Stavkovna zahteva javnega sektorja o izpolnitvi dogovora o uskladitvi izhodiščnih plač s 1. januarjem 2008 je bila sprejeta. Foto: MMC RTV SLO
Stavkovna zahteva javnega sektorja o izpolnitvi dogovora o uskladitvi izhodiščnih plač s 1. januarjem 2008 je bila sprejeta. Foto: MMC RTV SLO
Zadnja sindikalna zahteva zasebnega sektorja je dvig osnovnih plač za 5,7 odstotka oziroma zvišanje, višje od 35 evrov. Foto: MMC RTV SLO
Sindikat kovinske in elektroindustrije se bo pridružil splošni stavki, saj ne vidijo možnosti za uspešen izid pogajanj.
V javnem sektorju blizu dogovora

Pogajanja v javnem sektorju so prinesla takšno zbližanje stališč, da stavke, napovedane za 30. januar, najverjetneje ne bo.

Dokončno zbližanje se lahko zgodi v sredo, podpis sporazuma pa v četrtek, je povedal vodja pogajalske skupine sindikatov javnega sektorja Doro Hvalica. Minister za javno upravo Gregor Virant pa je dodal, da so se dogovorili, da o predlogih ne bodo govorili javno, saj so pogajanja z javnega odra prenesli za zaprta vrata.

Vlada je pristala na uskladitev izhodiščnih plač s 1. januarjem 2008, zdaj pa morajo dokončen dogovor skleniti še o datumu uveljavitve novega plačnega sistema.

Hvalica je prepričan, da bodo v prihodnjih dveh dneh prišli do sporazuma, a napoved stavke zaenkrat še velja. V sindikatih se bodo do zadnjega predloga opredelili v sredo dopoldne, popoldne pa se bodo nadaljevala pogajanja.

V zasebnem sektorju nič novega
O dvigu plač so se pogajali tudi v zasebnem sektorju, kjer pa zadovoljstva ni bilo. Ali bo do stavke prišlo, naj bi bilo znano v petek.

Zadnja sindikalna zahteva zasebnega sektorja je dvig osnovnih plač za 5,7 odstotka oziroma da zvišanje ne sme biti nižje od 35 evrov.

Delodajalci trdijo, da bi se plače tako dvignile kar za 6,5 odstotka, zato so pred sindikate stopili s svojimi predlogi, ki pa jih niso želeli komentirati. Povedali so le, da se jim zdijo zahteve sindikatov previsoke.

Preberite si spletni klepet:
Doro Hvalica, vodja pogajalcev javnega sektorja
Gregor Virant, minister za javno upravo

Za podjetja s slabimi poslovnimi rezultati sindikati predlagajo zamik dviga plač za šest mesecev, pri čemer naj bi podjetniški sindikat za zamik pridobil soglasje regionalnega sindikata. Poleg tega so sindikati predlagali tudi zvišanje regresa na 750 evrov bruto. Pogajanja naj bi se sicer nadaljevala še ves teden.

Stavkali bodo tudi kovinarji in elektroindustrija
Vodstvo sindikata kovinske in elektroindustrije ne vidi možnosti za uspešen izid pogajanj, zato so sprejeli sklep o pridružitvi za 6. februar napovedani stavki. Odnos pogajalcev po mnenju sindikata kaže, da se ne nameravajo pogoditi z zaposlenimi, zato od zadnjih pogajanj, ki bodo 25. januarja, ne pričakujejo veliko. Morebitne stavke se bo tako udeležilo okrog 38.000 članov sindikata, ki delajo v približno 300 slovenskih podjetjih kovinske in elektroindustrije.

Uprava Luke Koper pa je sindikata pristaniških in luških delavcev seznanila z odgovorom na zahteve po dodatku k plači. Pogajalskih izhodišč v javnosti ne bodo komentirali, sindikati pa odgovor uprave še preučujejo.

Na zasebnih šolah še niso govorili o stavki
Na zasebnih šolah se o stavki sploh še niso progovarjali, pri tem pa na gimnaziji v Želimljah opozarjajo, da prave stavke sploh ne bi mogli imeti, saj dve tretjini dijakov živi v šolskem internatu. Če stavka 30. januarja vendarle bo, pa tudi normalnega pouka ni pričakovati, je dejal ravnatelj Peter Polc.

Če se pogajalci javnega in zasebnega sektorja ne bodo uskladili, bo 30. januarja potekala stavka javnega sektorja, 6. februarja pa bo sledila stavka zasebnega sektorja.

V javnem sektorju blizu dogovora