SNS bo svoja stališča predstavil na strateškem svetu na zunanjem ministrstvu, ki bo v sredo in v petek na sestanku Partnerstva za razvoj. Foto: RTV SLO
SNS bo svoja stališča predstavil na strateškem svetu na zunanjem ministrstvu, ki bo v sredo in v petek na sestanku Partnerstva za razvoj. Foto: RTV SLO
Hrvaški in slovenski grb
V SNS-u so pri pripravi resolucije upoštevali dejstvo, da so bile meje znotraj nekdanje skupne države določene le administrativno. Foto: RTV SLO

Lani je to storil že SLS, prihodnji teden pa naj bi svojo različico resolucije predstavila še vlada. V SNS-u bodo po besedah predsednika stranke Zmaga Jelinčiča vztrajali pri svoji resoluciji, če ta ne bo dobila podpore, pa bodo razmislili o referendumu o vstopu Hrvaške v Evropsko unijo.

Predlog resolucije vsebuje "nesporna zgodovinska dejstva", med drugim, da Istra ni bila nikoli del Hrvaške, da je bila Hrvaška med drugo svetovno vojno zaveznica nacistične koalicije in kot poraženka ni izplačala vojne odškodnine.

Istra del slovenskega ozemlja
Resolucija se konča s štirimi ugotovitvami o celovitosti in nedeljivosti slovenskega ozemlja, v katerih piše, da je celotna Istra del slovenskega ozemlja, slovensko ozemlje pa je tudi območje Štrigove, območje občine Radatoviči in širše Žubmerško območje ter Jadransko morje do Reke.

Kot najpomembnejši razlog za vložitev resolucije je Jelinčič izpostavil nesposobnost slovenskih oblasti, da bi zaščitile slovenske nacionalne interese. Med razlogi je navedel tudi črtanje slovenske manjšine iz hrvaške ustave in stalen agresiven pritisk na Slovenijo. Jelinčič dodaja, da Hrvaška spreobrača dejstva in ponareja zgodovino v svojo korist.

Hrvaška v EU skupaj z državami zahodnega Balkana
V SNS-u od svojih stališč ne bodo odstopili, hkrati pa zahtevajo, da Hrvaška v Evropsko unijo vstopi skupaj z vsemi državami zahodnega Balkana in ne posebej, saj bi Hrvaška kot članica EU-ja z vetom preprečila vstop drugih držav nekdanje Jugoslavije v povezavo.