Slovenija je Turčiji in Siriji do zdaj že namenila več kot milijon evrov popotresne pomoči.

"Slovenija je Turčiji in Siriji že namenila 1,13 milijona evrov popotresne pomoči, in sicer preko napotitve strokovnjaka za pomoč, napotitve skupine reševalnih psov s spremljevalci ter materialne in finančne pomoči," je besede ministrice na Twitterju povzelo ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ).

Ob tem je zapisalo, da je Fajon na današnji donatorski konferenci v Bruslju najavila 500.000 evrov dodatne humanitarne pomoči za državi. Od tega bo 200.000 evrov namenjenih projektu slovenske ustanove za krepitev človekove varnosti ITF v Siriji, 200.000 bo prek Sklada ZN-a za otroke (Unicef) prejela Turčija, 100.000 evrov pa bo Slovenija zagotovila Mirovnemu in humanitarnemu skladu za ženske v Siriji, je tvitnil MZEZ.

Na današnji konferenci je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan dejal, da je število smrtnih žrtev februarskih uničujočih potresov samo v Turčiji preseglo 50.000, materialna škoda pa znaša 104 milijarde ameriških dolarjev. Ob tem se je EU zavezal, da bo Turčiji zagotovil milijardo evrov, Siriji pa 108 milijonov evrov pomoči.