevna skupnost Mirna
Poslanci
Poslanci so razpravo o ustanavljanju občin hitro končali. Predlog zakona, ki ustanavlja občino Ankaran, je namreč spet v proceduri. Foto: DZ
Ustavno sodišče
Ustavno sodišče je državnemu zboru naložilo, da neskladje zakona o ustanovitvi občin ter o določitvi njunih območij z ustavo odpravi v dveh mesecih. Presodilo je namreč, da je zakon o ustanovitvi občin in določitvi njunih območij v neskladju z ustavo, in tako pritrdilo pobudnikom ustanovitve občin Ankaran in Mirna. Državni zbor je s tem, ko ni ustanovil novih občin, ravnal arbitrarno oziroma samovoljno. Foto: MMC RTV SLO
Glasovanje
Členi sprememb zakona, ki se nanašajo na ustanovitev občine Ankaran, na odboru niso bili sprejeti, ker nobeden izmed navzočih članov odbora ni glasoval ne za ne proti. Foto: MMC RTV SLO
Poslanci ne morejo ustanoviti občine Ankaran

Ustanovitev občine Mirna je podprlo 60 poslancev, 5 jih je glasovalo proti, 7 pa se jih je vzdržalo. Ustanovitev občine lahko prepreči le še morebitni veto državnega sveta, vendar je ta zelo malo verjeten.

Poslanci v razpravi o ustanavljanju občin Mirna in Ankaran niso imeli enotnega mnenja o tem, ali morajo vedno dobesedno spoštovati odločbe ustavnega sodišča. Večinoma pa so obsodili dogajanje na odboru.

Zgodba o ustanovitvi novih občin Mirna in Ankaran poteka že kar nekaj časa. Čeprav so se krajani na referendumih izrekli za novi občini, so poslanci nato zavrnili sprejem zakonov, s katerima bi to tudi uresničili. Predlagatelji ustanovitve občin so se obrnili na ustavno sodišče, to pa jim je pritrdilo, da so poslanci pri odločanju o tem zakonu delovali samovoljno. Ko se je zakon vrnil v DZ, pa se je spet zapletlo.

Sejo DZ-ja lahko v živo spremljate tukaj.


Pečanova se zahvaljuje SLS-u
Parlament ni nikakor podrejen ustavnemu sodišču, zato lahko sprejme ali zavrne odločbo ustavnega sodišča, za kar ima vso pravico, je prepričana poslanka SD-ja Breda Pečan. A ob tem je dodala: "Če bi člani odbora zavrnili ali potrdili zakon, bi lahko odločitev odbora označili kot legitimno in bi bila integriteta DZ-ja nedotaknjena. Kar pa se je zgodilo na odboru, je nesprejemljivo."

Parlamentarni odbor za lokalno samoupravo in regionalni razvoj namreč ni sprejel nobenega izmed treh členov zakonskega predloga, s katerim bi ustanovili ankaransko občino. Za člene ni glasoval nihče, a hkrati tudi nihče ni glasoval proti. S tem so postopek glede tega zakona in s tem ustanavljanja občine Ankaran končali. Je pa poslanska skupina SLS-a nato v parlament vložila nov predlog zakona o ustanovitvi občine Ankaran, za kar se je Pečanova SLS-u tudi zahvalila.

Izredna seja, na kateri bo DZ odločal o SLS-vem zakonu o ustanovitvi občine Ankaran, bo 9. februarja, je v izjavi za medije dejal predsednik DZ-ja Pavel Gantar. Na vprašanje, kaj bo naredil, če bo SLS-ov zakon padel, je odgovoril, da še ne ve, kaj bo storil v tem primeru. Upa, da bo zakon potrjen in da bo lahko sklical volitve v Kopru v 20 dneh po uveljavitvi zakona.

