Poslanske skupine so že uprte v prihajajoče parlamentarne volitve. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Poslanske skupine so že uprte v prihajajoče parlamentarne volitve. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Simona Kustec Lipicer
Simona Kustec Lipicer je poudarila, da v SMC-ju Cerarjevo odločitev podpirajo. Foto: BoBo
Janez Janša
Predsednik SDS-a Janez Janša meni, da je želja predčasnih volitev povezana s poročili komisij, ki preiskujeta bančno luknjo in posle z žilnimi opornicami. Foto: BoBo
Matjaž Han
Matjaž Han meni, da so k Cerarjevi odločitvi privedla tudi druga razočaranja poleg drugega tira. Foto: BoBo
Luka Mesec
Luka Mesec meni, da za to vlado nihče ne bo točil solz Foto: BoBo
Alenka Bratušek
Alenka Bratušek meni, da je Cerar s to potezo svojo stranko postavil pred Slovenijo Foto: DZ/Barbara Žejavac

Cerar svoj odstop mesta premierja v pismu pojasnil tudi članom stranke SMC, katere predsednik je. Zapisal, da je bil njegov sinočnji odstop nujen. Šlo je "premišljeno, preudarjeno in predebatirano potezo, ki nam omogoča, da krenemo v argumentirano in odločno bitko - za nov mandat", jim je zatrdil. Kot je navedel, je bilo dogajanje zadnjega tedna tista kaplja čez rob, ki jo je sicer predvidel, a si je nikakor ni želel. Po projektu drugega tira so po njegovih besedah "udarili tisti, ki želijo na vsak način ustaviti pozitivni razvoj Slovenije".

Stranke se že ozirajo proti volitvam. Foto: BoBo
Kako odstop vidijo politične stranke?

Alenka Bratušek in Matjaž Han navijata za predčasne volitve in ne bosta predlagala tehničnega mandatarja, Luka Mesec za nastali položaj krivi tudi DeSUS in SD.

Vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer je takoj ob prihodu pred novinarje dejala, da odločitev predsednika SMC-ja popolnoma podpira in da so v koaliciji potekali petelinji boji, poskusov, kjer se dela le zase, pa SMC ne misli več podpirati. Vlada bo po njenih besedah peljala naprej vse ključne vsebine, med katerimi je naštela vztrajanje pri spoštovanju arbitražnega sporazuma, nadaljevanje postopkov v zvezi z NLB-jem, nadaljevanje postopkov po včerajšnji razsodbi o referendumu o drugem tiru in sklic volitev. Glede nadaljevanja pogajanj s sindikati pa je Kustec Lipicerjeva dejala, da bo s seznanitvijo državnega zbora z odstopom premierja vlada imela pooblastila le še za najnujnejše posle, kar pomeni, da pogajanj ne bodo mogli več izvajati.

SMC podpira Cerarjevo odločitev
Na očitke Alenke Bratušek in vodje poslanske skupine SD-ja Matjaža Hana, da SMC tik pred volitvami beži pred odgovornostjo, pa je dejala: "V situaciji, ko morate nekaj rešiti in vam to kdor koli kadar koli odpihne, tako se ne da več delati. Dovoljevali bi dodatno poniževanje Slovenije," je dejala in dodala: "Država je na krilih razvoja, a omogočiti je treba pot v prihodnost. Če se iščejo šivanke v senu, da se vse preprečuje, nočemo biti del tega, to ni več razvojna zgodba."

SDS: Predčasne volitve bi bile manipuliranje z volivci
"Dvomimo o kaplji čez rob," je odstop Cerarja komentiral Janez Janša, predsednik SDS-a, saj se je po njegovih besedah na hodnikih sodnih palač že dneve prej vedelo, kakšna bo odločitev glede referenduma o drugem tiru, dopušča pa možnost, da premier v odstopu informacijam ni verjel. Ena izmed dveh pravih kapelj čez rob je po Janševem mnenju to, da hrvaška davčna uprava rubi premoženje NLB-ja in da je vlada o tem obveščena že od leta 2015, pa kljub vsemu državnega premoženja ni zaščitila, čeprav je banka vlado prosila za zaščito. Po Janševem mnenju se je vlada ustrašila izsledkov komisij, ki peiskujejo luknjo v bančnem sistemu, posle z žilnimi opornicami in posle pri Teš 6.

