Podporniki mariborskih dijakov pred okrajnim sodiščem v Mariboru. Foto: BoBo
Podporniki mariborskih dijakov pred okrajnim sodiščem v Mariboru. Foto: BoBo

Na mirnem shodu na mariborskem Trgu svobode 9. februarja so policisti zaradi domnevnega kršenja zakona o nalezljivih boleznih odredili šestim udeležencem globo v višini 400 evrov, trije pa so, ker so bili mladoletni, prejeli pozive na zagovor pred sodnikom za prekrške. Vsi trije so dijaki II. gimnazije Maribor. "Tu gre za mlade ljudi, ki so zahtevali samo to, da gredo v šolo. Ob tem so se držali vseh predpisov, ni bilo izgredov. Da so se zbrali tam, pa je osnovna demokratična pravica," je ob tem povedal ravnatelj Ivan Lorenčič, ki se je udeležil današnjega mirnega shoda v podporo mladoletni dijakinji, ki je prva stopila pred okrajno sodišče v Mariboru.

Pred sodnikom za prekrške se je dijakinja zagovarjala zaradi kršenja zakona o nalezljivih boleznih, ki prepoveduje zbiranje ljudi. Odvetnik mariborske dijakinje Dino Bauk je za Radio Slovenija povedal, da je predlagal ustavitev postopka. "Predlagal sem, da se postopek ustavi, glede na to, da je bolj kot v preprečitev širitve virusa usmerjen v preprečitev širitve javnih stališč, izražanja kritike do sistema, ki je na te dijake pozabil za štiri mesece. Ko so bili prisiljeni v to, da se sami oglasijo, pa jih je izpostavil represivnim sankcijam," je opozoril. Odvetnik pričakuje, da bo sodišče, ki mora zdaj pridobiti še neke uradne podatke, sledilo njegovemu predlogu. Kot je pojasnil, se mladoletnikom načeloma ne izreka glob, temveč vzgojni ukrepi. Sodnik danes sicer še ni sprejel nobene odločitve.

Dijakinji podporo izrazila množica pred sodiščem

Do sodišča, ki so ga varovale okrepljene policijske enote, je dijakinjo pospremilo približno 100 podpornikov. Med zbranimi je bila tudi docentka Emilija Stojmenova Duh, ki je 9. februarja sodelovala na shodu za vrnitev v šolo in so jo oglobili. "Zdi se mi edino prav, da sem tudi danes tukaj. Tukaj je toliko policije, kot da je naredila najhujše kriminalno dejanje, deklica pa je samo zahtevala šolo. Ne morem verjeti, v kakšni državi živimo," je dejala. Med zbranimi so bili tudi znani Mariborčani in Mariborčanke. "Za naše otroke gre, ki dejansko niso naredili čisto nič narobe. Razmišljajo o svoji usodi, dostojni so, vsega se držijo, zato mislim, da je prav, da jih podpremo," je dejal direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina.

Prihodnji teden je razpisan narok pri sodniku za prekrške za drugega kaznovanega dijaka, tretja dijakinja pa še nima novega datuma, saj je bil zanjo razpisani narok zaradi omejenega delovanja sodišč pred dvema tednoma prestavljen. Omenjeni dijak je danes ponovil, da niso naredili nič narobe. "Preprosto smo le izrazili svoje mnenje, policisti pa so nas popisali za nekaj, česar nismo naredili. Upoštevali smo namreč čisto vse, kar bi morali upoštevati, in ni nobenega dobrega pojasnila za to, kar se nam zdaj dogaja," je povedal.

Dijakinja, ki je protestirala, stopila pred sodnika