Pukšič priznal tudi lastno krivdo
"Odločbe ustavnega sodišča je preprosto treba spoštovati in pika," ob tem poudarja poslanec SLS-a Franc Pukšič. Tudi on je za neprimerno označil dogajanje na odboru, saj se je v primeru nove občine Mirna odločba sodišča upoštevala, pri Ankaranu pa ne. "Ne glede na to, kakšne so razprave in mnenja, je treba sodišče spoštovati," je znova poudaril.

Priznal pa je tudi lastno krivdo, saj na seji odbora ni sodeloval, poslanec, ki ga je nadomeščal, pa je bil pri tej točki nepazljiv. V SLS-u so zato takoj v zakonodajni postopek vložili nov predlog zakona, s čimer želijo omogočiti spoštovanje odločbe ustavnega sodišča. Pozvali so tudi vlado, naj ta predlog zakona vloži po nujnem postopku, kar bi omogočilo obravnavo zakona že na tej seji, a se to ni zgodilo.

Juri: Moralo bi nas skrbeti
"Priča smo nenavadnemu dogodku. Z neodločanjem in zaključkom postopka je arbitrarnost dobila nove razsežnosti, ki nas morajo skrbeti," meni Franco Juri (Zares). Izrazil je svojo zaskrbljenost, ker se sam o tem vprašanju ni mogel izreči, saj je manjši del poslancev - članov odbora za lokalno samoupravo - samovoljno končal postopek.

Barovič: Ne kršimo ustave
Prepogosto se ni spoštoval zakon o ustanovitvi občin, pa je spomnil poslanec SNS-a Bogdan Barovič. V njegovi stranki so sicer prepričani, da je ustavno sodišče s svojo zadnjo odločbo preseglo funkcijo nadzora ustavnosti in da je poseglo v načelo delitve oblasti. Predloga zakona, ki bi omogočil ustanovitev občine Ankaran, zato ne podpirajo.

Rezman: Ne strinjamo se s sodiščem
Tudi Vili Rezman iz skupine nepovezanih poslancev je poudaril, da v njihovi poslanski skupini ne podpirajo odobritve občin. Menijo, da za to ni podlage v koalicijskem sporazumu ali v evropskih praksah. Ne strinjajo se niti z odločitvijo ustavnega sodišča, čeprav Rezman zatrjuje, da sodišče spoštujejo. "A to ne pomeni, da ne bi premišljevali ob kakšnem posamičnem aktu ustavnega sodišča in kaj po globljem premisleku označili tudi za neustrezno. To se je zgodilo. Menimo, da je skupina strokovnjakov navedla tehtnejše argumente od ustavnega sodišča," je dodal.

DeSUS ne bi ustanavljal nove občine Ankaran
"Menimo, da bi se občine morale združevati, in ne razdruževati, zato nasprotujemo ločitvi Ankarana od Kopra," pa je v imenu DeSUS-a dejal poslanec Matjaž Zanoškar. Prepričani so, da se ustavno sodišče v delo in odločanje DZ-ja ne bi smelo vmešavati.

LDS novi zakon podpira
"Neustanovitev občine Ankaran je ena najstarejših neupoštevanih odločitev ustavnega sodišča," pa je spomnil poslanec LDS-a Milan Gumzar. Že v preteklosti so se namreč pojavljale težnje po odcepitvi. V LDS-u zato pozdravljajo nov zakon SLS-a in obžalujejo dogodke na odboru za lokalno samoupravo.

SDS opozarja na nepravilnosti
Medtem pa so v SDS-u glede podpore zakonu nejasni. Milan Čadež je v imenu poslanske skupine poudaril, da je bilo v samem postopku ustanavljanja novih občin v letu 2010 več nepravilnosti, ki sta jih zagrešila DZ in tudi vlada. "Ustanovitev nove občine Ankaran ne odpravlja neustavnosti občine Koper, ne povzroča pa problemov glede razvoja Luke Koper, saj je projekt Luke državnega pomena," je dejal Čadež. V stranki menijo, da je treba neustavnost Mestne občine Koper reševati celovito.

Poslanci ne morejo ustanoviti občine Ankaran