Janša je ob tem dejal, da bodo v SDS-u naredili vse, da poročila komisij pridejo na dnevni red državnega zbora, pred padcem mandata, ki bi pomenil tudi padec obeh poročil. Janša zato tudi meni, da bi morali ostati pri že izbranem datumu volitev 10. junija: "Dogovorjen datum volitev nam ustreza, je datum, ki je racionalen, vsako skrajševanje tega obdobja pomeni manipuliranje z volivci." Dodal je še, da odstop premierja ne sme vplivati na to, da bi volivci na volitve odšli v vzdušju izrednih razmer, v ozadju pa se bodo prikrile omenjene težave.

SD: Trenutno ni projektov, ki ne bi mogli počakati
"Biti predsednik vlade v Sloveniji ni lahko,"
je Cerarjev odstop komentiral vodja poslanske skupine SD-ja Matjaž Han, ki meni, da razlog ni le drugi tir, temveč tudi druga razočaranja, kot npr. neuspela zdravstvena reforma. Cerarjevo "kazanje s prstom" na koalicijo pa ocenjuje za predvolilno potezo. Han hkrati meni, da je čim prej treba sestaviti operativno vlado in da razen arbitraže in situacije z NLB-jem ne vidi projekta, ki bi bil trenutno nujen za to državo, oziroma vse drugo lahko počaka. "Drugega tira ta vlada ne bo speljala, treba ga je prepustiti novi vladi." Dodal je še, da SD ne bo predlagal tehničnega mandatarja in da upa, da ga tudi nobena druga stranka ne bo.

Predsednik Socialnih demokratov Dejan Židan pa je dejal, da bodo v SD predlagali partnericama, da se do imenovanja nove vlade vzdržijo kadrovskih potez in da se učinkovito pogajajo o evropskem proračunu. Kot tretjo stvar pa je Židan navedel, da bodo aktualni vladi predlagali, da poskrbi "za trenutno največjo družbeno neenakost torej da učinkovito ukrepa proti dolgim čakalnim vrstam v zdravstvu". Na Cerarjeve očitke do obeh koalicijskih partneric je odgovoril, da v SD o svojih partnericah ne želijo govoriti s težkimi besedami, saj vedo, da je "koalicijski dialog treba znati voditi in spoštovati". "Tudi v sedanjih koalicijskih partnericah vidimo morebitne bodoče partnerje za novo koalicijo."

DeSUS: Odstop kot marketinški korak
Vodja poslanske skupine DeSUS-a Franc Jurša je poudaril, da se zavzemajo za čimprejšnje volitve v državni zbor, da se bo nova vlada lahko čim prej lotila reševanja odprtih tem. Cerarjev odstop je po njegovem mnenju "marketinški korak, saj je ugotovil, da v lastnih ministrih nima dovolj vetra". Jurša je še dejal, da ne vidi možnosti, da bi mandat lahko izpeljali do konca, prav tako pa tudi meni, da je zelo malo možnosti, da bi druge stranke predlagale novega mandatarja.

Glede dozdajšnjega dela vlade je Jurša dejal, da v DeSUS-u prevzemajo določeno odgovornost za stanja na različnih področjih, a obenem dodal, da so bili večkrat tudi preglasovani od SMC-ja in SD-ja, kot je bilo v primeru dviga plač direktorjem v javnih zavodih. Dodal pa je tudi, da so si vselej prizadevali za politično stabilnost in tako dvakrat podprli ministrico za zdravje, čeprav ni izpolnila pogoja zanjo.

