Stanje je tako slabo, da so morali za zaposlene v SV-ju sodelavci že začeti zbirati hrano. Foto: BoBo
Stanje je tako slabo, da so morali za zaposlene v SV-ju sodelavci že začeti zbirati hrano. Foto: BoBo
Vse več vojakov v socialni stiski

Revščina jim po njihovih besedah grozi zaradi nižanja plač, ukinjanja dodatkov, pa tudi zaradi transformacije vojske. V znak solidarnosti so tako v eni izmed humanitarnih akcij v okviru Anine zvezdice zato vojaki tudi za svoje lastne kolege zbirali hrano. Zbrali so za najmanj tri tone hrane.

"Dejansko so prišle govorice, da so tudi pri nas v vojski taki ljudje, ne samo pripadniki, vsi zaposleni, da potrebujejo pomoč, da je čedalje več takih, ki se težko preživljajo in dejansko smo rekli, če že zbiramo, dajmo letos maksimalno podpreti naše zaposlene," pravi Matej Markovič pripadnik Slovenske vojske (SV).

V osebnem stečaju
Veliko paketov hrane je že pošlo. Da so številni vojaki na socialnem robu, pravijo v Sindikatu ministrstva za obrambo, kjer imajo tudi informacije, da ima vse več vojakov blokirane račune.

"Imamo tudi podatke, da ne samo, da imajo blokirane račune, da je tudi kar nekaj pripadnikov SV-ja v osebnem stečaju. Tu je treba poudariti, da ne gre za to, da vojaki ne bi znali ravnati z denarjem, ampak gre za to, da sta vlada in sam sistem do slovenskega vojaka krivična in mu ne dajeta tistega, kar si zasluži," pojasnjuje sindikalist Marjan Lah.

Manj dodatkov in potnih stroškov
Povprečna bruto plača v Slovenski vojski je bila decembra 1.479 evrov, pri tem je imel častnik 2.338 evrov bruto plače, vojak pa 1.100 evrov. Vojakom so se seveda v zadnjih letih nižale plače kot vsem zaposlenim v javnem sektorju, poleg tega so se ukinili dodatki iz naslova povečanega obsega dela in obremenitev, ki so znašali tudi do 30 odstotkov osnovne plače.

Ne nazadnje zaradi transformacije številni delajo bližje domu, kar pomeni, da so tudi zaradi manjših potnih stroškov njihovi prihodki nižji. Sindikati so na te težave opozorili tudi vrh ministrstva in poslance v DZ-ju, ki bodo o tej temi v prihajajočem tednu razpravljali na odboru za obrambo.

Vse več vojakov v socialni stiski