Prva dva postopka izbire kandidatov je predsednik Borut Pahor prekinil. Foto: AP
Prva dva postopka izbire kandidatov je predsednik Borut Pahor prekinil. Foto: AP
Borut Pahor
Borut Pahor je pri prvih dveh postopkih pogrešal žensko kandidatko. Foto: BoBo

Mandat sedanjemu slovenskemu sodniku Evropskega sodišča za človekove pravice (ESČP) Boštjanu M. Zupančiču namreč poteče 31. oktobra. To je zdaj tretji poskus imenovanja treh kandidatov iz Slovenije, med katerimi bo parlamentarna skupščina Sveta Evrope izbrala enega.

Absolutno prednost pri imenovanju dajejo Betettovi, nato pa v vrstnem redu, kot so zapisana imena, je za časopis Delo pojasnila predsednica sodnega sveta Mateja Končina. Do kandidatov se mora opredeliti še vlada, kar naj bi storila na prihodnji seji, a za predsednika države Boruta Pahorja ni zavezujoče prav nobeno mnenje. Predsednik tako lahko predlaga kandidate popolnoma po svoji izbiri, DZ pa jih mora potem na tajnem glasovanju potrditi s 46 glasovi večine.

Že dvakrat neuspešno
Pahor je doslej prekinil že dva postopka izbire kandidatov za evropskega sodnika, saj med prijavljenimi očitno ni prepoznal dovolj kompetentnih imen, še posebej pa je pogrešal ženske kandidatke. Na tokratni tretji razpis se je odzvalo osem kandidatov, od tega sedem moških.

Nekatera imena so se za mesto sodnika potegovala že v prejšnjih postopkih, drugi pa so svojo prijavo oddali prvič. To velja za Betettovo, medtem ko se Đorđević za to funkcijo poteguje že tretjič. Bošnjak je kandidaturo oddal tudi v drugem krogu, prav tako Jaklič, ki pa ob drugem razpisu še ni izpolnjeval pogojev za kandidaturo, saj še ni dopolnil 40 let.

Pričakuje se, da predsednik republike tokrat ne bo imel toliko pomislekov o kandidatih kot v prvih dveh krogih in da bo v DZ, potem ko dobi še mnenje vlade, vendarle poslal imena. Če postopkov ne bodo izpeljali pravočasno, bo moral trenutni sodnik Boštjan M. Zupančič svoje delo še nekaj časa nadaljevati.