Predsednik republike Borut Pahor je danes obiskal mariborski Dom starejših občanov Tezno.

Direktorica doma Jasna Cajnko je namreč na predsednika republike, vlado in varuha človekovih pravic naslovila pismo, v katerem je poudarila neenakopraven dostop starostnikov do ustreznega zdravljenja v primeru okužbe z novim koronavirusom. Opozorila je, da se skrb za bolne in potencialno bolne osebe v domovih za starejše v celoti prenaša na zaposlene in vodstva domov, ki pa so socialnovarstveni zavodi in ne zdravstvene ustanove.

Pahor obiskal mariborski dom starejši občanov Tezno

"Oskrba stanovalcev domov za starejše postaja politično vprašanje. Za razliko od vseh drugih državljanov, ki so v primeru okužbe deležni zdravljenja na sekundarni, celo terciarni zdravstveni ravni, morebiti okuženi ali zboleli stanovalci s covidom-19 ostajajo v domovih, ki so socialnovarstveni zavodi in ki nimajo ne ustrezno usposobljenega kadra ne opreme in pripomočkov, da bi lahko stanovalcem zagotavljali ustrezno zdravljenje," je pojasnila ob današnjem obisku Pahorja v njihovem domu.

Za Televizijo Slovenija je na to, da domovi za starejše ne morejo biti nadomestek za bolnišnice, opozoril tudi direktor podjetja Comett domovi Matjaž Čampa. "V domovih za starejše nimamo dovolj ustreznega kadra, nimamo tehničnih sredstev. Naši stanovalci morajo imeti vso potrebno nego, tako kot vsi ostali prebivalci Slovenije," je poudaril Čampa. "V tem trenutku postajajo domovi za starejše neke rezervne, zasilne namestitve z listami za odstrel – kdo je potreben, kdo ni potreben na tem svetu – to nam pa ni okej," je še dodal.

"Nekdo je te okužbe prinesel v domove"

Pozivu Cajnkove se je pridružil podpredsednik Skupnosti socialnih zavodov Slovenije Zoran Hoblaj. "Manjka nam tako usposobljenih kadrov kot prostorskih resursov in zaščitne opreme. Upoštevamo vsa navodila in izvedli smo vse preventivne ukrepe, a v primeru obolelosti in okužbe s koronavirusom to v domovih ne bo dovolj," je dejal.

Ogorčen je nad izjavami, da so domovi za starejše žarišča okužb. "Nekdo je namreč te okužbe prinesel v domove. Dejstvo pa je, da se ta virus v domovih širi hitreje, saj smo tu stanovalci in zaposleni tesno povezani," je navedel. Prepričan je, da bi domovi za starejše morali biti deležni večje podpore zdravstva. "Delamo vse, kar je v naših močeh, morate pa razumeti, da so naši zaposleni izčrpani in pod nenehnim pritiskom, ali se bodo tudi sami okužili in okužbo prenesli k svojim domačim," je dodal.

Minister Cigler Kralj je v ponedeljek obiskal ljutomerski dom in bližnji hotel, kamor so preselili nekaj zdravih oskrbovancev. Foto: BoBo
Minister Cigler Kralj je v ponedeljek obiskal ljutomerski dom in bližnji hotel, kamor so preselili nekaj zdravih oskrbovancev. Foto: BoBo
Sorodna novica Potrjenih 35 novih primerov, 6 novih smrti

Ministra so v Ljubljani verjetno zadržale pomembnejše stvari

Omenjeno pismo je bilo po navedbah urada predsednika republike pobuda za današnji obisk Pahorja v Domu starejših občanov Tezno. "Upal sem, da me bo spremljal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj, a so ga verjetno v Ljubljani zadržale pomembnejše stvari. Po vrnitvi se bom z njim srečal in mu prenesel skrbi direktorice," je povedal.

"Ta virus se dotika nas vseh v enaki meri. Starejši ljudje so še bolj izpostavljeni, a to ni razlog za to, da bi ostali poleg vsega še osamljeni ali brez zdravstvene oskrbe, ampak naj se jim ta nudi na primeren način," je dodal predsednik republike, ki je stanovalce doma pozdravil s parkirišča in jim s pomočjo megafona namenil nekaj spodbudnih besed.

Razmere v ljutomerskem domu

Minister je sicer dom starejših v Ljutomeru obiskal včeraj, na občini pa so v današnjem sporočilu za javnost spomnili, da jim je zaradi izjemne obremenjenosti obljubil pomoč pri zagotovitvi zdravstvenega kadra iz Pomurja ali od drugod. Prav tako pri preskrbi z zaščitno opremo za zaposlene v ljutomerskem zdravstvenem domu, saj brez nje ne morejo varno skrbeti za občane. Minister je napovedal tudi strokovno podporo ter podporo s hrano tistim zaposlenim v DSO-ju in zdravstvenem domu, ki se po delu ne vračajo domov, ampak začasno bivajo drugje, da ne bi okužili družinskih članov.

