Predsednik republike Borut Pahor poudarja, da bo uveljavljanje sporazuma zahtevalo izdaten napor in vso politično modrost ter potrpežljivost. Foto: BoBo
Predsednik republike Borut Pahor poudarja, da bo uveljavljanje sporazuma zahtevalo izdaten napor in vso politično modrost ter potrpežljivost. Foto: BoBo
Cerar
Predsednik vlade Miro Cerar je poudaril, da se bo zavzel za enotno uveljavitev arbitražne sodbe. Foto: Borut Živulović/BoBo
Milan Brglez
Predsednik državnega zbora Milan Brglez je odločitev arbitražnega sodišča označil za zmago mednarodnega prava. Foto: BoBo
Jožef Horvat
Predsednik odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat je poudaril, da bo odbor o odločitvi sodišča razpravljal, ko se bodo predstavniki parlamentarnih strank podrobneje seznanili s sodbo. Foto: DZ/Martina Čuk
Erjavec
Zunanji minister Karl Erjavec obžaluje, da je Joško Joras ostal na hrvaški strani meje. Foto: AP
Boris Koprivnikar
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je obiskal vasi Drage in Brezovico. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Zdravko Počivalšek
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ob obisku Pirana vsem prizadetim obljubil individualno reševanje morebitnih težav. Foto: BoBo
Erjavec obžaluje, da je Joras ostal na drugi strani

Pahor je poudari, da se je odločitev za arbitražo izkazala kot najboljša mogoča rešitev po 18 letih neuspešnih poskusov reševanja mejnega spora. Obenem pa je predsednik republike prepričan, da na podlagi teh neuspešnih iskanj rešitev nobena druga možnost ne bi prinesla ugodnejše rešitve za Slovenijo.

"Ne dvomim, da utegnejo biti tudi drugačne ocene, kar je pričakovano pri sleherni odločitvi vsakega sodišča. Toda moje zelo iskreno mnenje je, da se bomo v prihodnje z iskreno hvaležnostjo spomnili današnje zgodovinske odločitve arbitražnega sodišča," je poudaril Pahor in dodal, da si ta hip komajda lahko predstavljamo, v kako zelo pomembnem trenutku živimo.

Pahor: Edinstvena priložnost za zaprtje vprašanja
"Po mirni poti smo rešili problem, ki je do podpisa arbitražnega sporazuma leta 2009 močno obremenjeval odnose med sosednjima dvema državama. Po podpisu sporazuma v Stockholmu incidentov, kot smo jih poznali 18 let, tako rekoč ni bilo več. Slovenci in Hrvati smo se v zadnjih osmih letih razvadili živeti v popolnem miru, varnosti, dobrem sosedstvu in zavidljivem prijateljstvu,"
je poudaril predsednik republike.

Pahor je obenem dejal, da enostranska odklonitev spoštovanja odločitve arbitražnega sodišča Hrvaške ne odvezuje k njegovemu spoštovanju. "Slovenija si bo prizadevala, da bosta obe državi v iskrenem dialogu našli miren način za uveljavitev sodbe," je dejal Pahor in poudaril, da imata državi zdaj enkratno priložnost, da za vselej zapreta to vprašanje in s tem enega izmed virov morebitne napetosti in nestabilnosti.

Pahor se bo že jutri v Dubrovniku sešel s hrvaško predsednico Kolindo Grabar-Kitarović, kjer sicer ne pričakuje, da se bodo po srečanju stališča držav spremenila. Pahor je ob tem dejal, da sta se oba strinjala, da dialog še nikoli ni bil tako pomemben, zato sta se tudi odločila zanj. Uveljavljanje sporazuma pa bo zahtevalo izdaten napor, je še dejal Pahor in dodal, da bo to delo zahtevalo vso politično modrost in potrpežljivost.

