Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Štirje poslanci Evropske ljudske stranke (EPP) iz Slovenije so glavne poudarke predsednice von der Leyen načeloma pohvalili.

Sorodna novica Ursula von der Leyen napovedala omejitev prihodkov proizvajalcev elektrike
Milan Zver. Foto: BoBo
Milan Zver. Foto: BoBo

Zver: Kako bomo prebrodili mrzlo zimo?

Milan Zver (EPP/SDS) je v pisnem odzivu pozdravil, da je vojni v Ukrajini namenila dolg uvodni del govora ter da "ni pustila niti kančka dvoma o vsestranski podpori Ukrajini". Podobno zadovoljen je bil s poudarkom glede nujnosti, da se EU znebi odvisnosti od ruskih fosilnih goriv, in z odločenostjo, da se dodatno obdavčijo podjetja, ki kujejo ogromne dobičke na račun rekordnih cen energije.

Je pa po drugi strani opozoril, da danes nismo dobili odgovora na to, "kako bomo prebrodili mrzlo zimo" in "kako se bomo ognili lakoti, ki stari celini grozi po več kot 60 letih".

Romana Tomc. Foto: BoBo
Romana Tomc. Foto: BoBo

Romana Tomc: Izgubljeno poletje

Na to je v razpravi, ki jo je po govoru predsednice komisije pripravila pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji, opozorila tudi Romana Tomc (EPP/SDS). Obenem je dejala, da je zelo pogosto opevanih enotnosti in solidarnosti, ki sta bili tudi vodilo današnjega govora, v EU-ju vse manj.

Za EU je po njenem mnenju "izgubljeno poletje, ko bi se lahko marsikaj že dogovorili in bi lahko ukrepi že delovali". Vlade imajo različne poglede na reševanje krize in zaradi odsotnosti predlogov Evropske komisije zdaj ukrepajo vsaka po svoje ter rešujejo lastno kožo, je dejala.

Franc Bogovič. Foto: BoBo
Franc Bogovič. Foto: BoBo

Bogovič: Manjkal stik z realnostjo

Podobno oceno je podal Franc Bogovič (EPP/SLS). "Ob vseh teh visokoletečih idejah in strategijah, ki seveda naslavljajo pomembne zadeve, je v govoru predsednice Evropske komisije manjkal stik z realnostjo, situacijo, v kateri se trenutno nahajamo in proti kateri, še hujši, drvimo," je zapisal.

Poleg tega se von der Leyen "žal niti z eno besedo ni dotaknila prehranske varnosti in težavnega položaja, v katerem so se znašli slovenski in evropski kmetje". Tem se celo nalaga nove administrativne ovire in jim grozijo nove in nove prepovedi glede kmetovanja, je opozoril.

"Pričakujem, da se pri Evropski komisiji začnejo takoj zavedati pomena samooskrbe s hrano v Evropi, da se zagotovi, da bo kmetovanje v Evropi še možno in konkurenčno in bo možno pridelati dovolj hrane. Žal njihovi predlogi gredo v popolnoma nasprotno smer. Evropski komisiji je treba preprečiti, da bi kmetijstvu naredila to, kar se dogaja na področju evropske energetike."

Ljudmila Novak. Foto: Primorski dnevnik
Ljudmila Novak. Foto: Primorski dnevnik

Ljudmila Novak: Povečati moramo lastno proizvodnjo hrane

Tudi Ljudmila Novak (EPP/NSi) je v odzivu pozvala, da moramo v EU-ju povečati lastno proizvodnjo hrane in "prenehati sprejemati ukrepe, ki kmete samo ovirajo pri njihovem delu".

Matjaž Nemec. Foto: Stranka SD
Matjaž Nemec. Foto: Stranka SD

Nemec: Nagovor tudi svarilo

Da je nagovor načeloma dodobra osvetlil poglavitne pereče izzive EU-ja, ocenjuje tudi evroposlanec Matjaž Nemec. A kot je opozoril v pisnem odzivu, nagovora ne more ocenjevati kot uspešnega ali neuspešnega, saj bodo o tem odločala le "konkretna dejanja Unije, ta pa bodo lahko učinkovita le ob hitrem, pravzaprav takojšnem ukrepanju".

Med drugim je pozdravil napoved predsednice komisije o podvojitvi zmogljivosti EU-ja za gašenje požarov in "tiho svarilo ekstremističnim politikam, da zanje v našem prostoru ni mesta".

Milan Brglez. Foto: BoBo
Milan Brglez. Foto: BoBo

Podobno kot njegov strankarski kolega in evropski poslanec Milan Brglez je Nemec zadovoljen, ker je von der Leyen "napovedala boj proti vojnemu dobičkarstvu" oziroma špekuliranju na račun visokih cen hrane, energentov in električne energije.

Po drugi strani sta Nemec in Brglez pogrešala več poudarka oziroma jasnejšo zavezo skrbi za najranljivejše, socialno ogrožene skupine v EU-ju. Kot se je v razpravi v Hiši EU-ja izrazil Brglez, je bilo področje sociale v pretežni meri zreducirano na načelo solidarnosti med generacijami in pa na humanitarnost oziroma odziv na posledice ukrajinske vojne.

Joveva in Grošelj: Govor ni posebej presenetil

Skupine Renew Europe, ki ji iz Slovenije pripadata Irena Joveva in Klemen Grošelj, govor Ursule von der Leyen ni posebej presenetil. Po mnenju Joveve je bil "večinoma predvidljiv".

"Določene stvari so manjkale, recimo ambicioznost na področju sociale, predvsem v luči prihajajoče zime, določene pa so bile tudi precej konkretne, ob čemer pa upam, da ne bo ostalo le pri napovedih," je zapisala.

Kot je opozorila v razpravi v Hiši EU-ja, se je von der Leyen v govoru precej zanašala na čustva, kar je sicer do določene mere razumljivo in upravičeno, a vendarle ni bila vedno dovolj konkretna v svojih napovedih, predvsem ker izkušnje kažejo, da se te marsikdaj ne uresničijo.
Še najbolj nepričakovano je bilo po njenem mnenju "odločno sporočilo za sklic konvencije, ki bi reformirala Evropsko unijo kot tako, tudi z dopolnitvami temeljnih pogodb delovanja EU-ja". Pomembna se ji je zdela tudi napoved reforme pakta stabilnosti in rasti, prav tako jo veseli, da je predsednica komisije znova poudarila odločnost pri zaščiti vladavine prava.

Grošelj je medtem govor komentiral z vrsto tvitov, v katerih je med drugim zapisal "veliko pravilnih diagnoz z zelo malo terapij in rešitev", "glede energetske krize premalo prepozno" in "zelo meglena napoved novega pakta o rasti in stabilnosti".