Jelinčič pravi, da je bil zaradi Hanžkovih izjav izredno prizadet. Škodovale so tako njemu kot tudi stranki v predvolilnem času. Foto: BoBo
Jelinčič pravi, da je bil zaradi Hanžkovih izjav izredno prizadet. Škodovale so tako njemu kot tudi stranki v predvolilnem času. Foto: BoBo

Nekdanji varuh človekovih pravic, zdaj predsednik stranke TRS, Matjaž Hanžek je marca 2010 na tretjem programu TV Slovenija komentiral afero z domnevnim podkupovanjem in kupčkanjem s poslanskimi glasovi med Jelinčičem in tedanjim kmetijskim ministrom Milanom Pogačnikom glede gradnje letalskega muzeja v Prekmurju.

Dejal je, da je znano, da imajo Jelinčič in drugi poslanci SNS-a svojo ceno. Omenil je tudi, da je Jelinčič pred 30 leti pomagal vlomiti v Narodni muzej in ukrasti nacionalno zbirko starega orožja ter da je muzeju nekoč prodal kup bankovcev po nekajkrat višji ceni od realne vrednosti, piše Dnevnik.

Tožilstvo spisalo ovadbo zaradi razžalitve
Jelinčič je te besede označil za kaznive, s čimer se je strinjalo tudi tožilstvo, ki je zoper Hanžka spisalo obtožnico zaradi razžalitve. Sodni senat pa je zdaj sklenil, da Hanžku ni mogoče očitati omenjenega kaznivega dejanja. Sodniki so po navedbah Dela zavzeli stališče, da se s posnetka jasno vidi, da izrečene besede niso bile ne podcenjevalne ne posmehljive.

Sodni senat verjame, da je za nekoga boleče slišati neprijetne stvari iz preteklosti, a je sklenil, da je imel Hanžek utemeljen vzrok verjeti izrečenim besedam.