Cerar upa na podporo Evropske komisije
"Prišel je zgodovinski trenutek za Slovenijo," je dejal predsednik vlade Miro Cerar in poudaril, da se bo zavzel, da se odločitev sodišča enotno sprejme, četudi vsa pričakovanja Slovenije niso bila v celoti uresničena. Cerar je sicer že povabil hrvaškega premierja Andreja Plenkovića k dialogu o implementaciji odločitve arbitražnega sodišča, s katerim se bosta srečala 12. julija v Ljubljani.

Predsednik vlade je v oddaji Studio 3 na TV Slovenija poudaril, da namerava iskati nove rešitve za implementacijo odločitve arbitražnega sodišča, če bo Plenković vztrajal pri stališču, da sporazum zanje ni zavezujoč. Pri tem pa si Cerar želi tudi, da bi se Evropska komisija izrecno opredelila do stališča, da je mednarodno pravo treba spoštovati. Kljub temu pa je, tako Cerar, odločitev arbitražnega sodišča zavezujoča ne glede na stališče posamezne države ali EU-ja.

Pravice Slovenije na hrvaškem morju
Premier je poudaril, da sodišče sestavljajo najuglednejši in neodvisni strokovnjaki mednarodnega prava, in dodal, da je sodba dokončno pravno zavezujoča za obe državi. "Nerešeno vprašanje je predolgo obremenjevalo odnose med državama," je dejal Cerar in dodal, da je zdaj ključnega pomena prebivalcem ob meji podati odgovore na vprašanja, ki zadevajo njihovo vsakdanje življenje.

Glede vprašanja stika z odprtim morjem pa je Cerar dejal, da je v tem trenutku jasno, da koridor sicer poteka na hrvaškem teritorialnem morju, na katerem pa ima Slovenija zagotovljeno pravico do prometa. Slovenski ribiči na koridorju ne bodo smeli ribariti, lahko pa bodo po koridorju prišli do odprtega morja. Je pa Cerar ob tem poudaril, da je za podrobnejše interpretacije pravic Slovenije na koridorju treba počakati na preučitev sodbe.

Brglez: Zmaga mednarodnega prava
V državnem zboru je na temo odločitve arbitražnega sodišča za zaprtimi vrati potekala seja odbora za zunanjo politiko. Po seji je predsednik državnega zbora Milan Brglez dejal, da je odločitev zmaga mednarodnega prava. "Sodbo bo treba spoštovati v skladu s slovenskim pravnim redom in mednarodnim pravom. To spoštovanje pa pričakujemo tudi od Republike Hrvaške."

Brglez je poudaril, da je razsodba opredelila ozemeljski stik med teritorialnim morjem Republike Slovenije in odprtim morjem, s čimer je izpolnjen bistveni pogoj, ki ga je Slovenija zastavila v sporazumu. Od tod naprej pa je po mnenju Brgleza treba preudarno pristopiti k implementaciji sodbe.

Brglez je sicer prepričan, da vse, kar naredi državni zbor, da bi izvršil odločitev arbitražnega sodišča, ne predstavlja enostranskega dejanja Republike Slovenije. Hrvaška stran je namreč poudarila, da enostranskih dejanj Slovenije ne bo sprejela. Je pa Brglez poudaril, da bodo z vsemi drugimi ukrepi počakali na najugodnejše okoliščine.

Horvat: Odbor DZ-ja Hrvaško poziva k dialogu
Po seji odbora za zunanjo politiko so se predstavniki parlamentarnih strank dogovorili, da bosta izjavo za medije podala le predsednik odbora Jožef Horvat in Brglez, preostale politične stranke pa bodo izjave podale po preučitvi besedila sodbe.

Tako je Horvat po seji dejal, da je odbor sejo prekinil in da jo bo nadaljeval, ko se člani seznanijo z razsodbo arbitražnega sodišča. Po seznanjenju z ustno razglasitvijo sodbe pa odbor sklepa, da je sodišče opravilo nalogo v skladu z arbitražnim sporazumom. Odbor po besedah Horvata Hrvaško poziva k dialogu o implementaciji razsodbe.

Odbor je in bo v nadaljevanju namenil posebno skrb implementaciji razsodbe, zlasti je pri tem treba skrb nameniti prebivalstvu v obmejnem pasu, ki jih sodba neposredno zadeva, je še povedal predsednik odbora.

