Volivci so očitno preboleli začetno navdušenje nad Mirom Cerarjem in začenjajo pričakovati rezultate dela. Foto: BoBo
Volivci so očitno preboleli začetno navdušenje nad Mirom Cerarjem in začenjajo pričakovati rezultate dela. Foto: BoBo

Če je SMC imel julija še 28,7-odstotno podporo, pa mu je ta novembra že upadla na 16,7 odstotka, kažejo izsledki zadnje Delove ankete. Tudi stranka z drugo največjo podporo, SDS, je od julija, ko bi ji svoj glas namenilo 15,1 odstotka volivcev, doživel znaten padec, saj bi jo novembra volilo le še 8,8 odstotka, kar je najmanj v zadnjih štirih mesecih.
Podpora je padla tudi SD-ju, ki je sicer največjo naklonjenost užival oktobra, ko bi mu svoj glas namenilo 9,2 odstotka vprašanih, novembra pa je znašala 7,2 odstotka. Je pa svoj rezultat izboljšal ZL, ki bi mu svoj glas namenilo 6,6 odstotka vprašanih, medtem ko se DeSUS drži pri štirih oz. nekaj čez štiri odstotke.

Podpora je zdrsnila tudi NSi-ju, ki je še avgusta imel 6,5-odstotno podporo, zdaj pa s 3,7 odstotka glasov ne bi prestopil niti parlamentarnega praga. Tistih, ki ne bi volili nobene od navedenih strank oz. niso opredeljeni, je skupaj 43,7 odstotka.
Povečana skepsa se kaže tudi v oceni dela vlade. Če je ta oktobra dobila oceno 2,69, so ji anketiranci novembra prisodili povprečno oceno 2,58. Povečal se je namreč delež tistih, ki so ji dali srednjo oceno, in v manjši meri tistih, ki so ji dali negativno oceno. Je pa rezultat še vedno boljši kot v septembru, ko je povprečna ocena znašala 2,33. S padcem ocene se spoprijema tudi DZ, ki mu je povprečna ocena od septembra padla z 2,33 na 2,31.