Leto praznovanja se začenja v četrtek s slavnostno sejo parlamenta. Foto: MMC RTV SLO
Leto praznovanja se začenja v četrtek s slavnostno sejo parlamenta. Foto: MMC RTV SLO

Leto praznovanja se začenja v četrtek, na dan plebiscita pred 20 leti, obsegalo pa bo slavnostno sejo v DZ-ju, proslavo z govorom predsednika republike Danila Türka in odprtje razstave ob obletnici plebiscita v Cankarjevem domu.

Vodja organizacijskega odbora za počastitev obletnice Stojan Pelko je povedal, da so v odboru vodje kabinetov predsednikov republike, vlade in državnega zbora, vodja protokola, dva sodelavca Ukoma ter dva sodelavca z ministrstva za kulturo.

Po besedah Pelka v letu praznovanja nikakor ne gre zgolj za tri proslave, ampak za enoletni blok, ki bo večinoma povzel dejavnosti v lokalnih skupnostih, na posameznih ministrstvih in v nevladnem sektorju ter jim dal skupni okvir in identiteto. Znamenje enoletnega proslavljanja samostojnosti bo tudi skupna celostna grafična podoba.

Enoletno praznovanje bo potekalo od plebiscita, ko se je ljudstvo večinsko izreklo za samostojno Slovenijo, do ustave - torej do trenutka, ko je bila ta rešitev zapisana v najbolj konstitutivnem aktu, pojasnjuje Pelko.

Praznovanje še vse leto 2012?
Konec prihodnjega leta pa se bodo odločili, ali je smiselno praznovanje prenesti tudi v leto 2012, ko bomo zaznamovali dva pomembna mejnika, in sicer 20-letnico priznanja Slovenije članic EU-ja in drugih držav 15. januarja ter 20-letnico sprejema Slovenije v Združene narode 22. maja.

Vse pomembnejše podatke, povezane z 20-letnico države, je mogoče najti na spletni strani www.dvajset.si.