Srečko Prijatelj, ki ga kriminalisti med drugim sumijo kaznivih dejanj izsiljevanja, je v priporu mesec dni. Foto: MMC RTV SLO
Srečko Prijatelj, ki ga kriminalisti med drugim sumijo kaznivih dejanj izsiljevanja, je v priporu mesec dni. Foto: MMC RTV SLO

Direktorica televizije Vitel Dolores Žigon Klaut je dejala, da naj bi šlo za znesek 7.500 evrov, kolikor so znašal sponzorska sredstva, ki so jih televiziji za pripravo predvolilne kampanje Srečka Prijatelja iz leta 2008 nakazali različni sponzorji.

Direktorica je za STA dejala, da Prijatelja ni prijavila, zato domneva, da se je tožilstvo za pregon odločilo po uradni dolžnosti. Žigon Klautovo so zaslišali na koprskem sodišču, in sicer glede kaznivih dejanj, v katerih kot oškodovanec omenjajo Marjana Mikuža.

Kot je znano, je koprsko sodišče zaradi domnevnega izsiljevanja divaškega župana Matije Potokarja že zahtevalo razširitev preiskave, ki naj bi jo dopolnili tudi s preiskavo o prodaji in nakupi zemljišč na Orleški gmajni. Ta je kupoval Luka Koper.

Nepremičninski posli italijanske družbe v Sežani
Časnik Večer pa piše, da naj bi bila v posle, za katere sta Mikuž in Prijatelj prejela milijon evrov provizije, vpletena tudi sežanska občina. Gre za nedokončane nepremičninske posle v sežanski občini, kjer naj bi Mikuž in Prijatelj posredovala pri nakupu zemljišča, na katerem je želela nakupovalni center zgraditi italijanska družba Tozon. To so že lani preiskovali italijanski pravosodni organi, med aretiranimi naj naj bi bili tudi člani vodstva družbe. Sumijo jih davčnih utaj, vsi nepremičninski posli družbe pa so predmet podrobnih kriminalističnih preiskav.