Levica: Nihče ne bo točil solz
"Za to vlado nihče ne bo točil solz," za njen razpad pa so odgovorni vsi trije koalicijski partnerji, je dejal Luka Mesec in izpostavil, da sta SD in DeSUS preprečila zdravstveno reformo oziroma ukrepe na področju dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja: "Žal nam je, da vlada ni poslušala Levice, kajti to je bila naša skupna točka s SMC-jem." Sredino razsodbo na vrhovnem sodišču glede referenduma o drugem tiru je označil za polomijo in dejal, da jo je treba izkoristiti za črtanje Madžarske iz projekta.

NSi: Vlada se namesto z ljudmi ukvarja s sabo
"Slovenija si lahko oddahne,"
je v imenu NSi-ja odstop Cerarja komentiral Valentin Hajdinjak in dodal: "Namesto da bi se vlada ukvarjala s problemi ljudi, se ukvarja sama s sabo." NSi meni, da je v Sloveniji čas za novo politiko, a hkrati upa, da pri najnujnejših zadevah, kot sta NLB in arbitraža, v tem obdobju ne bo prišlo do zastojev. Hajdinjak je Cerarju še očital, da ni upošteval predlogov opozicije za zamenjavo nekaterih ministrov v vladi, za katerih dejanja je torej tudi sam odgovoren.

Bratušek: Padel še zadnji projekt vlade
"SMC first, Slovenia second,"
je odstop premierja Mira Cerarja komentirala Alenka Bratušek in dodala, da je v vodo padel še zadnji projekt njegove vlade, tako imenovana politična stabilnost. V njeni stranki naj bi že ves čas opozarjali, da je ta vlada krhka. Glede Cerarjevega namigovanja, da ni imel prave podpore v koaliciji, pa je dejala, da si je koalicijske partnerje izbral sam.

"Ob nastopu te vlade je bila gospodarska rast 3,1-odstotna, Cerar te države ni izvlekel iz krize," je menila Bratuškova in dodala, da si ne predstavlja, da bi tako neodločna vlada državo vodila v krizi: "Želim si odločnega predsednika ali predsednico vlade," je namignila na bližajoče se volitve. Po njenem bi bilo nakopičene probleme treba rešiti, saj se ji zdi prelaganje pogajanj s sindikati na novo vlado neodgovorno.

Dobovšek: Vlada podlegla pritiskom iz ozadja
Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek meni, da so dogodki pokazali, da vlada ne odloča in da je podlegla pritiskom iz ozadja. Cerarjev odstop pa ocenjuje kot formalizacijo dejstva, da je vladna koalicija razpadla že pred meseci. Ob tem je dejal še, da je bila ekipa ministrov nestrokovna in nesposobna izpeljati svoje naloge, želi pa si, da bi bile nove volitve čim prej.

Nepovezani poslanec Andrej Čuš je poudaril, da je Cerarjeva odločitev odraz dinamike v koaliciji, kjer sta se DeSUS in SD obnašala, kot da sta v opoziciji. Premierju v odstopu Čuš očita, da je "sestavil porazno ministrsko ekipo in se obdal s svetovalci, ki so očitno delali za vse, samo za SMC ne". Nepovezani poslanec Janko Veber pa je pozdravil odločitev Cerarja, da oblast vrača ljudstvu v roke, in dodal, da sta v prvi vrsti pomembna nacionalni interes in gospodarstvo.

Kaj o odstopu menijo evropski poslanci?
Evropski poslanci iz vrst SDS-a so odločitev Mira Cerarja za odstop z mesta premierja označili kot pričakovano. Tudi drugi poslanci ob odstopu niso ravno presenečeni. Kratek in jedrnat je bil Lojze Peterle (EPP/NSi): "Bolje odstop kot brezvladje."

"Odstop seveda ne bi bil nepričakovan kak mesec prej, zdaj, tik pred rednimi volitvami, pa je popolnoma neprimeren. Odgovoren predsednik vlade bi moral barko mirno pripeljati v pristan v pričakovanih časovnih okvirih," meni Milan Zver (EPP/SDS).

"Glavni motiv je verjetno narediti ustrezen spin, obrniti neugodne javnomnenjske trende in v negotovih razmerah znova zagotoviti zmago levici. Toda prepričan sem, da ljudje ne bodo znova nasedli tem poceni potezam," je sklenil Zver.

