Stranka SMC ima še vedno vedno kot 30-odstotno podporo med volivci. Foto: BoBo
Stranka SMC ima še vedno vedno kot 30-odstotno podporo med volivci. Foto: BoBo

Po rezultatih ankete Vox populi, ki jo je za POP TV in Dnevnik naredila agencija Ninamedia, ostaja najbolj priljubljena politična stranka SMC, saj jo podpira 37 odstotkov anketirancev. Podobni so tudi rezultati ankete, ki jo je za portal Planet Siol.net pripravila agencija Episcenter, po kateri ima SMC podporo pri 31 odstotkih anketirancev.

V obeh anketah je na drugem mestu SDS, ki bi, če bi bile na sporedu volitve, dobila po anketi Ninamedie 19, 9 glasov oz. 15,4 odstotka glede na anketo Episcentra. Razlike med anketama se pojavijo pri drugih strankah.

Po anketi Episcentra je tretja najbolj priljubljena stranka NSi, za katero bi glasovalo 10,4 odstotka volivcev, sledita pa SD z 8,7 odstotka glasov in DeSUS s 7,6 odstotka. Po anketi Ninamedie pa tako kot na zadnjih volitvah na tretjem mestu ostaja DeSUS, ki ga je podprlo 9,9 odstotka vprašanih. Sledijo ZL, ki bi dobil 8,4 odstotka opredeljenih glasov, NSi 7,8 odstotka glasov, SD pa 7,4 odstotka glasov.

Najbolj priljubljeni slovenski politiki pa po obeh anketi ostajajo Miro Cerar, Borut Pahor in Dejan Židan.

V Episcentrovi telefonski raziskavi je odgovarjalo 1.006 polnoletnih oseb. Na vprašanje, kateri stranki bi zaupali svoj glas, pa so odgovarjali le tisti, ki so dejali, da bi se volitev zanesljivo udeležili (630 oseb). V anketi Ninamedia je sodelovalo 700 oseb.

Delo: Vlada se sestavlja prepočasi
57 odstotkov vprašanih v anketi Dela je menilo, da sestavljanje koalicije poteka prepočasi. Tri četrtine vprašanih pa tudi ne podpira ideje, da se bo število ministrstev povečalo. Največ vprašanim pa bi se zdela najprimernejša koalicija strank SMC, DeSUS, SD, NSi, ZaAB.

Koalicija petih strank (SMC, DeSUS, SD, NSi, ZaAB) se tako zdela najprimernejša 29 odstotkom vprašanih, koalicija med SMC, DeSUS in SD 23 odstotkom, enak odstotek podpore je dobila koalicija med SMC, DeSUS, SD in ZaAB. Koalicija med SMC in DeSUS pa se zdi najprimernejša 13 odstotkom vprašanih.

75 odstotkov anketiranih ne podpira ideje, da bi nova vlada štela 15 oz. 16 ministrstev glede na to, da vlada v odhajanju ima 12 ministrstev. Nasprotno meni 17 odstotkov.

Naročnik ankete je bilo uredništvo Dela. Telefonsko anketiranje je na vzorcu 401 državljana med 19. in 21. avgustom opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.