Sviz je stavkajoče, ki sicer stavkajo na delovnem mestu, pozval, naj pet minut pred dvanajsto odidejo na dvorišča, pred šole, vrtce in zavode ter obrnejo hrbet kot simbolno gesto skupnega izražanja nezadovoljstva. Na fotografiji zaposleni v vrtcu v Postojni. Foto: RTV Slovenija/Erika Pečnik Ladika
Sviz je stavkajoče, ki sicer stavkajo na delovnem mestu, pozval, naj pet minut pred dvanajsto odidejo na dvorišča, pred šole, vrtce in zavode ter obrnejo hrbet kot simbolno gesto skupnega izražanja nezadovoljstva. Na fotografiji zaposleni v vrtcu v Postojni. Foto: RTV Slovenija/Erika Pečnik Ladika

V Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) so postavili osem stavkovnih zahtev s poudarkom na dvigu plač v spodnji tretjini plačne lestvice in plačilu povečanih delovnih obremenitev, pa tudi na ovrednotenju tveganj za zdravje v času epidemije covida-19 za vse zaposlene v vzgoji in izobraževanju.

"Na pogajanja smo pripravljeni danes in pričakujemo, da bo povabilo ministrice prišlo v četrtek. V ponedeljek se bo znova sestal glavni stavkovni odbor Sviza in odločal o nadaljnji usodi poteka te stavke," je na novinarski konferenci poudaril Štrukelj. Po njegovih besedah se lahko stavka konča le s stavkovnim sporazumom med vlado in stavkajočimi in uveljavitvijo njihovih stavkovnih zahtev.

Ministrstvo povabilo šolske sindikate na pogovor za torek

Sorodna novica Kustec: Obžalujem, da bodo vrtci in šole zaprti. Štrukelj: Podcenjujoč, aroganten odnos oblasti.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je reprezentativnim sindikatom v vzgoji in izobraževanju vabilo na pogovor "glede odprtih vprašanj v dejavnosti vzgoje in izobraževanja" poslalo danes popoldne. Pogovor je predviden za torek, so za Slovensko tiskovno agencijo sporočili z ministrstva.

Ministrica je namreč pred splošno stavko v vzgoji in izobraževanju napovedala, da so se s sindikati javnega sektorja pripravljeni pogovarjati o sistemskih rešitvah in reformi plačnega sistema. A se je vlada po njenih besedah zavezala, da pred volitvami ne bo neodgovorno sprejemala dodanih sistemskih obremenitev javnih financ.

Kot je povedala ob torkovem vladnem obisku severnega dela osrednjeslovenske regije, sama verjame, da v teh časih stavka ni prava pot in pravi odgovor. Zato pa ostajajo odprta vrata za delovno mizo in pa za pogovore, tudi sindikati bodo še v tem tednu dobili povabilo za tiste vsebine, ki neposredno ne zadevajo sistemskih vsebin plačnega sistema, ki so v pristojnosti Ekonomsko-socialnega sveta, je napovedala. Ministrica sicer stavko obžaluje.

Stavka 85 odstotkov šol

Po Štrukljevih besedah je stavkalo 85 odstotkov osnovnih šol in še večji odstotek vrtcev. Stavka je potekala v 652 vzgojno-izobraževalnih zavodih po vsej Sloveniji, kar je več od prvotnih napovedi, saj so se za stavko sprva večinsko izrekli v 643 zavodih. Vse je potekalo brez kakršnih koli zapletov in incidentov. "Dobivamo tako izraze podpore kot tudi zelo ogorčene proteste staršev, kar razumemo, saj povzročamo zaplete, a dokaz, da bo v šolah in vrtcih danes malo otrok, je na naši strani," je dejal. Po podatkih Sviza je danes (sreda) v osnovne šole in vrtce prišlo približno 11.000 od skupno 270.000 otrok.

Tudi ravnatelj OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani Gregor Pečan, sicer tudi predsednik združenja ravnateljev osnovnih šol, je na TV Slovenija pojasnil, da je bila pri njih stavka izglasovana z zelo visoko večino: "Težko je prenesti odsotnost dialoga, na katero že dolgo opozarjamo tudi ravnatelji. Z nami se ne želi pogovarjati nihče, ves čas nam nekaj obljubljajo, ves čas je tik pred tem, da se položaj popravi in uredi, a do tega ne pride."

Glede okrožnice, ki jo je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport poslalo ravnateljem vrtcev in šol ter v njej zahtevalo, da danes zagotavljajo minimum delovnega procesa, je Pečan za STA dejal, da je ministrica Kustec "že večkrat izkazala, da nima pojma o tem, kaj govori".

Okoli 100 vzgojno-izobraževalnih zavodov se stavki ni pridružilo. Med njimi je tudi OŠ Dobravlje. Ravnateljica Mirjam Kalin je za Radio Slovenija dejala, da "stavka ni bila izglasovana, a kljub temu se je nekaj delavcev odločilo, da jo bo podprlo, in te bodo nadomeščali drugi sodelavci".

