Krajani Ambrusa in Zagradca želijo, da bi družina Strojan čim hitreje našla ustrezno lokacijo za legalno in trajno ureditev njihovega prebivališča. Foto: RTV SLO
Krajani Ambrusa in Zagradca želijo, da bi družina Strojan čim hitreje našla ustrezno lokacijo za legalno in trajno ureditev njihovega prebivališča. Foto: RTV SLO
Mirko Strojan
Mirko Strojan je marca za skrajni rok postavil 15. april. Foto: RTV SLO
Ambrušani opozarjajo

V sporočilu za javnost so zapisali, da zadnje dni s pozornostjo in zaskrbljenostjo spremljajo napovedi o vrnitvi družine Strojan v Ambrus. Prebivalci se glede na preteklost in vrsto kriminalnih dejanj ter groženj, ki so jih izrekli člani družine Strojan, počutijo ogrožene, so še sporočili. Če se bo družina vrnila v Ambrus, krajani napovedujejo državljansko nepokorščino.

Mirko Strojan je sicer v začetku marca napovedal, da bo družina, če jim vlada do 15. aprila ne priskrbi ustreznega stalnega prebivališča, prek odvetniške družbe Čeferin vložila tožbe zoper državo zaradi kršenja njihovih pravic. V tem primeru je Strojan napovedal tudi vrnitev družine v Ambrus. Tožbe so pripravljene, vendar jih po Čeferinovih besedah ne bodo vložili, dokler vsa pogajanja ne padejo v vodo.

Bo Ambrus prehodna postaja?
Predsednik vladne komisije za zaščito romske etnične skupnosti in okolijski minister Janez Podobnik ter direktor vladnega urada za narodnosti Stane Baluh sta v petek povedala, da so v zadnjih dneh našli večje število dobrih lokacij za Strojanove. Nekaj so si jih v četrtek s pravnim zastopnikom družine Strojan Aleksandrom Čeferinom tudi ogledali, zdaj pa si jih morajo ogledati še Strojanovi in se odločiti, je pojasnil Podobnik. Večina predlaganih lokacij je v državni lasti, nekaj pa v lasti občin. Minister ni želel izdati, kje se nahajajo.

Čeferin je pojasnil, da o primernosti lokacij težko odloča, in dodal, da bodo o tem odločali Strojanovi sami. Na sestanku s Podobnikom in Baluhom se niso dogovorili ničesar drugega, je še pojasnil Čeferin in povedal, da ni dobil niti nobenih zagotovil za naprej. Pritrdil pa je, da se bodo Strojanovi pripravljeni preseliti na drugo ustrezno lokacijo, tudi v primeru, če bi se vmes vrnili v Ambrus.

Strojanovi od 24. decembra lani začasno prebivajo v nekdanji vojašnici na Rojah pri Šentvidu.

Ambrušani opozarjajo