Sodišče naj bi zadržalo rušenje nekaterih objektov na področju nekdanje tovarne Rog. Foto: BoBo
Sodišče naj bi zadržalo rušenje nekaterih objektov na področju nekdanje tovarne Rog. Foto: BoBo

Odvetnik uporabnikov Roga Zoran Korenčan je povedal, da začasna odredba prepoveduje MOL-u, da bi vstopil sam ali z varnostniki na območje tovarne, da bi izvedel rušenja in uporabljal gradbeno mehanizacijo.

Sodišče je predvsem zaradi incidenta, ki se je zgodil prejšnji ponedeljek, štelo, da grozi nastanek škode in nasilja in da je to treba preprečiti. Ob tem so navedli, da rogovci, v tem postopku jih je nastopalo sedem, uživajo posestno varstvo. Posestnik je tisti, ki ima dejansko oblast nad stvarjo, ki jo obvlada in uporablja, je pojasnil odvetnik.

Po njegovih besedah gre za začasno rešitev. "Temu sledi, da bodo morali uporabniki Roga vložiti tožbo zaradi motenja posesti zaradi dejanja 6. junija in da bo sodišče o tem odločalo." Sam postopek o motenju posesti je po njegovih navedbah razmeroma hiter, ne pomeni pa dokončne rešitve. Korenčan pričakuje, da bo MOL kot lastnica premičnin v Rogu vložila lastninsko tožbo.

Nov sestanek z MOL-om
"Odredba je pritrdila nam," je odločitev komentirala uporabnica nekdanje tovarne koles Aigul Hakimova in ponovila pričakovanje rogovcev, da MOL odstopi od investicijskega projekta Center Rog. MOL po njenih besedah hoče, da se vsi izselijo, nato bodo Rog zradirali in jih povabili v novega. "A mi bomo do takrat propadli," pravi Hakimova.

V sredo popoldne se bodo uporabniki Roga sestali s podžupanom Janezom Koželjem in vodjem urada za mladino Urošem Grilcem. Po navedbah Aigul Hakimove so predlagali, da to ne bi bil samo sestanek strokovnjakov glede arhitekturnih in tehničnih zadev, ampak da uporabniki predstavijo, s čim se ukvarjajo v Rogu.

Grilc pa je povedal, da je MOL izoblikoval določena izhodišča in da bo na tem sestanku predstavljenih nekaj novih. "Tako da ustvarjamo razmere, da bo morda nekoč postal možen dogovor med uporabniki Roga in MOL-om glede prihodnosti centra Rog."

MOL zahteval varovanje lastnine
To je sicer ena od dveh začasnih uredb v primeru Rog, saj je predlog za začasno odredbo v torek vložil tudi MOL, in sicer za zavarovanje lastnine. Na MOL-u odgovora na to, ali je sodišče o njihovi zahtevi že odločilo, še niso posredovali.