Ker se je stavki pridružil tudi visokošolski sindikat, se na fakultetah nista izvajala pedagoški in raziskovalni proces, zaprte bodo knjižnice, so pa potekali nekateri izpiti. Gre za prvo samostojno stavko visokošolskih delavcev v zgodovini države.

"Uradno se Sviz, kjer predstavljamo 40.000 zaposlenih, ni nikoli usedel za mizo z ministrico. Nemogoče je privoliti v tak odnos," pravijo v sindikatu. Foto: BoBo

Prva samostojna stavka visokega šolstva

Stavka v visokem šolstvu je uspela, je popoldne dejal predsednik Visokošolskega sindikata Slovenije Gorazd Kovačič. Stavkajoči imajo po njegovih besedah tudi podporo vodstev institucij in študentov. Ob tem dvomi, da bo ministrica za izobraževanje Simona Kustec, ki je napovedala srečanje s sindikati, imela kakršen koli mandat za vsebinska pogajanja.

"Danes smo v visokem šolstvu izvedli prvo samostojno stavko, ki je naslavljala specifične zahteve visokega šolstva. Zahtevali smo normalne delovne pogoje, zahtevali smo odpravo plačnih krivic, ki so bile storjene posameznim poklicnim skupinam. Nobenih privilegijev nismo zahtevali, nobenega izstopanja iz plačnega sistema. Zahtevali smo samo enakopravnost z drugimi in da nam delavcem delovnih sredstev ni treba financirati iz lastnega žepa," je naštel Kovačič.

Ob tem so zahtevali tudi takojšen začetek usklajevanja plač z inflacijo, ki se po njegovih besedah kaže kot čedalje večja težava. Prav tako zahtevajo preureditev plačne lestvice v javnem sektorju z odpravo uravnilovke na višini minimalne plače, ki je posledica tega, da se plače v javnem sektorju že 11 let ne usklajujejo z inflacijo, je pojasnil.

Po Kovačičevem mnenju je današnja stavka uspela, saj je stavkala velika večina zaposlenih v visokem šolstvu. "Ustavila se je tako rekoč celotna Univerza v Mariboru, kolektivno so se ustavile številne članice univerze v Ljubljani in na Primorskem. Tudi na drugih fakultetah so stavkali številni posamezniki," je dejal in ocenil, da utegne čez mesec in pol ali dva zgoditi tudi splošna stavka v javnem sektorju, če ne bo dogovora o nujnih korekcijah celotne plačne lestvice v javnem sektorju.

Ob tem se je obregnil ob izjavo Kustečeve, ki je v torek povedala, da se je pripravljena pogovarjati, a da se je vlada odločila, da v tem mandatu ne bo povzročila nobenih dodatnih javnofinančnih stroškov naslednji vladi. "Če je tako, potem vlado in koalicijo pozivam, da takoj umakne zakon o dohodnini, ki bo v proračun navrtal 800-milijonsko luknjo," je dodal.

Stavka: v šolah peščica otrok, v vrtcih tretjina

Stavka večina zaposlenih v vrtcih

Po podatkih Skupnosti vrtcev Slovenije se je za stavko odločilo 80 odstotkov kolektivov v Sloveniji, okoli sedem odstotkov jih tiho stavka, v približno sedmih odstotkih kolektivov pa stavka ni bila izglasovana in delajo po običajnem protokolu.

Predsednica Skupnosti vrtcev Maribor Branka Šamec je za Radio Slovenija pojasnila, da v vrtcih, kjer so stavkali, niso izvajali načrtovanih dejavnosti, je pa bilo poskrbljeno za varnost in prehrano otrok. Predsednica Združenja ravnateljev vrtcev Slovenije Romana Epih pa je za STA zatrdila, da stavka poteka gladko. "Nikogar nismo zavračali, vsak otrok je dobrodošel," je dodala.

Predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije in ravnateljica vrtca Škofja Loka Janja Bogataj je zatrdila, da je v vrtcih prišlo do hitre organizacije, starši pa razumejo in podpirajo stavko. Po prvih podatkih je največ otrok v nujno varstvo vključenih v osrednjeslovenski regiji, približno 15 odstotkov. V okoljih, kjer pa se zaposleni niso opredelili do stavke, pa delajo s stoodstotno zasedenostjo vrtcev.

