Luka Mesec, Robert Golob in Meira Hot. Foto: BoBo/Borut Živulović
Luka Mesec, Robert Golob in Meira Hot. Foto: BoBo/Borut Živulović

Predstavniki koalicije so tokrat na Brdu pri Kranju obravnavali samo zdravstveno reformo, ostalih pet reform niso, ker je bila zdravstvena tako pomembna in tako obsežna, je po vrhu za medije povedal predsednik vlade Robert Golob.

Sorodna novica Golob izrazil polno podporo Bešiču Loredanu, novi strateški svet bo vodil Brecelj

Po Golobovih besedah je zdravstveni minister Danijel Bešič Loredan pri načrtih za zdravstveno reformo požel polno podporo vseh udeleženih, in ne le podporo, temveč tudi občudovanje.

Minister je prisotnim predstavil analizo stanja, ki bo v prihodnjih dneh na voljo celotni javnosti. Analiza kaže, da so razmere v slovenskem zdravstvu še slabše, kot si kdor koli v Sloveniji misli, je nadaljeval Golob.

A k sreči je ekipa ministrstva za zdravje ugotovila vzroke za to stanje in tudi pripravila načrt ukrepanja. O tem načrtu je potekala "zelo temeljita razprava", kjer je lahko vsakdo povedal svoje mnenje.

Sorodna novica NSi: Vse zdravstvene storitve, tudi pri zasebnikih, naj bodo plačane iz zavarovanja

V četrtek bodo pripravili časovnico sprejemanja zakonodaje "v smiselnem vrstnem redu" do konca letošnjega leta, in časovnico izvedbenih ukrepov, ki se bodo vrstili od letos do leta 2025. Golob je navedel, da želijo pripraviti izvedljivo reformo.

Ostalih pet reform bodo obravnavali na koalicijskem vrhu čez dva tedna. Tudi tam bo struktura podobna: analiza, časovnica in zaveza k sprejemu.

Zavezo za sodelovanje pri pripravi zdravstvene reforme bodo podpisali vsi prisotni na koalicijskem vrhu, tudi poslanci, je dodal premier.

Po drugem koalicijskem vrhu bodo pripravili aneks h koalicijski pogodbi, ki bo zajemal vse reforme, je napovedal predsednik vlade. Za ta aneks si bodo vzeli dovolj časa, da bo lahko prestal vse demokratične postopke v strankah. Tako bodo k sprejemu reform zavezali tudi članstvo koalicijskih strank. Golob računa, da bodo aneks podpisali v šestih tednih.

Koalicija zavezana k zdravstveni reformi

Meira Hot: Našli smo skupne točke

Današnje sporočilo koalicije je, da se zavedamo problematike zdravstvenega sistema, da se razgradnja dogaja vrsto let in ni posledica napak zdajšnje vlade, je pa popolna odgovornost sedanje vlade, da ukrepa.

Meira Hot, SD

Predstavnica SD-ja na novinarski konferenci, poslanka Meira Hot, je potrdila, da je bila razprava dolga, poglobljena in iskrena. Vsakdo je lahko povedal svoje mnenje, ministrstvo je prejelo številne predloge, poslanci pa so prejeli odgovore na številna odprta vprašanja. Našli so skupne točke in "v veliki meri" izkazali podporo ministru. Zdravstveni minister mora biti močan v boju z lobiji, zato mora imeti podporo v koaliciji, je navedla Meira Hot.

Analiza, ki jo je predstavil zdravstveni minister, je glede zdravstvenega sistema "povedala marsikaj", je nadaljevala poslanka.

SD je tu izkazal podporo "v kontekstu časovnice in prioritet", denimo dostopa do osebnega zdravnika in drugačnega načina financiranja zdravstvenega sistema.

Hotova je še pozdravila posluh predsednika vlade, da se v državnem zboru ustanovi posebna komisija, ki bo spremljala implementacijo reforme.

Mesec: Enotnost je proces

Tudi koordinator Levice Luka Mesec je pohvalil zelo poglobljeno analizo, ki jo je pripravila ekipa ministra Bešič Loredana, in vsebinsko razpravo. Vsi se strinjajo s časovnico oziroma s tem, da naj bo leto 2023 leto reform. A o posameznih elementih reforme se bodo dogovarjali sproti, je poudaril Mesec.

Eden od ključnih ciljev Levice pred vrhom je bil, da so koalicijski partnerji vključeni v pripravo reforme. Ta cilj je uresničen, saj bo vključen tako v zavezo, ki jo bodo podpisovali, kot tudi v aneks h koalicijski pogodbi. Čez dva tedna se bo začelo vsebinsko usklajevanje zdravstvene reforme v parlamentu, je napovedal Mesec. To po njegovem pomeni, da bodo v pripravo reforme vključeni vsi in bodo lahko pod temi pogoji enotni. "Enotnost ni gesta, ki se jo da sprejeti na enem koalicijskem zasedanju. Enotnost je proces," je poudaril in ocenil, da so začeli dobro.

