Delavci Vegrada pravijo, da vedo natančen razpored prostorov v hiši Simone Dimic. Foto: MMC RTV SLO
Delavci Vegrada pravijo, da vedo natančen razpored prostorov v hiši Simone Dimic. Foto: MMC RTV SLO
Franc Križanič
Finančni minister Franc Križanič pravi, da je posojilo Dimičeve najverjetneje hipotekarno zaščiteno. Foto: MMC RTV SLO
Zgodba o hiši Dimičeve še dviga prah

Tako zdajšnje vodstvo Vegrada kot nekdanja direktorica velenjskega gradbenega podjetja Hilda Tovšak ne želijo komentirati pričevanj delavcev Vegrada, da so obnavljali hišo vodje kabineta predsednika vlade Boruta Pahorja Simone Dimic. "V javnosti ne govorim," je novinarki TV Slovenija Duški Lah povedala Tovšakova.

So pa zgovornejši delavci, ki vztrajajo pri svojih besedah, da so med delom v Celovških dvorih delali tudi v Murglah. Zaposleni tudi navajajo, da so številni zapustili Vegrad prav zaradi nepreglednih poslov pri gradnjah. Posli so se namreč pisali na eno gradbišče, dela pa so se izvajala drugje, pri čemer naj bi imeli veliko vlogo prav vodilni, zbrani okoli Tovšakove. Tako delavci pravijo, da naj bi material za obnovo hiše v Murglah dobivali iz Vegradove hčerinske družbe GP Bežigrad.

Načrt prostorov bi še zdaj znali narisati
"Dali so nam vedeti, da če bomo preglasni, bomo na drugi strani meje," so novinarkama Urši Srdič, ki je bila po poročanju o odmevni zgodbi celo tarča groženj, in Vesni Deržek še pojasnili delavci. Hišo v Murglah so po njihovih besedah delali od temeljev do strehe in tako bi še marsikateri znal narisati načrt prostorov v hiši. Vsak dan pa naj bi jih na gradbišču obiskoval tudi partner Dimičeve Roman Horvat.

Poleg tega pa naj bi z Vegradovim gradbenim materialom in delavci nastalo še nekaj domov visokih funkcionarjev.

Navaden državljan takšnega posojila ne bi dobil
Ob obnovi hiše Dimičeve pa veliko vprašanj vzbuja tudi posojilo v višini 350.000 evrov, ki ji ga je ob plači v višini 2.200 evrov za obdobje 30 let odobril NLB.

Novinarka Petra Bezjak, tudi sama komitentka NLB-ja, ugotavlja, da sama ne bi dobila takšnega posojila, kot ga je vodja kabineta premierja. Ob predpostavki, da ima 2.500 evrov neto plače, bi ji v banki omogočili 276.000 evrov posojila ob obrestni meri 2,25 odstotka. Mesečno bi v 30 letih odplačevala dobrih 1.220 evrov, medtem ko ji pogojev, kot jih ima Dimičeva, ne bi odobrili.

Na vprašanje, ali lahko banka odobri takšno posojilo, kot sta ga dobila Dimičeva in njen zunajzakonski partner, pa finančni minister Franc Križanič odgovarja: "Jaz se s tem sicer ne ukvarjam, mislim pa, da je bil zelo verjetno hipotekarno zaščiten, ampak bi moral preveriti. Danes banke gledajo, kako si bodo tisto poplačale. Včasih je bila pa zelo močna regulacija glede na dohodek iz plače."

Kakšno je gradbeno dovoljenje?
Poleg tega pa iz Pahorjevega kabineta še niso odgovorili, kakšno je gradbeno dovoljenje in ali je bila pogodba s podjetjem GP Keras, ki je po besedah Dimičeve obnavljal njeno hišo, sklenjena naknadno. Horvat je namreč pogodbo z uradnim izvajalcem del - podjetjem Keras - sklenil šele konec decembra, več kot sedem mesecev po najemu posojila.

Pahor svoji sodelavki zaupa
Ob vsem tem pa predsednik vlade Borut Pahor pravi, da zaupa svoji vodji kabineta. Glede morebitnega ukrepanja pa se bo odločil, ko bodo institucije, ki preiskujejo primer, ugotovile, ali so se zgodile nepravilnosti.

Zgodba o hiši Dimičeve še dviga prah