Dopisnica TV Slovenija Erika Pečnik Ladika je zbrala podatke za vrtce na Notranjskem. Tudi v vrtcih, kjer poteka 100-odstotna stavka, nekateri vzgojitelji in pomočniki vseeno delajo, da zagotavljajo nujno varstvo za otroke. V Kočevju je bilo v vrtcu 60 otrok od skupno 590. Stavkali so vsi zaposleni, hkrati pa tudi nujno varstvo zagotavljajo na vseh lokacijah. V Postojni je bilo navzočih 50 od skupno 650 otrok, varstvo je organizirano v centralni enoti. Stavko podpirajo vsi zaposleni. Tudi v Cerknem so stavkali vsi zaposleni, od 180 otrok jih je nujno varstvo potrebovalo 34. V občini Log - Dragomer so stavkali vsi zaposleni, nujno varstvo so omogočali 10 otrokom od skupno 127. V Loški dolini je stavkala večina zaposlenih (58 od skupno 70), prisotnih je bilo 19 otrok od skupno 105. V Pivki je stavkala polovica zaposlenih, ki so bili prisotni na delovnem mestu. Skrbeli so za 39 otrok od skupno 186. V vrtcu na Vrhniki je bilo od 675 vpisanih otrok v vrtcu prisotnih 59 otrok. Od 122 zaposlenih jih je stavkalo 95. Še najmanj težav z nujnim varstvom so imeli v Idriji, kjer so tokrat skrbeli le za 11 otrok, stavkala pa več kot polovica zaposlenih. V Borovnici in Cerknici se stavki niso pridružili, zato so imeli o prisotne vse otroke.

Na ravni skupnosti vrtcev podpirajo vsa prizadevanja, da se tudi pedagoški poklic začne drugače vrednotiti in ceniti ter da se posebej ovrednotijo najnižje plačani poklici, kot sta pomočnica vzgojiteljice in plačna skupina J. "Pravzaprav pa je treba začeti urejati sistem po celotni vertikali," je opozorila Janja Bogataj.

Štrukelj: Razmerja plač se poslabšujejo v škodo zaposlenih v vzgoji in izobraževanju

"Enotni sistem plač je umrl"

Po besedah Gregorja Pečana je poklic učitelja seveda vrednoten bolje, kot je bil pred dvajsetimi leti. "A ko govorimo o enotnem sistemu plač v javnem sektorju, kjer naj bi veljala poštena razmerja, to že dolgo ne drži več. Ko je tedanja vlada v pogajanjih prvič popustila eni skupini, je ta sistem umrl," je dodal. Zdi se mu škandalozno, da imajo ljudje, ki opravljajo zelo odgovorno delo, na primer pomočnice vzgojiteljice, na začetku minimalno plačo in tudi po več letih dela ostajajo na podpovprečni plači, medtem ko odgovarjajo za zdravje in življenje otrok. "Verjetno je za tem še vedno stavek, izrečen v času krize, da so v javnem sektorju sami paraziti in nihče ne želi videti pomembnosti ter odgovornosti dela, ki ga opravljamo. Ne gre za politične floskule, v našem primeru gre za otroka in njihovo blaginjo."

Spisek najvišjih plač načrtna manipulacija?

Dotaknila sta se tudi včeraj objavljenega domnevnega seznama najvišjih plač v vzgoji in izobraževanju. Sogovornika sta prepričana, da gre za načrtno manipulacijo, ki je prišla z ministrstva za šolstvo. "Očitno so za razvrednotenje stavke in našega položaja dopustna vsa sredstva," pravi Štrukelj in pojasnjuje, da dežujejo zanikanja tega objavljenega spiska. "Ponekod so namreč sešteli dve plači, drugje plače dveh delovnih mest, ali je šlo za plačila za projekte, ki so potekali vse leto. Ne poznam šole, ki ne bi zanikala teh višin plač. To je škandalozno, ni pa presenetljivo, ker smo bili nekaj takšnih potez že deležni," je dejal. Tudi Pečan je prepričan, da ni naključno, da so bili izbrani prav ta mesec in ti zneski. "Plače so seveda bistveno nižje."

Višje plače le svetovalcem

Zaposlene v vzgoji in izobraževanju je ob tem k stavki spodbudil tudi podatek, da so zvišanje plač dosegli svetovalci na zavodu za šolstvo. "V epidemiji so pedagoško osebje in drugi med epidemijo skrbeli, da so bile šole in vrtci odprti in da je potekal pouk. Potem pa namesto pogovora z nami ministrica za šolstvo odobri zvišanje plač svetovalcem zavoda za šolstvo. Ne nasprotujemo temu, saj tudi njihove plače niso dobre, a poteza je v tej situaciji cinična," je izpostavil Štrukelj.

Pravi tudi, da niso sklicali enodnevne stavke, ampak je to "stavka do izpolnitve stavkovnih zahtev".

Stavkali so v vzgoji in izobraževanju
Solidarnost s stavkajočimi

Stavkajočim v vzgoji in izobraževanju izražajo podporo tudi v drugih sektorjih:
V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije, kjer so stavko izvedli sredi februarja, izražajo "solidarnost in vso podporo stavkovnim zahtevam Sviza in vsem zaposlenim v dejavnosti vzgoje in izobraževanja".

Podporo in solidarnost so sporočili tudi iz Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam, kjer pravijo, da so stavkovne zahteve Sviza "odraz nakopičenih nerešenih težav in stiske, do katere je privedla nepripravljenost delodajalske strani za reševanje teh težav in za iskanje dogovora". Obsojajo ignoranco ministrice Kustec.