Državni sekretar Rudi Medved je nagovoril zbrane na 25. srečanju vojnih invalidov, družinskih članov padlih v vojnah in svojcev umrlih vojnih invalidov. Foto: MORS
Državni sekretar Rudi Medved je nagovoril zbrane na 25. srečanju vojnih invalidov, družinskih članov padlih v vojnah in svojcev umrlih vojnih invalidov. Foto: MORS

Vojni invalidi so po besedah sekretarja Rudija Medveda najglasnejši glasniki miru. "Vi veste, kakšno zlo prinašajo vojne in da mir ni samoumeven," je na 25. srečanju vojnih invalidov, družinskih članov padlih v vojnah in svojcev umrlih vojnih invalidov poudaril Medved.

Predloge za izboljšanje njihovega položaja po besedah sekretarja na ministrstvu jemljejo zelo resno. "Invalidnina in drugi prejemki niso socialna pomoč, ampak življenjska renta, ki vam pripada. Naš cilj je spremeniti stvari na bolje."

Zbrane so nagovorili tudi predsednik Zveze društev vojnih invalidov Slovenije Janez Podržaj, predsednik Društva vojnih invalidov Severne Primorske Valter Adamič in predsednik sveta za invalide pri Občini Šempeter-Vrtojba Zdenko Šibav.

Kot so še zapisali na obrambnem ministrstvu, so na srečanju počastili tudi 30. obletnico ustanovitve Zveze društev vojnih invalidov Slovenije in se ob tem spomnili na predhodna združenja, ki so se ustanavljala za pomoč vojnim invalidom in njihovim družinskim članom v preteklosti.

Letos tako mineva 149 let od ustanovitve prvega društva, tako imenovanega Mariborskega veteranskega in bolniškega podpornega društva nadvojvode Friderika, ki je skrbelo za vojne invalide na ozemlju Slovenije. Prav tako letos mineva 105 let od ustanovitve Združenja vojaških vojnih invalidov Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev in 79 let od ustanovitve Zveze vojaških vojnih invalidov Jugoslavije, so še zapisali.