Sindikati ostro nasprotujejo poseganju v dodatek na delovno dobo in regres za malico. Foto: BoBo
Sindikati ostro nasprotujejo poseganju v dodatek na delovno dobo in regres za malico. Foto: BoBo
Janez Posedi, Dušan Miščevič in Branimir Štrukelj
Sindikati se bojijo dvojnega znižanja - da bi vlada najprej znižala plače v javnem sektorju in nato še enkrat s kriznim davkom skupaj z drugimi. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije je po pogajanjih, ki so trajala dve uri, pojasnil, da vladna stran ni prinesla podatkov resornih ministrstev, koliko je mogoče privarčevati, ne da bi posegli v plače. "Zato smo tudi mi zgolj nakazali možnost pogajanj, pri čemer smo zavrnili zlasti dodatek na delovno dobo in posege v regres za prehrano," je razložil Štrukelj.

Kot dva osnovna elementa plač, o katerih bi se sindikati lahko pogajali, pa so po njegovih besedah omenili zlasti plačno lestvico in dodatna pokojninska zavarovanja, pri čemer se s celotno zamrznitvijo pokojninskega zavarovanja ne strinjajo.

Štrukelj je glede možnosti za dogovore pri plačni lestvici pojasnil, da vladni predlog za zmanjšanje razlik med plačnimi razredi (t. i. kompresijo) ni tisti, o katerem bi želeli razpravljati. V sindikatih imajo drugačen predlog, ki bi vključeval tudi kompresijo, večina sindikatov pa po Štrukljevih besedah ocenjuje, da bi bilo pravično, da bi tisti, ki imajo več, tudi več prispevali.

Predlog šele, ko bo vlada izpolnila njihove pogoje
Pred sestankom je sicer Štrukelj pojasnil, da bodo svoj protipredlog vladni strani predstavili šele, ko bo ta izpolnila njihove pogoje, ki so: pogajanja tudi o sami višini znižanja mase za plače, ne le o ukrepih; umik grožnje o linearnem znižanju plač iz nacionalnega reformnega programa in pojasnilo o morebitni uvedbi kriznega davka.

Poleg tega je Štrukelj kot pogoj za pristop k pogajanjem omenil tudi znižanje plač funkcionarjev, ki bi tako pokazali, "da jim je res kaj do države", in časovno omejitev vseh predlogov, o katerih bi se lahko dogovorili. Ob tem je dodal, da bo seveda na koncu odločal vsak sindikat posebej.

Štrukelj je tudi prepričan, da v pogajanja o znižanju mase za plače ni mogoče vključiti tistih sredstev, ki jih mora država izplačati javnim uslužbencem na podlagi odločitev sodišč.

Virant: Vlada je pripravljena iti sindikatom naproti
Vodja vladnih pogajalcev, minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant je pojasnil, da je vladna stran pripravljena iti sindikatom naproti in iz nacionalnega reformnega programa črtati sporni stavek. Poudaril je tudi, da se skozi pogajanja o ukrepih pogajajo tudi o plačni masi.

Na vprašanje o kriznem davku pa je odgovoril, da gre za ukrepe, ki bodo zajeti v programu stabilnosti in bodo sindikati z njimi seznanjeni prek Ekonomsko-socialnega sveta in ne prek plačnih pogajanj. Več o tem ni želel govoriti, tudi za koalicijo bo prva predstavitev šele zvečer, je dodal.

Sindikati se namreč bojijo dvojnega znižanja, da bi vlada najprej znižala plače v javnem sektorju in nato še enkrat s kriznim davkom skupaj z drugimi.