Srečko Prijatelj, kot kaže, ostaja tam, kjer je že mesec dni - v korpskem zaporu. Foto: DZ
Srečko Prijatelj, kot kaže, ostaja tam, kjer je že mesec dni - v korpskem zaporu. Foto: DZ

V soboto bo minilo mesec dni od aretacije poslanca Nacionalne stranke Slovenije, kaže pa, da prihodnji dnevi za Prijatelja ne bodo nič drugačni, kot so bili v preteklem mesecu. Pojasniti pa velja, da se lahko pripor v tej fazi podaljša le za dva meseca in da lahko skupaj do vložitve obtožnice traja največ pol leta, je za Radio Slovenija poročal Andrej Šavko.

Preiskovalni sodnik ni bil prepričljiv, zadnja beseda spet izvenobravnavnemu senatu
Prijateljev zagovornik Dejan Markovič je ob tej priložnosti sporočil, da je vrhovno sodišče, čeprav pripora ni odpravilo, sledilo navedbam obrambe, da preiskovalni sodnik ni utemeljil razlogov za nujnost pripora oz. ni dovolj natančno popisal, zakaj ponovitvene nevarnosti ni bilo mogoče odpraviti z drugim, milejšim ukrepom.

Prav zato je moral preiskovalni sodnik spremeniti sklep o priporu. Obramba se je kljub temu znova pritožila, tako da mora o tem vprašanju zdaj odločati izvenobravnavni senat.

Tožilstvo z zahtevo po dopolnitvi preiskave
Tožilstvo pa ni zgolj predlagalo podaljšanja pripora, temveč je že pred tem zahtevalo tudi dopolnitev preiskave, saj je spornih poslov, v katere naj bi bil vpleten poslanec SNS-a, vedno več. Koprski kriminalisti so tako prepričani, da je skušal denar izterjati tudi od lokalne televizije v Dornberku in da je izsiljeval divaškega župana.

Poleg tega naj bi Prijatelj sodeloval še v spornih nepremičninskih poslih v bližini meje na Sežanskem, kjer naj bi italijanska družba gradila veliko trgovsko središče. Za posredovanje v tej zadevi naj bi si poslanec skupaj s svojim nekdanjim poslovnim partnerjem Marjanom Mikužem razdelil milijon evrov.