Po svetu (na fotografiji v Seulu) protestirajo glede morebitne vojne med ZDA in Iranom ter pozivajo k miru. Foto: Reuters
Po svetu (na fotografiji v Seulu) protestirajo glede morebitne vojne med ZDA in Iranom ter pozivajo k miru. Foto: Reuters

Pentagon je prejšnji teden potrdil, da je bil na ukaz predsednika ZDA Donalda Trumpa v zračnem napadu ameriških sil na bagdadskem mednarodnem letališču ubit poveljnik elitnih enot iranske Revolucionarne garde Al Kuds general Kasem Solejmani.

Solejmani je vodil sile Al Kuds v Siriji, kjer podpirajo predsednika Bašarja Al Asada, in v Iraku po ameriški invaziji leta 2003. Delal je tudi kot Asadov posebni svetovalec za boj proti Islamski državi.

Al Kuds je, po zagotovilih ameriških uradnikov, pod Solejmanijevim vodstvom učil šiitske bojevnike v Siriji in Iraku, kako se delajo uspešne obcestne bombe proti Američanom. Iran to zanika.

Spor med ZDA in Iranom
Seveda je za Trumpa vse O.K., dokler svoje vojne vodijo na tujih ozemljih. Ne ruši se njihova infrastruktura, ne umirajo njihovi otroci, ženske v teh vojnah. V svojo vojsko pa itak regrutirajo reveže, ki umirajo za interese ameriških najbogatašev. Pa še druge hlapčevske države jim pri teh imperialističnih vojnah pomagajo.
-kolonel 2020-01-08T10:14:06+01:00
glede na okoliščine je Iran moral storiti tisto kar je storil . Američani na čelu z norim Trumpom in blaznim Pompeom se sploh ne zavedajo kakšno svinjsko juho so si skuhali . Treba je vedeti , da so s to gesto združili vse muslimane pod isto ,,zastavo ,, saj nekatere muslimanske države to že izjavljajo in da EU nima nobene pomembne moči da bi kakor koli delovala ( in ji tudi ni potrebno ) in posebno , da so se ZDa s tem izolirale tudi od zahodnih ljudi ki mislijo s svojo glavo . Napad na visokega politika Irana pa je sploh neumnost brez primere . vedno je namreč veljalo tiho pravilo , da države tega ne počenjajo - sedaj so žal vsi visoki politiki tarče . Je bilo to amerom potrebno ?
-zeus-zengg 2020-01-08T06:58:03+01:00
Trump grozi Iranu z novimi napadi

Trump: Solejmanija bi bilo treba odstraniti že pred leti
Trump je na Twitterju zapisal, da bi bilo treba Solejmanija odstraniti že pred leti. General Solejmani je v daljšem obdobju ubil ali hudo poškodoval tisoče Američanov in jih nameraval umoriti še več, je tvitnil Trump in dodal, da je bil "neposredno ali posredno odgovoren za smrt milijonov ljudi". Čeprav Iran nikoli ne bo tega sposoben priznati, je bil Solejmani osovražen in so se ga v državi bali, je še zatrdil Trump. V Iranu "niso tako žalostni, kot skušajo voditelji prikazati svetu. Odstraniti bi ga bilo treba že pred mnogimi leti", je zapisal.

Itak je vse v redu, ce sedis nekje dalec stran na varnem in se igras z zivljenji drugih.
-BlackHole 2020-01-08T06:19:35+01:00
To je bilo samo opozorilo. Vojne si ZDA ne morejo privoščiti, zdaj sploh ne, ko so Nemci in še nekateri drugi praktično odpovedali sodelovanje. Tisto pismo, ki je "ušlo" iz ameriškega štaba v Iraku in ga je Esper povozil z izjavo, da se ne bido umaknili iz Iraka, je imelo namen sporočiti Iraku in svetovni javnosti, da se tudi generali ne strinjajo z Washingtonom. Smešno je, da so pismo nazadnje označili kot slabo sestavljen osnutek. Kdor ga je prebral, je lahko videl, da gre za vrhunski pisni izdelek ...
-oleander_in_pes 2020-01-08T07:24:14+01:00
Se razmere na relaciji ZDA-Iran umirjajo?

Povračilni ukrepi Irana
Iran je kmalu zatem uresničil grožnje s povračilnimi ukrepi. Iraška vojska je sporočila, da je v iraški zračni prostor priletelo 22 iranskih balističnih raket. 17 jih je zadelo območje letališkega oporišča Ain al Asad v zahodni pokrajini Anbar, 170 km zahodno od Bagdada. Pet raket je padlo pri letališču Erbil v Kurdistanu, ena raketa pa ni eksplodirala in je padla na tla pri mestu Hit v pokrajini Anbar. Tudi oblasti v iraškem Kurdistanu so sporočile, da žrtev ob raketnih eksplozijah v Erbilu ni bilo. Iranska državna televizija je potrdila napad z balističnimi raketami, ki naj bi povzročile 80 smrtnih žrtev in 200 ranjencev med ameriškimi silami in zavezniki. Iranska revolucionarna garda (IRCG) trdi, da Američani prikrivajo žrtve v svojih vrstah, sočasno pa imajo pripravljen seznam še 100 potencialnih ameriških tarč, če bo prišlo do vojaškega odgovora. A ZDA in Irak ter vrsta koalicijskih držav medtem zatrjujejo, da žrtev v al Asadu in Erbilu ni bilo.

