Tuberkuloza grozi po celem svetu. Foto: EPA
Tuberkuloza grozi po celem svetu. Foto: EPA
Svetovni dan tuberkuloze

Kljub temu, da Slovenija to bolezen uspešno obvladuje, v svetu predstavlja enega glavnih zdravstvenih problemov. Z bacilom tuberkuloze je okuženega približno tretjina svetovnega prebivalstva. Leta 2006 je tako zbolelo 9,2 milijona ljudi, umrlo pa 1,7 milijona ljudi.

Slovenija med vodilnimi
Slovenija je po besedah vodje oddelka za tuberkulozo na Golniku Damjana Eržena uspela znižati obolelost z 28 na 10 obolelih na 100.000 prebivalcev med leti 1996 in 2006.

Eržen je tudi prepričan, da Slovenija izpolnjuje vse pogoje za ukinitev neselektivnega cepljenja, poleg tega pa je cepivo, ki se je uporabljalo, slabo opravljalo svojo nalogo. Neselektivno cepljenje naj bi nadomestila pozornost zdravstvenih delavcev na mogoče simptome tuberkuloze, pa tudi sicer se zdaj testirajo štiri modrnejša cepiva.

Dovolj je že pogovor
Med znaki tuberkuloze so sicer dolgotrajen kašelj z izmečkom, hujšanje, nočno znojenje, bolečine v prsih in mrzlica. Zdravnik običajno že po pogovoru s pacientom ugotovi simptome, nato pa ga pošlje na rentgen pljuč, kjer odkrijejo sence na pljučih, če je človek obolel. Paciente se zdravi nadzorovano, zdravljenje pa je lahko zelo dolgotrajno.

Kot še dodaja Eržen, je razlog za širjenje epidemije na svetovni ravni v razvitem svetu pomanjkanje pozornosti in opuščanje programov za zdravljenje tuberkuloze, v nerazvitem pa pomanjkanje sredstev za odkrivanje in zdravljenje te bolezni.

Svetovni dan tuberkuloze