Erjavec: Odločitev je strokovna
Tudi zunanji minister Karl Erjavec je poudaril, da je danes za Slovenijo zgodovinski dan. "Odločitev je pravna, strokovna in ni šlo za neka politična stališča," je dejal zunanji minister za Radio Slovenija. Poudaril je, da je "Slovenija bila pomorska država, je pomorska država in bo tudi v prihodnje pomorska država."

Erjavec pričakuje, da bo Hrvaška spoštovala mednarodno pravo. Prepričan je, da bo slej ko prej spoznala, da je bila odločitev o nesodelovanju v postopku s svojimi argumenti napaka. "Tudi v Sloveniji nismo vsi zadovoljni z odločitvijo sodišča," je še dejal zunanji minister.

Tako Erjavec denimo obžaluje, da je Joras ostal na drugi strani. Obžaluje tudi odločitev za Hotizo, kjer gre meja po katastru. Vse to pa kaže, da je sodišče res odločalo po načelih pravičnosti, dobrososedskih odnosov in mednarodnega prava, je še dejal slovenski zunanji minister.

Na vprašanje, ali obžaluje nekatere svoje izjave, ki so privedle do razkritja prisluhov pogovora med slovensko agentko in arbitrom, pa je Erjavec v oddaji Studio 3 dejal, da ne obžaluje nobene izjave, in dodal, da je Hrvaška ves čas iskala način za izstop iz arbitražnega postopka. "V slovenski politiki pa je tako ali tako običajno, da se vsaka stvar skuša izkoristiti za politično obračunavanje." Erjavec je še dejal, da utegne priti do nekaj nejevolje, če bo Hrvaška vztrajala pri svojih stališčih, a je slovenska vlada zatrdila, tako Erjavec, da bo vse reševala mirno.

Koprivnikar obiskal Drage in Brezovico
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je ob obisku vasi Drage in Brezovice dejal, da je zadovoljen z razsodbo arbitražnega sodišča. Vas Drage tako kot do zdaj tudi po razsodbi ostaja del Slovenije, vas Brezovica pa je tako kot do zdaj delno na slovensko in delno na hrvaški strani.

Na vprašanje, ali nameravajo Slovencem, ki so pripadli Hrvaški, pa bi želeli živeti v Sloveniji, ponudili nadomestna zemljišča, je odgovoril, da o tem ne želi špekulirati. "Arbitražni sporazum ne predvideva nobenih nadomestnih zemljišč," je dejal. Sicer pa Koprivnikar napoveduje, da se po razsodbi sodišča nič ne bo spremenilo na hitro, vlada pa namerava vse urejati v dialogu s Hrvaško. Sicer pa je Koprivnikar poudaril še, da bodo prestavili cesto, če se bo izkazalo, da zaradi novo določene meje ne bo mogoče potovanje po določenih odsekih.

Počivalšek obljubil individualno obravnavo
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki se je v Piranu sešel s tamkajšnjim županom Petrom Bossmanom, je poudaril, da je osebno vesel, "da smo prišli do tega koraka, zdaj pa bodo potrebni potrpežljivost in razum, da bomo to odločitev tudi implementirali".

Počivalšek ne pričakuje nenadnih sprememb, pričakuje pa nekaj težav, saj je nekaj prebivalcev ostalo na hrvaški strani. "Zagotovo bomo vse probleme reševali individualno," je obljubil Počivalšek in dodal, da je odločitev arbitražnega sodišča dokončna.

Klemenčič: Treba se je veseliti in pomagati
Pravosodni minister Goran Klemenčič je ob obisku Mirišča dejal, da odločitev arbitražnega sodišča ni črno-bela in da se je treba veseliti z ljudmi, ki jih je odločitev razveselila in pomagati ljudem, ki z odločitvijo arbitrov niso zadovoljni. "Lahko pa v imenu vlade obljubim, da ti ljudje ne bodo ostali sami," je še dejal Klemenčič.

Erjavec obžaluje, da je Joras ostal na drugi strani