Ob odločnem nasprotovanju zakonu o malem delu Štromajer priznava, da so spremembe zakonodaje nujne. Foto: MMC RTV SLO
Ob odločnem nasprotovanju zakonu o malem delu Štromajer priznava, da so spremembe zakonodaje nujne. Foto: MMC RTV SLO
Štromajer o nesubvencionirani Urbani ne bomo dovolili da bi se notranja politika bila na plečih študentov

V MMC-jevi spletni klepetalnici je predsednik ŠOUL pojasnil, da skuša Študentska organizacija Slovenije svoj temeljni akt sprejeti na način, ki ga je vedno očitala vladi, to je brez razprave in demokratičnega dialoga, v katerega bi bile vključene vse študetske organizacije. Pojasnil je, da je novo študentsko ustavo napisala peščica oseb in da ni izraz dobre volje velikega števila ljudi, poleg tega pa ne vsebuje nikakršnih pisnih obrazložitev sprememb členov, kar je v demokratični družbi nesprejemljivo.

Celoten klepet si lahko preberete tukaj.

Na izjavo Katje Šoba, da ŠOUL nima pravice do veta na spremembe študentske ustave, saj je bil pred 15 meseci izbrisan iz registra organizacijskih oblik nacionalne študentske organizacije, je Štromajer odgovoril, da to sicer drži, če do skupščine ŠOS-a pride na predpisan in veljaven način. A ta pogoj zdaj ni bil izpolnjen. "Veto ne govori opravici predsednice in ostalih organizacijskih oblik, da kršijo študentsko ustavo, veto je mogoče organizaciji legitimno in legalno odvzeti le v okviru predpisanih pravil na legalno sklicanih sejah pristojnih organov."

"Predsedstvo ŠOS-a ni razpravljalo o demonstracijah"
ŠOUL predsednico Študentske organizacije v Ljubljani Katjo ŠOS-a poziva k odstopu zaradi izogibanja odgovornosti za izgrede na majskih študentskih organizacijah. Na vprašanje, ali se tudi sam ne čuti odgovornega za izgrede, saj je vendarle član predsedstva ŠOS-a, pa je dejal, da se, in ravno zato bi se morali v okviru predsedstva o tem pogovarjati, a se predsednica ŠOS-a temu izogiba.

Ob odločnem nasprotovanju zakonu o malem delu Štromajer priznava, da so spremembe zakonodaje nujne. Tudi to je eden od razlogov, zakaj naj Šoba odstopi, saj je bil pod njenim vodstvom prekinjen dialog z vlado, ki pa je po Štromajerjevem mnenju potreben za dogovor o spremembah, ki se obetajo.

Pet milijonov evrov od študentskega dela
Na vprašanje, ali se mu ne zdi, da bi lahko za promocijo Šouvizije, ki je eden od projektov Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, uporabili druge kanale, namesto več deset tisoč vredne promocije na RTV SLO, pa je odgovoril, da je ŠOUL želel predstaviti nov spletni medij tudi mladim gledalcem nacionalne televizije. So pa za promocijo vseh dejavnosti uporabljali tudi druge možnosti. Od študentskega dela je ŠOUL lani prejel pet milijonov evrov, zato nas je zanimalo tudi, kam je šel ta denar. Štromajer je razložil, da za več kot 2.000 projektov oziroma dogodkov, ki jih organizirajo vsako leto.

Štromajer o nesubvencionirani Urbani ne bomo dovolili da bi se notranja politika bila na plečih študentov