RTV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO
RTV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO

Poslanci opozicijskih strank SAB, LMŠ, SD in Levica so k zahtevi za sklic seje priložili tudi predlog sklepa, s katerim bi parlamentarni odbor za kulturo pozval vlado, "naj nemudoma zaustavi vse poskuse razgradnje in politične podreditve javnih medijev". S šestimi glasovi za in desetimi proti je odbor predlog zavrnil.

Sorodna novica Programski svet RTV SLO ni razrešil generalnega direktorja Igorja Kadunca

Nataša Sukič (Levica) je zavrnila očitek iz vrst SDS-a, da je po tem, ko programski svet RTV SLO v ponedeljek ni razrešil generalnega direktorja Igorja Kadunca, predlagateljem seje upadla vnema za razpravo. Po njenih besedah tema ostaja še naprej aktualna, saj se vladni pritisk na javne medije, tudi na RTV SLO, nadaljuje.

Alenka Jeraj (SDS) je za neutemeljenega označila očitek dela opozicije, da vlada in še posebej SDS poskušata poseči v neodvisnost RTV SLO in Slovenske tiskovne agencije (STA) ali ju celo razgraditi. Po njenih besedah si želijo le, da bi oba medija delala bolje in se znebila starih vzorcev. Dodala je, da ne vlada ne SDS nista kriva za slabo poslovanje RTV SLO.

Marko Koprivc (SD) je bil kritičen do stališča Jerajeve, da Nova24TV prispeva k uravnoteženosti medijskega prostora. Dejal je, da po oceni stroke sploh ne gre za medij, ampak za strankarskega propagandista, ki uporablja sovražni govor. Lidija Divjak Mirnik (LMŠ) pa je opozorila, da RTV SLO potrebuje spremembe, a ne na način, kot si jih predstavlja SDS.

Divjak Mirnikova je tudi pozvala k zavedanju, da je RTV SLO javni zavod posebnega kulturnega in nacionalnega pomena. Po mnenju Zmaga Jelinčiča Plemenitega (SNS) pa javna RTV-hiša slabo gospodari s sredstvi, ki so ji na razpolago, njeni programi pa ne sledijo načeloma politične uravnoteženosti in svetovnonazorskega pluralizma ter novinarske etike.

Marko Bandelli (SAB) je opozoril na dolžnost države, da ohranja položaj RTV SLO kot neodvisnega javnega medija. Po njegovih besedah se v SAB-u niso borili za Kadunca, se pa zavedajo, da bi bila predčasna razrešitev generalnega direktorja začetek političnega podrejanja RTV SLO. "Mi hočemo pluralistični servis, vi hočete pa enoumje," je bil oster.

Sklepna razprava pa je pripadla ministru za kulturo Vasku Simonitiju, ki je bil posebej kritičen do RTV SLO in njenega vodstva. Po njegovih besedah RTV SLO zaradi svoje neverodostojnosti izgublja gledalce in poslušalce. Dejal je, da se je Kadunc izognil razrešitvi le zaradi glasovalne matematike, ne pa zaradi zaupanja programskega sveta.

Minister je RTV SLO očital tudi slabo poslovanje, smešenje vladnih ukrepov proti širjenju okužb z novim koronavirusom in razvrednotenje naporov zdravstvenega osebja v boju proti epidemiji. Po njegovih besedah RTV SLO pozablja na svojo zavezanost k politični nepristranskosti ter je tako poslovno kot programsko slab medij.