"Sodnica je sledila predlogu obrambe, potem ko je Matic prebral izjemen zagovor, ki ga je sam napisal," je po obravnavi na sodišču povedal njegov zagovornik. Foto: BoBo
Dijakinjo, ki je sodelovala na shodu za odprtje šol, na sodišče pospremila skupina podpornikov

"Očitno je zmagal razum. Postopek se je ustavil, sodnica pa se je v imenu sodstva opravičila," je vidno olajšan povedal dijak Matic ob odhodu z okrajnega sodišča v Mariboru, kjer je moral stopiti pred sodnika za prekrške zaradi februarskega mirnega protesta. "Hvala bogu, da je prišlo do tega, da ni bilo še kakšnih zapletov. Navsezadnje je bil to edini možen zaključek, zato sem vesel, da se je vse skupaj končno zaključilo," je dodal.

Odvetnik Dino Bauk, ki je predlagal ustavitev postopka, takšno odločitev pričakuje tudi v primeru drugih dveh dijakinj, ki sta se znašli v enakem postopku.

"Sodnica je sledila predlogu obrambe, potem ko je Matic prebral izjemen zagovor, ki ga je sam napisal; zakaj je bil tam, kako preslišani in pozabljeni so bili s strani šolske in sicer oblasti v tej državi, kako nujno je bilo, da se oglasijo in kakšno stisko so doživljali," je v izjavi za medije pojasnil Bauk.

Poudaril je, da imajo prekrškovni postopki zoper mladoletnike predvsem vzgojni namen, kar se je v tem primeru izkazalo za nepotrebno. "Sodnica je seveda presodila, da glede na to, da so se ob dogodku prav ti, ki so bili popisani, držali vseh omejitev in so bili popisani samo tisti, ki so izražali mnenje, svoboda govora pa se ne sme omejevati, niti zaradi epidemije, ves ta postopek nima nobenega smotra," je povedal.

Na sodišču so pojasnili, da "okrajna sodnica Iris Zei v tej zadevi še ni izdala pisnega sklepa zoper omenjenega dijaka, je pa na današnji obravnavi res napovedala ustavitev postopka".

Tudi tokrat pred sodiščem podporniki dijakov

Tako kot prejšnji teden, ko je pred sodnika za prekrške stopila prva dijakinja, zoper katero je bil sprožen prekrškovni postopek, se je tudi tokrat pred poslopjem sodišča zbrala množica ljudi in tako izrazila podporo dijakom. V nasprotju s shodom prejšnji teden je bilo na območju vidnih manj policistov.

Med zbranimi pred sodiščem so bili številni dijaki, pa tudi starši dijaka Matica. "Stojimo mu ob strani, ker menimo, da je ravnal prav. Dalj časa, ko bo to trajalo, večja farsa bo to za državo in celoten sistem," je ob prihodu na sodišče povedal njegov oče.

Pri eni izmed dijakinj še brez odločitve, druga čaka na nov datum

Na mirnem shodu na mariborskem Trgu svobode 9. februarja so policisti zaradi domnevnega kršenja zakona o nalezljivih boleznih odredili šestim osebam globo v vrednosti 400 evrov, trije pa so zato, ker so bili mladoletni, prejeli pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške.

Vsi trije so dijaki II. gimnazije Maribor. Prva dijakinja je bila vabljena na sodišče prejšnji teden, a sodnik takrat še ni sprejel nobene odločitve. "Odločitev v tem primeru še ni bila sprejeta," so potrdili na sodišču. Druga dijakinja še nima novega datuma, saj je bil zanjo razpisani narok zaradi omejenega delovanja sodišč pred tremi tedni prestavljen.

Dogodek je v izjavi za novinarje komentirala tudi predsednica SD-ja Tanja Fajon,. Odločitev je označila kot spodbudno. "To kaže na to, da v družbi vlada neka pravičnost. Ljudje naj vztrajajo, ko čutijo, da se jim dogaja krivica," je dodala predsednica SD-ja.

Postopek zoper dijaka ustavljen