S svojim odstopom želi Leben
S svojim odstopom želi Leben "omogočiti nemoteno delo ministrstva in vlade". Foto: BoBo
Cerar zanika razprtije v lastni stranki
Leben odstopil z mesta državnega sekretarja

Poudarja, da napačna uporaba pridobljenega naziva "Master of Science", kot ga uporabljajo v Veliki Britaniji, ni bila namerna, "vendar pa se zaveda svoje politične odgovornosti in želi s svojim odstopom omogočiti nemoteno delo ministrstva in vlade", so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

Ob tem so dodali še, da se je Leben odpovedal nadomestilu v znesku treh mesečnih plač, ki bi mu sicer pripadalo. Prav danes popoldne bi moral sicer Lebnov položaj obravnavati izvršni odbor (IO) stranke SMC.

Na seji se bodo seznanili z Lebnovim nepreklicnim odstopom
Pred sejo IO-ja je premier in predsednik stranke SMC Miro Cerar novinarjem dejal, da bi nadaljevanje Lebnovega dela na tej funkciji "lahko na neki način pomenilo motnjo v delu ministrstva in vlade", ni pa konkretno odgovoril na vprašanje, ali Leben ostaja član izvršnega odbora SMC-ja.

Dejal je le, da se bodo danes seznanili z Lebnovo odločitvijo o nepreklicnem odstopu, o njegovem položaju v stranki pa da bodo opravili razpravo "v primernem času".

Vprašanje, ali bo novega državnega sekretarja vnovič predlagal SMC, pa bodo reševali z DeSUS-om ter ministrico za okolje in prostor Ireno Majcen, ki je sicer iz kvote DeSUS-a. Če bo DeSUS za to funkcijo našel svojega kandidata, temu v SMC-ju po Cerarjevih besedah ne bodo oporekali.

Predstavljal se je kot magister, čeprav to ni
Znano je, da se je Leben v preteklosti pri iskanju zaposlitev in pri kandidiranju v organe SMC-ja predstavljal kot magister znanosti, čeprav tega naziva nima. Leta 2013 se je tako prijavil na razpis zavoda za gradbeništvo, ki je bil objavljen le tri dni. Iskali so svetovalca, pogoj pa je bil, da ima kandidat izobrazbo magistra znanosti.

Na razpis se je prijavil samo Leben, v življenjepisu pa je dvakrat izrecno zapisal, da izpolnjuje pogoje, in to čeprav je že leta 2010 pridobil odločbo ministrstva za visoko šolstvo, v kateri je navedeno, da se mu v tujini pridobljena izobrazba v Sloveniji prizna kot druga stopnja visokošolskega izobraževanja po zakonu o visokem šolstvu.

Zanj nejasna odločba bi morala biti delodajalcem jasna
Pozneje je pojasnjeval, da je odločba ministrstva za visoko šolstvo nejasna oziroma da njegov naziv v njej ni naveden v slovenščini in da spletni prevajalnik "master of science" prevaja v "magister znanosti".

Le nekaj dni po tem pa je v sporočilu za medije pojasnjeval, da je odločbo, "iz katere jasno izhaja, da ima priznano drugo stopnjo visokošolskega izobraževanja, predložil vsem delodajalcem". Zato, je zapisal v sporočilu za javnost, je pričakoval, da bi morali "jasno" odločbo delodajalci razumeti.

Dobovšek "videl svojo dejavnost predvsem v izvršni veji oblasti"
Cerar je sicer znova odločno zavrnil namigovanja o nesoglasjih v SMC-ju. Stvar je dejansko tragikomična, pravi prvak stranke in dodaja, da so izjave o spornih mrežah v stranki nesprejemljive.

Eden najvidnejših soustvarjalcev stranke Bojan Dobovšek je namreč ob nedavnem izstopu iz SMC-ja dejal, da v stranki ni mogel več uveljavljati svojih načel. Pri tem je navedel boj proti korupciji, odpravljanje vpliva neformalnih mrež in opozarjanje na finančno kriminaliteto, na to dejstvo pa kaže "vse, kar se dogaja v Sloveniji, v stranki in povsod".

Cerar se je pred današnjo sejo izvršnega odbora stranke na to odzval z besedami, da "kakršna koli izjava o omrežjih seveda ni sprejemljiva, ne zame ne za stranko". Ocenil je tudi, da se je Dobovšek za izstop iz SMC-ja odločil, ker je v primeru uspeha stranke na volitvah "videl svojo dejavnost predvsem v izvršni veji oblasti". Sam pa je kot predsednik vlade ocenil, da je Dobovšek zelo koristen v poslanski skupini, v kateri Dobovšek tudi ostaja.

Če pa je Dobovšek opozoril na to, da SMC ne zasleduje več svojih načel, naj pojasni, kaj je mislil s tem, je še pristavil Cerar.

"Kategorično" zavračanje namigov o razkolu
Dobovškove izjave po njegovi oceni niso šle v smeri, da bi se klientelizem ali kar koli podobnega pojavljalo v stranki, pač pa v Sloveniji. "Šlo je samo za vprašanje, s katerega položaja lahko bolje prispeva pri boju zoper te negativne pojave v državi," je dodal premier.

Cerar je zavrnil navedbe, da so v stranki odvetniško-finančne naveze, sicer pa zelo dvomi, da je Dobovšek kaj takega neposredno izjavil ali sploh lahko mislil.

"Kategorično" Cerar zavrača tudi namigovanja, da v stranki obstajajo struje ali razkoli. Po njegovih besedah so popolna izmišljotina navajanja, da je v sporu s finančnim ministrom Dušanom Mramorjem in s pravosodnim ministrom Goranom Klemenčičem.

Na seji o "vsebinskih zadevah"
Cerar po seji odbora, ki je trajala dobre štiri ure, ni želel dajati izjav. Pred novinarje je stopil le podpredsednik stranke Milan Brglez, ki je povedal, da so se na seji seznanili z Lebnovim nepreklicnim odstopom z mesta državnega sekretarja na ministrstvu za okolje, niso pa odločali o njegovem položaju v stranki, saj so "na izvršnem odboru razpravljali o vsebinskih zadevah".

"Stranka pravzaprav deluje na vseh ravneh, od vlade, zakonodajne veje oblasti, potem je tukaj še centrala, lokalna raven... Tematik je ogromno in o teh zadevah se je preprosto treba pogovoriti. Zelo redko je čas, ko se lahko pogovarjamo, tokrat smo si vzeli čas za pogovor," je pristavil Brglez.

Cerar zanika razprtije v lastni stranki
Leben odstopil z mesta državnega sekretarja