Slovenski policisti so razdeljena v dva večja policijska sindikata, Sindikat policistov Slovenije (SPS) in Policijski sindikat Slovenije (PSS). Foto: BoBo
Slovenski policisti so razdeljena v dva večja policijska sindikata, Sindikat policistov Slovenije (SPS) in Policijski sindikat Slovenije (PSS). Foto: BoBo

Svoje zahteve bodo predstavili jutri, Monika Golob, predstavnica sindikata, zadolžena za odnose z javnostmi, pa je izpostavila, da vsa njihova opozorila, poslana vladi in ministru za notranje zadeve in javno upravo Gregorju Virantu glede linearnega znižanja plač v zadnjih dneh, očitno niso zalegla.

"S sindikati javnega sektorja se še vedno pogovarjajo o linearnem znižanju plač vseh javnih uslužbencev, na kar pa v policiji ne moremo pristati. V policiji smo že varčevali, smo že racionalizirali, ukinjali policijske uprave, upokojevali in primanjkljaj znižali na zgolj 0,2 odstotka," je spomnila Golobova.

"Tej državi ne bomo dali niti centa več"
Država ima po njenem mnenju sicer mehanizme, s katerimi bi lahko delovala pravično, "ampak očitno je država res zgolj še sama sebi namen". Kot je dodala, "si očitno nekdo v tej državi želi slabo policijo", tega pa v sindikatu po njenih besedah ne bodo dovolili: "Zaradi kadrovske podhranjenosti in izjemne preobremenjenosti policistov v tej državi ne bomo dali niti centa več."

Sodelovanje policijskih sindikatov?
V SPS-ju tako že pripravljajo stavkovne zahteve, ob tem pa ne izključujejo možnosti sodelovanja z drugim policijskim sindikatom, s Policijskim sindikatom Slovenije (PSS). "Mislim, da je cilj obeh sindikatov, da ne bomo dovolili, da se kakor koli posega v plače policistov, ki so res že na robu minimalnih zneskov," je še navedla Golobova.

Poročali smo, da je stavkovni odbor PSS-ja že sklenil, da stavkovne ukrepe med 26. aprilom in 5. majem zaostri na območju celotne države. Tako so se odločili na podlagi poteka dozdajšnjih pogajanj v okviru vladne pogajalske skupine in koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja.

Minister Virant je sicer napovedano zaostritev stavkovnih ukrepov PSS-ja obžaloval in jo označil za "nepotrebno kazanje mišic" v okviru pogajanj zaradi predlaganih vladnih ukrepov.