Mnenje Sveta Evrope bi olajšalo odločanje volivcev in volivk pred referendumom, so prepričani poslanci Juri, Germič in Rihter. Foto: MMC RTV SLO
Mnenje Sveta Evrope bi olajšalo odločanje volivcev in volivk pred referendumom, so prepričani poslanci Juri, Germič in Rihter. Foto: MMC RTV SLO

Odbor za kulturo, šolstvo, šport in mladino je na pobudo poslancev Franca Jurija (Zares), Andreje Rihter (SD) in Ljuba Germiča (LDS) sprejel sklep, da Slovenija od Sveta Evrope oziroma, natančneje, oddelka za medije Generalnega direktorata za človekove pravice pri Svetu Evrope pridobi uradno mnenje o zakonu o RTV Slovenija.

To mnenje bo namreč olajšalo odločanje volivcev in volivk pred referendumom, so prepričani omenjeni poslanci. Kot poudarjajo, oddelek za medije s svojimi neodvisnimi mnenji presoja, ali je neki zakon skladen z evropskimi standardi.

Juri: Vložitev takšne pobude bi pričakoval od opozicije
"Želimo mnenje Sveta Evrope o zakonu o RTV Slovenija, saj je to nevtralna ustanova, ki ni vključena v vsakodnevno politično dogajanje v Sloveniji," zatrjuje Juri. Poudarja, da so leta 2005, takrat še kot opozicija, prav tako zahtevali uradno mnenje Sveta Evrope o zakonu o RTV-ju, ki se je takrat sprejemal, vendar predsednik odbora za kulturo zaradi proceduralnih preprek njihove pobude ni podprl.

Dodal je še, da bi vložitev pobude za uradno mnenje pričakoval od opozicijske strani, ker zakonu očita številne pomanjkljivosti. "Ker tega niso storili oni, smo se koalicijski poslanci odločili, da si nalijemo čistega vina in pridobimo mnenje te ustanove," je končal.

Podporo pobudi poslancev je v imenu vlade izrazila tudi ministrica za kulturo Majda Širca. Trenutni zakon je označila kot zakon, ki pelje RTV v katastofo, "saj je politično nekorekten in vpliva na način nedemokratičnega delovanja".

"Gre za kapitalsko polaščanje in pet direktorjev, ki si bodo lahko delili profit"
"Svet Evrope vam ne bo rešil referenduma," je koalicijskim poslancem na njihovo pobudo odvrnil Aleksander Zorn (SDS). Po njegovih besedah je zakon tak, da ne vzdrži tega, kar prinaša in omogoča druga zakonodaja v Sloveniji. "Gre za kapitalsko polaščanje in pet direktorjev, ki si bodo lahko delili profit," je prepričan.

"V stranki SLS menimo, da v teh časih ni potrebno, da se Svet Evrope sprašuje za mnenje o zakonu, ker to ne bo imelo bistvenega učinka. Sedanji zakon o RTV-ju velja že 5 let in od takrat ni bilo nobenega odziva od Sveta Evrope, čeprav so bili ob sprejetju zelo kritični. Zato jih lahko, če že vztrajate pri pridobitvi uradnega mnenja, povprašamo tudi o učinkih zakona iz leta 2005," pa meni Janez Ribič.