Foto: BoBo
Foto: BoBo

Poleg zdravstvenih posledic pitja alkohola ta prispeva tudi k slabši prometni varnosti, večjemu številu samomorov, kaljenju javnega reda in miru ter kriminalnim dejanjem, so poudarili. Po porabi alkohola smo v Sloveniji namreč nad evropskim povprečjem, na sedmem mestu.

Alkohol je povezan s številnimi neželenimi družbenimi pojavi

Registrirana poraba alkohola v letu 2020 je znašala 10,62 litra čistega alkohola na prebivalca, starejšega od 15 let. Raba alkohola je zelo visoka med dijaki, kot je izpostavila vodja sektorja za krepitev zdravja in preprečevanje odvisnosti na direktoratu za javno zdravje Vesna Marinko, slovenski mladostniki v povprečju alkohol prvič poskusijo že pri 11 letih. Vsak dan v povprečju v Sloveniji izključno zaradi alkohola umreta vsaj dve osebi, v bolnišnično zdravljenje pa se zaradi alkoholizma dnevno vključi 10 oseb, je poudaril.

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Foto: BoBo/Luka Dakskobler
Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Foto: BoBo/Luka Dakskobler

Do 15 odstotkov vseh kršitev javnega reda in miru povzročajo alkoholizirani kršitelji, prav tako alkohol ostaja eden od glavnih tveganj za povzročitev prometnih nesreč, je poudarila ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar. Zaradi vpliva alkohola se pri koncentraciji 0,5 promila verjetnost, da bo povzročena prometna nesreča, poveča za dvakrat, pri 1,1 promila alkohola pa za osemkrat. Vsako leto alkoholizirani udeleženci v prometu povzročijo okoli 15.000 prometnih nesreč, letos že 16 s smrtnim izidom in 110 s hudo telesno poškodbo. Od leta 2013 do 2018 je zaradi zastrupitve z alkoholom pri nas umrlo 25 otrok in mladih do 25. leta, je dodala.

Z akcijo Slovenija piha 0,0 poleg skrbi za varnejše ceste izpolnjujejo tudi resolucijo o duševnem zdravju z opozarjanjem na škodljive posledice pitja alkohola. "Alkohol je namreč, ko prestopi to tanko črto sreče, v naslednjem trenutku že tragika, je zlo, ki uničuje naše zdravje, odnose in življenja," je poudarila ministrica.

Bešič Loredan je zadovoljen z odstopom Golobiča. Foto: BoBo
Bešič Loredan je zadovoljen z odstopom Golobiča. Foto: BoBo

Alkohol prazni tudi zdravstveno blagajno

Na ministrstvu za zdravje so se akciji pridružili, ker želijo začeti pozitivno kampanjo ozaveščanja, da je zdravje pozitivna vrednota, je dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.
Neposredni zdravstveni stroški, ki so povezani s pitjem alkohola v Sloveniji, znašajo v zadnjih letih skoraj 150 milijonov evrov na leto. Če prištejemo še stroške zaradi prometnih nezgod, nasilja v družini in drugih kriminalnih dejanj, številka zraste na 228 milijonov evrov letno, pri čemer niso upoštevani posredni ekonomski stroški, stroški zaradi odsotnosti na delovnem mestu, zaradi zmanjšane produktivnosti in socialnih intervencij. "Žal je za večino ljudi v Sloveniji pitje alkoholnih pijač nepogrešljiv del družabnega življenja, tradicije, obredov ali za mnoge celo način življenja," je dejal minister.

Zato jih pri tem čaka velik izziv, meni minister. Kakšen pristop bo ubrala vlada – ali bodo poskusili z informiranjem ljudi, zmanjšano cenovno dostopnostjo, tudi z dvigom trošarin, ali pa oboje, bodo še premislili, je dejal. V sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje bodo delali na preventivi in na splošnem izboljšanju javnega zdravja.

"Deset odstotkov prometnih nesreč v Sloveniji, ki jih obravnava policija, je povezanih z vožnjo pod vplivom alkohola," je dejal vodja sektorja prometne policije Generalne policijske uprave Ivan Kapun.

Policisti bodo od ponedeljka naprej poostreno izvajali nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov, preverjali bodo vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali tudi preizkuse za ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu. Policisti bodo preverjali tudi upoštevanje določil zakona o omejevanju uporabe alkohola v gostinskih lokalih. "Preverjali bomo, kje so se ljudje, ki so udeleženi v prometu pod vplivom alkohola, napili," je dejal Kapun.

Kršitelje čaka kazen, tiste, ki bodo napihali 0,0 promila, pa nagrada v obliki kupona, s katerim bodo sodelovali v žrebanju za udeležbo na koncertu policijskega orkestra, ki ga kot vsako leto organizirajo v policiji, z gosti Mi2.

Slovenija piha 0,0