Predsednik republike Borut Pahor lahko predlaga tri ali več kandidatov za sodnico ali sodnika na ESČP-ju po lastni izbiri. Foto: BoBo
Predsednik republike Borut Pahor lahko predlaga tri ali več kandidatov za sodnico ali sodnika na ESČP-ju po lastni izbiri. Foto: BoBo

Na razpis za tri mesta kandidatk oz. kandidatov za sodnico ali sodnika na ESČP-ju, ki ga je ministrstvo za pravosodje objavilo 7. avgusta v uradnem listu, se je prijavilo osem kandidatk in sedem kandidatov, ki izpolnjujejo razpisne pogoje. Predsednik republike Borut Pahor, ki lahko predlaga tri ali več kandidatov po lastni izbiri, je za mnenje zaprosil sodni svet in vlado.

Vlada je kot najprimernejše izbrala pet kandidatov, in sicer vrhovno sodnico Nino Betetto, odvetnika Marka Bošnjaka, vrhovnega sodnika Miodraga Đorđevića, predavatelja s harvardske univerze Klemna Jakliča in profesorico z univerze v Gentu Nino Peršak. Sodni svet je med 15 kandidati dal prednost štirim kandidatom, Betettovi, Bošnjaku, Đorđeviću in Jakliču.

DZ bo nato na podlagi predloga predsednika republike izvolil tri kandidate, med katerimi mora biti najmanj ena ženska. Kandidati za izvolitev potrebujejo 46 glasov. Glasovanje je tajno.

SDS predlagal svojo kandidatko
Vodja poslancev SMC-ja Simona Kustec Lipicer je v imenu svoje poslanske skupine Pahorju predlagala, da v postopek imenovanja v državni zbor posreduje vseh pet kandidatur, ki sta jih v predhodnem postopku kot najprimernejše ocenila vlada in sodni svet.

Druga največja parlamentarna stranka SDS pa je Pahorju pojasnila, da podpira kandidaturo Klemna Jakliča, Marka Bošnjaka in Urške Kežman, ki je nista predlagala ne sodni svet ne vlada.

Pahorjeva posvetovanja so sicer tretji poskus imenovanja treh slovenskih kandidatov, med katerimi bo parlamentarna skupščina Sveta Evrope po predhodnem mnenju posvetovalnega panela strokovnjakov ESČP-ja izbrala sodnika ali sodnico. Na prva dva razpisa se je prijavila samo po ena kandidatka, zato Pahor ni mogel oblikovati predloga kandidatne liste.

Sedanjemu slovenskemu sodniku na ESČP-ju Boštjanu M. Zupančiču se bo mandat iztekel 31. oktobra. Mandat sodnika traja šest let z možnostjo ponovne izvolitve.