Z lokacijo, ki so si jo ogledali danes, so Strojanovi zadovoljni. Foto: RTV SLO
Z lokacijo, ki so si jo ogledali danes, so Strojanovi zadovoljni. Foto: RTV SLO
Janez Podobnik
Predsednik vladne komisije za zaščito romske etnične skupnosti se ne čuti odgovornega za ponedeljkovo dogajanje v Ambrusu. Foto: RTV SLO
Optimističen dan za družino Strojan

Z naselitvijo družine na izbrani prostor pa naj bi se strinjal tudi tamkajšnji župan. Kje natančno bo stalni dom Strojanovih, za zdaj še ni znano, bil pa naj bi nekje na samem.

Pravni zastopnik Strojanovih, Aleksander Čeferin, je bil po večurnih pogovorih s predstavniki vlade zadovoljen. Dejal je, da je prvič v vseh teh mesecih neuspešnega iskanja novega doma za romsko družino optimističen. Dodal je, da verjame, da bo odločitev o novem domu Strojanovih sprejeta še ta teden.

Optimističen je tudi Janez Podobnik
Predsednik vladne komisije za zaščito romske etnične skupnosti in minister za okolje Janez Podobnik deli optimizem odvetnika Čeferina in se pridružuje njegovemu mnenju, da se bodo o trajni nastanitvi Strojanovih dogovorili z državo in družino.

Podobnik je poudaril, da bo država storila vse, kar je v njeni moči, da Strojanovim najde dom, s katerim bodo tudi sami zadovoljni. Dejal je še, da se za ponedeljkovo dogajanje v Ambrusu, ko so krajani ob novici, da se romska družina vrača na svoje zemljišče, postavili barikade, ne čuti odgovornega.

Lokacija, ki jo je izbrala država, še ni znana
Kot je znano, je Marinko Strojan že v ponedeljek dejal, da naj bi država že našla primeren prostor za družino. Zemljišče, ki za zdaj še ni znano javnosti, naj bi bilo nekje na območju ali Grosupljega, ali Ivančne Gorice, ali Šmarja - Sapa, tako kot so želeli Strojanovi. Marinko je za medije povedal, da naj bi država za ureditev nastanitvenega objekta potrebovala tri tedne časa.

Mirko Strojan je že marca napovedal tožbe proti državi zaradi kršenja njihovih pravic, če jim do 15. aprila ne bi priskrbela nove lokacije. Tožbe naj bi bile že pripravljene, kot kaže, pa jih ne bo treba sprožiti.

Optimističen dan za družino Strojan