Okužbe v domovih se širijo še naprej

Domovi za starejše so sicer največje središče okužbe z novim koronavirusom v Sloveniji, največ okuženih pa je v domovih v Šmarju pri Jelšah, Metliki in Ljutomeru.

Po podatkih ministrstva za delo je bilo v ponedeljek v domovih med oskrbovanci 219 potrjenih okužb (14 več kot v nedeljo), med zaposlenimi pa 70 okuženih (19 več kot v nedeljo).

V domu starejših občanov v Naklem je že kazalo, da so uspešno preprečili širitev okužb z novim koronavirusom. Vendar so 12 dni po prvi okužbi stanovalca zdaj ugotovili okužbo še drugega stanovalca. Ta je bil sicer v izolaciji, zato ocenjujejo, da ni nevarnosti, da bi se lahko okužili tudi drugi oskrbovanci.

Sorodna novica Pozno zvečer jim sporočijo, da so okuženi: "Kam grem, ali bom umrl?!"

V šmarskem domu upokojencev je število okuženih stanovalcev in zaposlenih z novim koronavirusom v ponedeljek poraslo na 131, kar je 12 več kot v nedeljo. Kljub preventivnim ukrepom se okužba tako še naprej širi. Stanje večine okuženih je kljub številnim pridruženim obolenjem stabilno, trije stanovalci pa so se že vrnili iz celjske bolnišnice.

Skupno število okuženih v ljutomerskem domu starejših občanov se je povzpelo na 49, od tega je okuženih 44 stanovalcev in pet zaposlenih.

V ponedeljek so zaradi suma okužbe z novim koronavirusom testirali 15 ljudi, pozitivnih je bilo pet. Trije, pri katerih je bil test pozitiven, so bili testirani že drugič in so bili ob prvem brisu negativni, dva pozitivna pa izhajata iz prvih krogov stikov. Pozitiven je bil tudi eden izmed zaposlenih.

V Domu Danice Vogrinec brez dodatnih okužb

V mariborskem Domu Danice Vogrinec, kjer so pretekli konec tedna zaznali prvi primer okužbe z novim koronavirusom, po nadaljnjih testiranjih ne zaznavajo novih primerov covida-19. Okužena je le ena od zaposlenih v tem domu za starejše, medtem ko med stanovalci po besedah direktorja Marka Slaviča še vedno niso zaznali nobene okužbe. Skupno so danes odvzeli brise 15 zaposlenim in vsi so pokazali negativen rezultat, je zvečer sporočil Slavič. Tudi izvidi, ki so jih prejeli v ponedeljek zvečer, so bili negativni.

Okužba je bila v nedeljo potrjena pri eni od strežnic doma, ki se je nekoliko slabše počutila, zato so jo poslali na testiranje, čeprav ni kazala tipičnih znakov okužbe. Zdaj je v izolaciji na domu in po direktorjevih besedah še vedno ne kaže značilnih simptomov covida-19. Enako še vedno velja tudi za njene družinske člane.

Omenjena sodelavka je bila zadolžena za transport vozičkov od kuhinje do oddelkov in pomivanje posode v čajni kuhinji v osrednji enoti doma na Pobrežju. Čeprav ni imela veliko stikov z drugimi zaposlenimi v domu, so preventivno odredili samoizolacijo osmim osebam, ki delajo v isti organizacijski enoti. Na rezultate testov, ki so jih opravili pri teh osebah, še čakajo.

Sorodna novica Zaščitne opreme dovolj le za sproti, državljani bodo morali na maske še počakati

Domov odšlo manj kot deset oskrbovancev

V zadnjih dneh je le nekaj družin k sebi vzelo svojce iz domov za starejše. Po podatkih ministrstva je bilo takih primerov manj kot deset.

Državna sekretarka na omenjenem ministrstvu Mateja Ribič je na novinarski konferenci preteklo sredo dejala, da na ministrstvu "zelo pozdravljajo poziv" direktorja bolnišnice Golnik Aleša Rozmana, ki je svojce pokretnih stanovalcev domov pozval, naj jih za čas epidemije vzamejo domov.

Minister Cigler Kralj pa je na današnji novinarski konferenci dejal, da je možnost, da svojci domov vzamejo starejše, le ena izmed možnosti, ki so jih predstavili prejšnji teden. "Gre namreč za zahtevno odločitev, ki zahteva tehtnejši premislek, predvsem zaradi pogoja, da se v času epidemije oskrbovanec ne more vrniti v dom, ker moramo paziti, ker gre za najranljivejšo skupino," je dejal.

"V domovih za starejše imamo okoli 85 odstotkov stanovalcev dementnih ali na negovalnih oddelkih. Ne predstavljam si, da bi lahko svojci ustrezno poskrbeli za te stanovalce," je ob tem opozoril direktor podjetja Comett domovi Matjaž Čampa.

Kot rečeno, se je za to možnost odločilo manj kot deset družin ‒ v 117 domovih po Sloveniji sicer živi okoli 18.500 starostnikov.

V domovih za starejše potrjenih 289 okužb