Jalov napad, ki bo dal ZDA in Izraelu proste roke da zdaj Iran stolčejo do temeljev.
-Wrex 2020-01-08T06:29:23+01:00
Američani nimajo kaj iskat izven ZDA in okupirati tujih držav ter pobijat tujih državljanov. Povsem upravičen ukrep Irana.
-SamoRes 2020-01-08T07:13:56+01:00
Iran je še enkrat dokazal, da so v Iranu veliko pametnejši in razumnejši, kot v ZDA. Iran je namerno izvedel opozorilni napad na ameriška oporišča, ki so jih zadeli, vendar v odmaknjenih območjih, da ni bilo človeških žrtev. Podobno kot Pakistan lani po indijski blamaži z napadom na Balakot, ko so bombe namerno usmerili stran od indijskih položajev, da ni bilo človeških žrtev. Iran je upošteval prošnjo Katarja in ni napadel ameriškega oporišča v Katarju, od koder je poletel dron. Niso napadli oporišč v Savdski Arabiji, da so pustili še naprej odprto možnost, da se nadaljujejo pogovori med Savdsko Arabijo in Iranom za končanje vojne v Jemnu, kar je stabilni genij hotel preprečiti z atentatom na Soleimanija. Z opozorilnim napadom so dali stabilnemu geniju možnost, da pride k pameti, kar bo bolj težko in da se napetosti postopoma umirijo. Ne gre pozabiti, da je včeraj Putin prispel v Sirijo in nato odpotoval v Turčijo, da bi začel z diplomatskimi prizadevanji za umiritev razmer in da se prepreči jedrska vojna. Samo upamo lahko, da bosta Putin in Lavrov pri tem uspešna, ker v nasprotnem človeštvo ne bo dočakalo naslednjega novega leta. Težava je, ker ima opravka z dvema norcema, Trumpom in Netanjahujem.
-Sula 2020-01-08T15:00:43+01:00
Bilanca iranskih "maščevanj" Sulejmanijeve smrti do sedaj: - 50 potacanih Irancev - zažiganje ameriških in britanskih zastav - prazne grožnje - standardno propagandno kokodakanje in dretje "smrt ameriki" - raketiranje, ki je povzročilo 0 ameriških, britanskih in kanadskih žrtev
-BobPage 2020-01-08T06:48:12+01:00
Slovenski vojaki še vedno v Iraku
Slovenski vojaki na poti domov

Slovenski vojaki so se vrnili v domovino
Medtem je obrambni minister Karl Erjavec dejal, da se je Slovenija odločila za 'relokacijo' slovenskih vojakov, ki so na misiji v Iraku. Zatrdil pa je, da se Slovenija ne umika z misije in ostaja v Iraku ter da bo najpozneje do 1. februarja prišlo tudi do predvidene rotacije kontingenta. Dodal je, da zdaj slovenski vojaki, ki v oporišču v Erbilu urijo iraške varnostne sile, zaradi varnostnih razmer ne morejo opravljati nalog, bo pa nova rotacija šestih vojakov, ki naj bi delo na misiji začela 1. februarja in je na to že pripravljena, delo prevzela "takoj, ko se bodo začela usposabljanja, če bo treba tudi pred 1. februarjem". Šest slovenskih vojakov, pripadnikov 3. kontingenta Slovenske vojske, ki so bili v okviru mednarodne misije Neomajna odločenost nastanjeni v oporišču v Erbilu, je sicer v četrtek prispelo v domovino, je sporočil Mors.

Na Brniku falcon s slovenskimi vojaki
Včeraj sta naša dva trdila, da je Erbil popolnoma varen.......Zdaj pa jih bosta s Falconom reševala? Kaj prav iščeta da jih sklatijo dol? Ven iz NATO takoj!
-Homer. 2020-01-08T06:33:50+01:00
glede na to da imamo vojake v Iraku, smo tudi mi agresorji....
-hizli tren 2020-01-08T07:15:38+01:00
Slovenski vojak v vojni med ZDA in Iranom nima kaj početi.
-Velik Krompir 2020-01-08T06:36:28+01:00
Berem tu gor komentarje in sem zgrožen. Skoraj polovica kavčarjev si želi vojne, take resne, ne samo "nekaj raket". Fantički, a sploh veste, kaj pomeni vojna? Se zavedate kakšne posledice vojna potegne za sabo? Pa tudi če je tam daleč? Že samo večje pomanjkanje nafte lahko ohromi ves svet Mogoče veste koliko prebivalcev imata skupaj Iran in Irak? Sto dvajset milijonov! Sirija jih ima 18 milijonov, pa se spomnite koliko beguncev je bilo? Da ne pišem o tem, da bi lahko stvar prerasla v svetovno vojno. Potem bi se vam pa hitro zatresle gate, pisati takšne bedarije pa sploh ne bi več mogli, ker ne bi bilo interneta, pa še marsičesa drugega ne! Zato vas prosim, ne želite si vojne, ta ne koristi prav nikomur, razen tistemu, ki jo zadnja leta začenja, to je seveda Amerika! Upam, da se niso tisti, ki dejansko vodijo ta svet odločili, da bodo malo razredčili prebivalstvo, ker nas je preveč!
-Voly 2020-01-08T09:02:39+01:00