"Dijakinja se je shoda udeležila zgolj zato, da bi kot mlada, inteligentna, družbenokritična in aktivna oseba, ki ji ni vseeno za položaj svoje generacije, javnost opozorila na stisko dijakov, s čimer je zgolj izvrševala temeljno ustavno in človekovo pravico do svobode zbiranja in do svobode izražanja mnenj," piše v obrazložitvi sodišča. Foto: Radio Maribor

Dijakinjo, ki je morala pred sodnika za prekrške stopiti prejšnji teden, je pred poslopjem Okrajnega sodišča v Mariboru pozdravila množica podpornikov. "Sodišče je postopek ustavilo iz razloga smotrnosti," je danes sporočil zagovornik dijakinje Dino Bauk. Ustavitev postopka je napovedana tudi za dijaka, ki je pred sodnico stopil v tem tednu, a za tega odvetnik še ni prejel pisnega sklepa.

Sorodna novica Dijakinjo, ki je sodelovala na shodu za odprtje šol, na sodišče pospremila skupina podpornikov

Kot izhaja iz pisne obrazložitve sodnika, ki jo je posredoval odvetnik, je sodišče na podlagi zaslišanja dijakinje ugotovilo, da je osebnostno povsem zrela, inteligentna, odgovorna in družbenokritična oseba, "ki ob tem, da je med postopkom že postala polnoletna, ne potrebuje dodatnih sodnih nasvetov in opozoril, varstva, pomoči in razvijanja njene osebne odgovornosti, da bi se zagotovila njena vzgoja in pravilen razvoj, kar je namen vzgojnih ukrepov za mladoletnike".

Sodišče je poudarilo, da je dijakinja na shodu upoštevala takrat veljavne ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. "Res je, da je bil ta shod v nasprotju z določili odloka, (ki je v tem delu že sicer ustavno sporen), vendar ob tem nikakor ne gre prezreti, da se je mladoletna tega shoda udeležila zgolj zato, da bi kot mlada, inteligentna, družbenokritična in aktivna oseba, ki ji ni vseeno za položaj svoje generacije, javnost opozorila na stisko dijakov, s čimer je zgolj izvrševala temeljno ustavno in človekovo pravico do svobode zbiranja in do svobode izražanja mnenj," piše v obrazložitvi.

Sorodna novica Postopek proti mariborskemu dijaku bo ustavljen, sodnica se je v imenu sodstva opravičila

Sodnica tudi za dijaka napovedala ustavitev postopka

Na mirnem shodu na mariborskem Trgu svobode 9. februarja, s katerim so dijaki zahtevali vrnitev v šolske klopi, so policisti zaradi domnevnega kršenja zakona o nalezljivih boleznih odredili šestim osebam 400 evrov globe. Trije pa so zato, ker so bili mladoletni, prejeli pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške.

Vsi trije so dijaki II. gimnazije Maribor. Drugi se je moral zglasiti na sodišču ta teden, sodnica pa je že takrat napovedala ustavitev postopka zanj. Za tretjo dijakinjo je obravnava na sodišču razpisana za 19. maj, povedal Bauk.