Sprenevedanje koalicijskih partnerjev
Romana Tomc (EPP/SDS) meni, da je Cerarjev odstop pričakovan, saj njegova vlada "ni izpolnila nobenih obljub, še več, slovenskim državljanom je naredila veliko škode". Dogodki zadnjega tedna, odločitev vrhovnega sodišča in stavka šolnikov pa "predstavljajo sliko celotnega mandata".

"Skrajno neokusno je sprenevedanje in zahrbtnost koalicijskih partnerjev, saj kot člani vlade nosijo vso odgovornost za stanje v državi," je še poudarila.

Patricija Šulin (EPP/SDS) pa meni, da je do odstopa prišlo "veliko prepozno". "Zadnje leto ali dve lahko opazujemo, kako vlada razpada, koalicijski partnerji ne deluje enotno, temveč svojo odgovornost prelagajo na druge, tudi na opozicijo," je zapisala.

Premišljen politični manever Cerarja
Tanja Fajon (S&D/SD) odstop ocenjuje kot "zelo dobro premišljen politični manever premierja, ki želi s tem sebe in SMC prikazati kot edine, ki so želeli spremembe, a jim to zaradi oviranja 'starih struktur', kot se je sam izrazil, ni uspelo".

"Nedvomno mu to prinaša dodaten prostor v medijih, ko se je postavil v vlogo žrtve, pa verjetno računa na dodatne točke na volitvah. A ta vloga po mojem mnenju ni ne všečna ne produktivna. Na koncu bo namreč vseeno moral priznati, da je SMC kot največja koalicijska stranka neposredno odgovorna za zdrse, kot so preplačana maketa drugega tira, neuspeli dogovor s sindikati, neurejeno stanje v zdravstvu," je zapisala.

En vlak odpelje, drugi pripelje
Igor Šoltes
(Zeleni) je zapisal, da je Cerarjev odstop "po nespretnih pogajanjih s sindikati javnega sektorja, farsi okoli makete, padcu največjega projekta te vlade in že tako skrhanih odnosih v koaliciji" razumljiv. Takšne poteze so v slovenski politiki sicer redke, je opozoril. Glede morebitnih posledic odstopa pa zapisal, da "zato imamo demokracijo, če odpelje en vlak, vedno pride drugi".

Ivo Vajgl (Alde/DeSUS) pa je dejal, da "po odločitvi vrhovnega sodišča uglednemu pravniku dr. Miru Cerarju kaj drugega kot (začasen?) umik ni preostalo".

Brezizhodni položaj
Cerar se je po mnenju Franca Bogoviča (EPP/SLS) "znašel v brezizhodnem položaju", a ne le po sredini odločitvi vrhovnega sodišča, temveč zaradi cele kopice zadev: "nesoglasja s sindikati, stavkovni val, blamaža s PRO Plus, pogorel pa je tudi kot pravnik pri ključnem projektu vlade, drugem tiru, ki je cel fiasko".

"Njegov odstop je zanj več kot očitno izhod v sili, saj bi se v naslednjih tednih težave le še poglabljale. Pokazala se je neodgovornost dela slovenske politike, kjer soodgovornost za to stanje poleg SMC-ja nosita tudi koalicijski SD in DeSUS," je zapisal in dodal, da upa, da se bodo volivci tudi naučili, kaj pomenijo novi obrazi.

Cerar svoj odstop mesta premierja v pismu pojasnil tudi članom stranke SMC, katere predsednik je. Zapisal, da je bil njegov sinočnji odstop nujen. Šlo je "premišljeno, preudarjeno in predebatirano potezo, ki nam omogoča, da krenemo v argumentirano in odločno bitko - za nov mandat", jim je zatrdil. Kot je navedel, je bilo dogajanje zadnjega tedna tista kaplja čez rob, ki jo je sicer predvidel, a si je nikakor ni želel. Po projektu drugega tira so po njegovih besedah "udarili tisti, ki želijo na vsak način ustaviti pozitivni razvoj Slovenije".

Kako odstop vidijo politične stranke?