V ljubljanskem ŠOU-u menijo, da se Katja Šoba izmika odgovornosti za majske nasilne izgrede pred parlamentom. Foto: MMC RTV SLO
V ljubljanskem ŠOU-u menijo, da se Katja Šoba izmika odgovornosti za majske nasilne izgrede pred parlamentom. Foto: MMC RTV SLO
Spor med študenti

Znano je, da želi vodstvo nacionalne študentske organizacije na sredini skupščini spremeniti študentsko ustavo, pri čemer ima soglasje Študentske organizacije Univerze v Mariboru, Študentske organizacije Univerze na Primorskem in študentskih klubov, ne pa tudi Študentske organizacije Univerze v Ljubljani, kjer menijo, da že sam sklic skupščine nasprotuje študentski ustavi. Zato so tudi zahtevali današnjo izredno sejo, ki pa je za zdaj odpovedana. Morebiten nov datum še ni znan.

Kot zatrjujejo na Študentski organizaciji Slovenije, ki jo vodi Katja Šoba, želijo študentsko ustavo spremeniti v smeri večjega nadzora nad porabo koncesijskega denarja od študentskega dela, krepitve sankcij kršiteljev in zmanjšanja sredstev ŠOU-a Ljubljana od koncesijskih dajatev za študentsko delo za 13 odstotkov. Ta organizacija je lani od študentskega dela dobila pet milijonov evrov, je za Radio Slovenija poročaka Nataša Lang.

Jutri ob 12. uri bo gost MMC-jeve spletne klepetalnice predsednik ŠOU Ljubljana Jernej Štromajer, ki ga boste v živo lahko povprašali o aktualnih vprašanjih.

ŠOS: ŠOU Ljubljana nima več pravice veta
A z napovedanimi sprememebami morajo skladno s študentsko ustavo soglašati vse študentske organizacije, v ljubljanskem ŠOU-u pa so se temu, kot je bilo pričakovati, uprli. A na ŠOS-u odgovarjajo, da je bil ŠOU Ljubljana zaradi napak pri študentskih volitvah pred malo manj kot petnajst meseci izbrisan iz registra organizacijskih oblik nacionalne študentske organizacije in pravice veta na spremembe ustave nima.

ŠOU Ljubljana se spremembam upira
ŠOU Ljubljana pa s svoje strani ŠOS obtožuje, da njegovo politiko usmerjajo zasebni interesi, pri čemer zahtevajo odstop Katje Šoba, ki naj bi se izogibala odgovornosti za uničevanje ob majskih študentskih demonstracijah in za neuspešen dialog z vlado. Šobi se enoletni mandat sicer izteče čez tri mesece.

Predsednik Študentske organizacije Univerze v Ljubljani Jernej Štromajer tako želi, da se na izredni seji predsedstva Študentske organizacije Slovenije opravi revizija poslovanja in delovanja ŠOS-a v mandatu zdajšnjega vodstva.

ŠOU Ljubljana je bil v preteklih mesecih sicer pogosto tarča očitkov o razsipnem ravnanju s študentskih denarjem, saj so samo za oceno nakupa dveh nepremičnin odšteli 85.000 evrov.

Spor med študenti