Analiza je po Meščevih besedah pokazala, da denar odteka iz zdravstvenega sistema, in ko bodo izvedli zdravstveno reformo, bodo marsikateri interesni skupini stopili na žulj.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje za zdaj ostaja

Nekaj več podrobnosti so Golob, Mesec in Hotova razkrili v odgovorih na novinarska vprašanja.

Golob je prepričan, da bodo z bojem proti korupciji v zdravstvu uspešni. V prvih vrstah reforme sta namreč dva največja borca proti korupciji v zdravstvu, Bešič Loredan in Brecelj. Eden izmed ukrepov, ki bo pripomogel v boju proti korupciji, pa bo centralna nabava.

Analiza je po navedbah predsednika vlade pokazala, da je lahko zdravstvena reforma le celovita in da se je je treba lotiti v središčni točki, pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS),

Eno izmed perečih vprašanj je dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Mesec je potrdil, da v tej zdravstveni reformi dopolnilno zdravstveno zavarovanje ostaja. A dodal, da ukinitev ostaja prioriteta Levice in del koalicijske pogodbe in da se bodo tega vprašanja lotili, ko pride na prioritetno vrsto.

Sprememba v Gibanju Svoboda

Svet stranke Gibanje Svoboda je na seji za novo predsednico sveta stranke soglasno izvolil poslanko Svobode Natašo Avšič Bogovič. V izjavi po seji je Avšič Bogovič napovedala delovanje v duhu sodelovanj in povezovanja različnih struktur v stranki, tako poslancev, ministrov kot tudi lokalnega okolja. Dosedanja predsednica sveta stranke Mirta Koželj je s te funkcije odstopila, ker naj bi se v luči težko pričakovane zdravstvene reforme posvetila delu na mestu predsednice zdravstvenega sveta na zdravstvenem ministrstvu. Koželjeva je sicer mesto na čelu sveta stranke zasedala vse od ustanovitve Gibanja Svoboda januarja lani.

Golob je pojasnil, zakaj takšna časovnica. V zdravstvu so različno veliki problemi, in vsak dober gospodar se najprej loti največjih ter ne dovoli, da pride do spora okoli najmanjših. Osnovno zdravstveno zavarovanje znaša 4,5 milijarde evrov, 700 milijonov evrov je problem absentizma, dobički zdravstvenih zavarovalnic pa znašajo 60 milijonov evrov.

Golob je napovedal celovito digitalizacijo celotnega sistema oziroma zdravstvene blagajne. Digitalizacija bo omogočila, da bo poslovanje zdravstvene zavarovalnice ne le transparentno, temveč javno.

Analiza je po Golobovih besedah postregla tudi z nepričakovanim podatkom – številka pacientov brez izbranega družinskega zdravnika je že skoraj 20 let višja od 100.000. "In meni je nenavadno, da se tega nihče ni zares lotil," je dejal. Napovedal je, da bodo v roku šestih tednov pripravili načrt, kako to številko vsaj na videz spraviti v okvirje, ki si jih Slovenci zaslužijo, in jo torej radikalno znižati.

Meiro Hot pa je presenetilo "skrivanje podatkov s strani pomembnih deležnikov", kar pomeni, da ministrstvo za zdravje ne more pridobiti ključnih podatkov za pripravo zdravstvene reforme.

Preostale reforme, ki jih niso obravnavali

Pripravo zdravstvene reforme je sicer v svoje roke prevzel premier Golob, ki skrbi za koordinacijo ministrstev, pod svoje okrilje pa bo vzel tudi skrb za novi strateški svet, ki ga bo vodil kirurg Erik Brecelj. Svet bo sicer po napovedih premierja sestavljen iz neodvisnih strokovnjakov in dobrih poznavalcev zdravstva. Foto: Twitter/Vlada RS
Pripravo zdravstvene reforme je sicer v svoje roke prevzel premier Golob, ki skrbi za koordinacijo ministrstev, pod svoje okrilje pa bo vzel tudi skrb za novi strateški svet, ki ga bo vodil kirurg Erik Brecelj. Svet bo sicer po napovedih premierja sestavljen iz neodvisnih strokovnjakov in dobrih poznavalcev zdravstva. Foto: Twitter/Vlada RS

Čez 14 dni bodo na koalicijskem vrhu razpravljali o izhodiščih za reformo plačnega sistema v javnem sektorju, pa tudi o pokojninski, davčni in šolski reformi, na dnevnem redu bo tudi stanovanjska politika.

Visoka pričakovanja glede zdravstvene reforme

Kot je za Radio Slovenija poročala novinarka Nataša Mulec, bo med najpomembnejšimi ukrepi reorganizacija Zavoda za zdravstveno zavarovanje, ki bi moral, kot ponavlja Brecelj, nuditi celotno košarico pravic. Aktualno je tudi vprašanje o ukinitvi oziroma preoblikovanju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Pričakovati je tudi spremembe glede podeljevanje koncesij, pa tudi razmejitev dela zdravnikov v javnem in zasebnem zdravstvenem zavodu. Vlada stavi tudi na digitalizacijo, s čimer bi v zdravstveni sistem vnesli preglednost in boljšo organizacijo.

Na koalicijskem vrhu v središču zdravstvo