V stranki SMC predlagajo tako ustavitev prekrškovnih postopkov zoper dijake kot tudi vračilo že plačanih glob, je povedal prvopodpisani Branislav Rajić. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
V stranki SMC predlagajo tako ustavitev prekrškovnih postopkov zoper dijake kot tudi vračilo že plačanih glob, je povedal prvopodpisani Branislav Rajić. Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

V zakonu o ustavitvi določenih postopkov o prekrških, storjenih po zakonu o nalezljivih boleznih, in oprostitvi odgovornosti za prekršek v pravnomočno končanih postopkih poslanci SMC-ja predlagajo, naj se ustavijo prekrškovni postopki zaradi protestiranja proti dijakom, ki so prekršek storili 9. februarja. Predlagajo še, da se zneski glob, ki so že bile izdane in plačane, skupaj z vsemi stroški povrnejo, je povedal prvopodpisani pod predlogom Branislav Rajić.

"To, da smo vložili ta zakon, izraža naše stališče, da sankcije ne morejo biti primerna dobrodošlica mladim v svet odraslih," je dejal Rajić. Poudaril je, da s tem ne izražajo nezaupanja v pravosodni sistem, ampak verjamejo, da je mogoče odgovornost spodbuditi ne samo s kaznimi, ampak tudi kako drugače. "Vemo, da je breme težav, ki zaradi epidemije pesti mlajšo generacijo, veliko," je povedal. Po njegovih besedah ni potrebe, da se njihova stiska še naprej politizira. Njihov protest pa razumejo kot izraz aktivnega državljanstva.

Predlog zakona so podprli tudi pravosodna ministrica Lilijana Kozlovič, ministrica za izobraževanje Simona Kustec in predsednik stranke ter gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Levica se zavzema za razširitev na vse skupine protestnikov

To problematiko so poslanci na zahtevo Levice obravnavali tudi na sredini seji komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Na njej so opozorili na nepravilnosti v policijskih postopkih, na nelegitimnost policijskih postopkov pri obravnavi protestnikov in na protiustavnost prepovedi shodov, je povedal poslanec Primož Siter. "Dejstvo je, kot je ugotovil tudi Inštitut za kriminologijo, da je sama prepoved zbiranja v okviru shodov protiustavna, ker tega ne odredi zakonodajalec in ker je na sploh v nasprotju s členom ustave, ki v Sloveniji dopušča svobodo političnega izraza," je v izjavi za medije dejal poslanec Levice.

Pobudo SMC-ja je Siter pozdravil. Napovedal pa je, da jo bodo v Levici razširili z dopolnili, ki bodo ponudili amnestijo vsem protestniškim skupinam, ki so bile deležne nelegitimne policijske obravnave. Spomnil je na petkove kolesarje, polagalce stopal in taksiste. Ocenil je, da bi predlog lahko uspel, saj gre za predlog koalicijske poslanske skupine.