Premier Janša meni, da za razkrivanje lokacij niso zaslužne tuje obveščevalne službe. Foto: RTV SLO
Premier Janša meni, da za razkrivanje lokacij niso zaslužne tuje obveščevalne službe. Foto: RTV SLO
Poslanci vnovič obiskali Sovo

O ugotovitvah bo Komisija za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb, ki je sedež Sove ponovno obiskala, obvestila vlado. Ob tem je sprejela poročilo o izvajanju nadzora v Sovi od 1. marca dalje, a je zaupne narave in javnosti ni dostopno. Člani komisije so sprejeli več sklepov, med drugim vladi očitajo nespoštovanje parlamentarnega nadzora.

Janša napovedal skorajšnje razkritje globokega grla
V afero Sova je spet posegel premier Janša, ki je dejal, da bodo krivca za uhajanje podatkov o sodelovanju Sove z drugimi obveščevalnimi službami odkrili v zelo kratkem času. Janša dvomi, da so podatke o tajnih prostorih javnosti posredovale tuje službe, s katerimi Sova sodeluje. "Podatke so imeli samo nekateri člani parlamentarne nadzorne komisije in tisti v Sovi, ki so bili včasih na vodilnih položajih," je dejal premier in s tem zožil krog "osumljencev".

Sporna Cvelbarjeva pisma
Očitkov je bil deležen tudi zdajšnji namestnik direktorja Sove Branko Cvelbar, ki naj bi s pošiljanjem dveh pisem ministroma Gregorju Virantu in Andreju Bajuku kršil zakon o tajnih podatkih in zakon o Sovi. S pismi naj bi Cvelbar jeseni opozoril na domnevno nenamensko porabo tajnega fonda in na organizacijske zadeve.

Komisija podpira vlado, da razišče vse morebitne napake, ki so se dogajale v slovenski varnostno-obveščevalni službi. Poslanci so mnenja, da bi morala biti javnost obveščena šele na koncu in ne tudi z vmesnimi poročili.

Poslanci vnovič obiskali Sovo